0
1
σχόλια
343
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Ο Πρόεδρος Mauricio Macri, απαγορεύει την είσοδο στους ξένους πολίτες με ποινικές καταδίκες, και προτείνει ένα συνοριακό τείχος, σαν του Τραμπ

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
9 Φεβρουαρίου 2017

Δεν είναι μόνο η Αμερική και το τείχος του Donald Trump που έχουν την πρόθεση να αποκλείσουν τους Μεξικανούς. Στο άλλο άκρο της Αμερικής, ο εκατομμυριούχος πρόεδρος της Αργεντινής Mauricio Macri πυροδοτεί μια διπλωματική αψιμαχία με γειτονικές χώρες αφού υπέγραψε μια αμφιλεγόμενη εντολή με σκοπό να χαλιναγωγήσει τη μετανάστευση.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Macri έχει πει ότι η εντολή μετανάστευσης έχει σκοπό να καταπολεμήσει το αυξανόμενο κύμα εγκληματικότητας που συνδέεται με τα ναρκωτικά, πράγμα που όπως ισχυρίζεται, οφείλεται εν μέρει στην εισροή μεταναστών από τους βόρειους γείτονες της Αργεντινής. «Πολίτες του Περού και της Παραγουάης έρχονται εδώ και καταλήγουν να σκοτώνουν ο ένας τον άλλο για τον έλεγχο του εμπορίου των ναρκωτικών», δήλωσε η υπουργός ασφαλείας του Macri,  Patricia Bullrich.  Τα λόγια αυτά προκάλεσαν μια γρήγορη και οργισμένη αντίδραση από τη Βολιβία. «Πρέπει να απορρίψουμε αυτό το είδος στιγματισμού εναντίον συμπατριωτών μας, που συμπίπτει με την ξενοφοβική συμπεριφορά του Τραμπ» απάντησε ο υπουργός της Βολιβίας, Κάρλος Ρομέρο.

«Ο Macri θέλει να αντιγράψει την ατζέντα του Τραμπ», λέει στον Guardian η δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Myriam Bregman, του κόμματος των Σοσιαλιστών Εργατών. «Προσπαθεί να συνδέσει τη μετανάστευση με την εγκληματικότητα». Όπως και στις ΗΠΑ, έτσι και οι μετανάστες στην Αργεντινή τείνουν να εργάζονται στις κατασκευές ή άλλες εργασίες χαμηλά αμειβόμενες. Οι ακτιβιστές λένε ότι συχνά αναλαμβάνουν θέσεις εργασίας που οι Αργεντινοί είναι απρόθυμοι να αναλάβουν.  Η νέα τάξη του Macri για τη μετανάστευση, απαγορεύει την είσοδο στην Αργεντινή των ξένων πολιτών με τις ποινικές καταδίκες και επιταχύνει την απέλαση των αλλοδαπών που κατηγορούνται για παραβίαση του νόμου, ακόμη και αν δεν έχουν καταδικαστεί.

Η εντολή ισχυρίζεται ότι το 21,35% του πληθυσμού των φυλακών της Αργεντινής είναι αλλοδαποί, αλλά το ποσοστό αυτό ισχύει μόνο για τις ομοσπονδιακές φυλακές. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης όμως έδωσε στοιχεία για το 2014 (τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα) τα οποία δείχνουν ότι οι μη-Αργεντινοί αποτελούν μόνο το 5,78% του συνολικού αριθμού των κρατουμένων που κρατούνται στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των επαρχιακών φυλακών.
 
εμφάνιση σχολίων