0
1
σχόλια
252
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Αμερικανοί Ψυχίατροι και Ψυχολόγοι προειδοποιούν για ανικανότητα εκτέλεσης καθηκόντων του νέου πλανητάρχη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΝΔΕΛΑΣ
17 Φεβρουαρίου 2017

Ψυχίατροι, ψυχολόγοι αλλά και κοινωνικοί λειτουργοί υπέγραψαν ανοιχτή προειδοποιητική επιστολή προς την New York Times, στην οποία δηλώνουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ανίκανος για πρόεδρος. Οι 35 επαγγελματίες ψυχικής υγείας, επισημαίνουν πως η ψυχική κατάσταση του προέδρου τον καθιστά «ανίκανο να υπηρετήσει τα καθήκοντά του».

Παρόλο, που σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης, είναι παρακινδυνευμένο να γίνεται γνωμάτευση για ένα δημόσιο πρόσωπο χωρίς να έχει εξεταστεί, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ήταν απαραίτητο «να σπάσουν την σιωπή τους», λόγω της σοβαρότητας του θέματος.

«Αυτή η σιωπή έχει ως αποτέλεσμα την αποτυχία να προσφέρουμε την εμπειρία μας σε δημοσιογράφους που ανησυχούν και σε μέλη του Κογκρέσου, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Φοβόμαστε ότι διακυβεύονται πολλά για να παραμένουμε σιωπηλοί. Τα λόγια και οι πράξεις του κυρίου Τραμπ καταδεικνύουν μία ανικανότητα να δεχτεί απόψεις διαφορετικές από τη δική του και πως όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει, οδηγείται σε οργισμένες αντιδράσεις.

Και η επιστολή συνεχίζει: «Τα λόγια του και η συμπεριφορά του δείχνουν βαθιά αδυναμία ενσυναίσθησης. Άτομα με αυτά τα χαρακτηριστικά διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα έτσι ώστε να συμβαδίζει με τη δική  τους ψυχολογική κατάσταση, αντιτίθενται σε γεγονότα και επιτίθενται σε εκείνους που τους τα μεταφέρουν (δημοσιογράφους, επιστήμονες).»

«Σε έναν ισχυρό ηγέτη, αυτές οι επιθέσεις είναι πιθανόν να κλιμακώνονται, μέχρι ο προσωπικός του μύθος, που βασίζεται στην υπεροχή, να επιβεβαιωθεί. Πιστεύουμε ότι η σοβαρή συναισθηματική αστάθεια, που καταδεικνύεται από τις ομιλίες και τις ενέργειες του, τον καθιστά ανίκανο να υπηρετήσει με ασφάλεια το αξίωμα του προέδρου».

εμφάνιση σχολίων