0
1
σχόλια
303
λέξεις
ΖΗΝ
Αντίθετα από τη διαδεδομένη αντίληψη, οι επιστήμονες δεν συνιστούν τη διατροφή χωρίς γλουτένη για γερή καρδιά
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
13 Σεπτεμβρίου 2018

Για τα άτομα με κοιλιοκάκη, μια κατάσταση που πλήττει μόλις το 1% του πληθυσμού, η γλουτένη προκαλεί μια αντίδραση στο έντερο που εμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, με δυσάρεστες συνέπειες.

Ωστόσο, τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη γίνονται όμως όλο και πιο δημοφιλή ανάμεσα σε ανθρώπους χωρίς τη νόσο, αφού πιστεύουν πως έτσι τρέφονται πιο υγιεινά, ακόμα και πως προφυλάσσουν αποτελεσματικά την υγεία της καρδιάς τους. Μόνο την περασμένη χρονιά, οι παγκόσμιες πωλήσεις προϊόντων χωρίς γλουτένη αυξήθηκαν κατά 12,6%.

Μια νέα έρευνα όμως υποστηρίζει πως η αποφυγή του σιταριού, του κριθαριού και της σίκαλης με την πεποίθηση ότι μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι καλύτερη για την υγεία, τελικά μπορεί να προκαλέσει περισσότερη βλάβη παρά καλό στα άτομα χωρίς κοιλιοκάκη.

Η ομάδα 13 επιστημόνων από ιδρύματα όπως το Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, λέει ότι οι δίαιτες χωρίς γλουτένη «δεν θα πρέπει να συνιστώνται σε υγιείς ανθρώπους με σκοπό την πρόληψη καρδιακών παθήσεων» γράφουν στη σχετική έρευνα που δημοσιεύεται στο British Medical Journal (BMJ). Ωστόσο, η κατανάλωση γλουτένης δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και η αποχή μπορεί να μειώσει την πρόσληψη υγιεινών ολικών σπόρων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία πάνω από 100.000 ατόμων χωρίς ιστορικό στεφανιαίας νόσου, τα οποία ολοκλήρωναν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο για τα τρόφιμα που κατανάλωναν κάθε λίγα χρόνια, από το 1986 έως το 2010. Μετά την προσαρμογή των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε σημαντική σχέση μεταξύ της εκτιμώμενης πρόσληψης γλουτένης και του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

«Η προώθηση μιας διατροφής χωρίς γλουτένη με σκοπό την πρόληψη της στεφανιαίας καρδιακής νόσου, σε άτομα χωρίς κοιλιοκάκη, δεν πρέπει να συνιστάται» λένε οι ερευνητές και συνεχίζουν: «Αντιθέτως, η πρόσληψη σιτηρών ολικής άλεσης, έχει συσχετιστεί αντίστροφα με τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και καρδιαγγειακής θνησιμότητας».
 
εμφάνιση σχολίων