0
1
σχόλια
295
λέξεις
ΖΗΝ

Πώς ένα επεισόδιο κατάθλιψης μπορεί να μας βοηθήσει να λύσουμε πολλά προβλήματα, τα οποία θάβαμε μέσα μας

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
26 Μαρτίου 2017

Δεν είναι όλα τα καταθλιπτικά επεισόδια κατάρες, που μας κάνουν τη ζωή δύσκολη. Τουλάχιστον δεν είναι μόνο αυτό, καθώς μπορούν να γίνουν και θαυμάσια «οχήματα» που θα μας οδηγήσουν σε μια καλύτερη ζωή.

Οι θεωρίες για την εξελικτική λειτουργία της κατάθλιψης είναι πολλές. Μια από τις πιο δημοφιλείς όμως, είναι η υπόθεση του αναλυτικού μηρυκασμού. Η ιδέα βασίζεται στη θεωρία του εξελικτικού ψυχολόγου Paul Andrews, ο οποίος υποστηρίζει πως τα φυσικά και ψυχικά συμπτώματα της κατάθλιψης σχηματίζουν ένα οργανωμένο σύστημα. Στον μηρυκασμό, υπάρχει μια εμμονή στην πηγή του πόνου και μια αύξηση σε ορισμένους  τύπους αναλυτικής ικανότητας αλλά και στον ύπνο REM, όπου ο εγκέφαλος ουσιαστικά ενοποιεί τις αναμνήσεις.

Έλλειψη χαράς στην καθημερινότητα; Ανηδονία; Πρόβλημα συγκέντρωσης, όρεξης, ενέργειας ή ύπνου; Αυτά τα συμπτώματα, ο Andrews δεν τα βλέπει ως μια τυχαία συλλογή συμπτωμάτων του καταθλιπτικού επεισοδίου, αλλά ως ένα συγκεκριμένο εξελικτικό σχεδιασμό, που έχει σκοπό να μας κάνει να εστιάσουμε στην κατανόηση και την επίλυση ενός υποβόσκοντος προβλήματος που προκάλεσε το καταθλιπτικό επεισόδιο.

Με λίγα λόγια μας καλεί ο ίδιος μας ο οργανισμός να επικεντρωθούμε σε αυτό που δεν πάει καλά στη ζωή μας και να το λύσουμε. Αν και ένα καταθλιπτικό επεισόδιο μπορεί να μας ρίξει ψυχολογικά, ο Andrews θεωρεί πως είναι απαραίτητο να περάσουμε από το καταθλιπτικό επεισόδιο, ώστε να βγούμε από τις καθημερινές θετικές ψευδαισθήσεις και να επικεντρωθούμε ουσιαστικά στα προβλήματά μας. Σε σχετική μελέτη άλιστα, 4 στους 5 συμμετέχοντες ανέφεραν πως ο μηρυκασμός τους βοήθησε τουλάχιστον κατά έναν τρόπο στην επίλυση ενός προβλήματος, στην πρόληψη μελλοντικών λαθών αλλά και στην αυτοεπίγνωσή τους. Ουδέν κακό αμιγές καλού λοιπόν. Ακόμα και η κατάθλιψη. Φυσικά αν τα συμπτώματα συνεχίζονται για περισσότερες από δύο εβδομάδας, είναι καλό να επισκεφτούμε έναν ειδικό.
 
εμφάνιση σχολίων