0
1
σχόλια
264
λέξεις
ΖΗΝ

Τα πρώτα παιδιά έχουν καλύτερες δεξιότητες και πιο ανεπτυγμένη σκέψη, αλλά μόνο διότι οι γονείς το επιτρέπουν

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
15 Φεβρουαρίου 2017

Τελικά υπάρχουν έξτρα οφέλη για τα πρωτότοκα παιδιά; Όπως φαίνεται, η απάντηση είναι ναι. Τα πρωτότοκα αδέλφια φαίνεται πως είναι τα πιο έξυπνα, αφού έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου διαπιστώνει ότι τα πρωτότοκα παιδιά έχουν ανώτερη σκέψη και δεξιότητες σε σχέση με τα μικρότερα αδέρφια τους, και αυτό δεν οφείλεται σε DNA ή κάτι ανάλογο αλλά στο γεγονός πως παίρνουν περισσότερη διανοητική διέγερση από τους γονείς τους.

Ενώ η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γονείς δίνουν σε όλα τα παιδιά τους τα ίδια επίπεδα συναισθηματικής στήριξης, ο πρωτότοκος γενικά λαμβάνει περισσότερη βοήθεια σχετικά με διάφορα καθήκοντα πράγμα που τον βοηθά να αναπτύξει τις δεξιότητες και τη σκέψη του. Τα πρωτότοκα παιδιά της έρευνας είχαν υψηλότερη βαθμολογία σε τεστ που περιλαμβάνουν γραφή, ανάγνωση, ταίριασμα γραμμάτων κ.ά. από τους νεότερους αδελφούς και αδελφές τους, γιατί έλαβαν περισσότερη διανοητική διέγερση από τους γονείς.

Η μελέτη διαπίστωσε ό,τι οι γονείς αλλάζουν τη συμπεριφορά τους, καθώς αποκτούν περισσότερα παιδιά, δίνοντας λιγότερη ψυχική διέγερση και λαμβάνοντας μέρος σε λιγότερες δραστηριότητες με τα παιδιά τους, όπως η ανάγνωση μαζί ή μοίρασμα μέσω της τέχνης (π.χ. να παίζουν παρέα μουσική).

Οι μητέρες είχαν επίσης την τάση να υιοθετούν περισσότερες επικίνδυνες συμπεριφορές στα μεταγενέστερα παιδιά, όπως το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οπότε το πράγμα είναι εντελώς στα χέρια των γονέων και φέρει το εξής μήνυμα: γονείς, τη φάγατε την κρυάδα με το πρωτότοκο αλλά μη επαναπαύεστε. Τα υπόλοιπα παιδιά σας χρειάζονται εξίσου, σε κάθε επίπεδο.

Η μελέτη εξέτασε 5000 παιδιά έως 14 χρονών τα οποία παρακολουθούσε ανά δύο έτη.
 
εμφάνιση σχολίων