0
1
σχόλια
201
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Μετά τη μισθοδοσία με κουπόνια, έρχονται και οι προπληρωμένες κάρτες Βουλγαρίας και Κύπρου

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
1 Φεβρουαρίου 2017
Όλο και περισσότεροι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα με τον όρο μέρος της αμοιβής να είναι σε κουπόνια.

Το φαινόμενο χρησιμοποιείται διεθνώς, όμως όχι ως μέρος του βασικού μισθού αλλά ως μπόνους επιβράβευσης. Στην Ελλάδα ήδη πάνω από 200.000 εργαζόμενοι παίρνουν μέρος της αμοιβής τους (20% - 25%) σε κουπόνια.

Τους τελευταίους μήνες, γίνονται όλο και πιο συχνά προσλήψεις με προπληρωμένες κάρτες «μισθοδοσίας» Βουλγαρίας και Κύπρου. Αυτό σημαίνει πως διάφορες εταιρείες που απαιτούν εργασία εκτός γραφείου, ιδρύουν εταιρείες σε Βουλγαρία ή Κύπρο, προσλαμβάνουν Έλληνες εργαζόμενους με έδρα το εξωτερικό, ανοίγουν λογαριασμούς μισθοδοσίας εκεί και απασχολούν εργαζόμενους στην Ελλάδα.

Η μισθοδοσία έρχεται στην Ελλάδα με προπληρωμένες κάρτες. Η τακτική αυτή ζημιώνει τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία δεν εισπράττουν τίποτα ενώ δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ελέγχου των όρων εργασίας και αμοιβής από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Και οι δύο μέθοδοι είναι παράνομες. Στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται ούτε η πληρωμή μισθού σε είδος ούτε η εργασία εντός της Ελληνικής επικράτειας με πρόσληψη σε άλλη χώρα. Αλλά σε μια χώρα όπου έχουν καταλυθεί τα εργασιακά δικαιώματα προ πολλού και με την ανεργία να θερίζει, το μέλλον δεν προμηνύεται φωτεινό.


Διαβάστε επίσης: Αμοιβή με κουπόνια

εμφάνιση σχολίων