0
1
σχόλια
261
λέξεις
ΖΗΝ

[ΚΑΛΑ ΝΕΑ] Πιο έξυπνοι, δημιουργικοί και ευτυχισμένοι όσοι πατάνε αναβολή στο ξυπνητήρι

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
31 Ιανουαρίου 2017
Η αναβολή στο ξυπνητήρι έχει κακή φήμη. Συνήθως όσοι πατούν το μαγικό κουμπάκι του «λίγος υπνάκος ακόμα» χαρακτηρίζονται ως απείθαρχοι ή τεμπέληδες. Πολλοί πιστεύουν επίσης πως η αναβολή αυτή προκαλεί χάος στον κιρκαδικό μας ρυθμό.

Μια νέα έρευνα όμως λέει πως τα νέα είναι καλά για όσους επιμένουν στην αναβολή κάθε φορά που χτυπά το ξυπνητήρι, αφού υποστηρίζει πως μάλλον αυτοί οι άνθρωποι να είναι πιο έξυπνοι, δημιουργικοί και ευτυχισμένοι από εκείνους που καταφέρνουν να πετάγονται από το κρεβάτι τους με την πρώτη.

Η βρετανική μελέτη με τίτλο «Γιατί οι “κουκουβάγιες” είναι πιο ευφυείς», ονομάζει τους συμμετέχοντας «κουκουβάγιες» γιατί πηγαίνουν για ύπνο μετά τις 11 το βράδυ και ξυπνούν μετά τις 8 το πρωί. Αυτή η κατηγορία ανθρώπων αποδείχθηκε ότι ζουν μια πιο άνετη και ικανοποιητική ζωή. Η έρευνα συνδέει την αναβολή στο ξυπνητήρι με τη δημιουργικότητα, την ευφυΐα και το ανεξάρτητο πνεύμα. Οι ερευνητές Satoshi Kanazawa και Kaja Perina υποστηρίζουν ότι έτσι όπως οι ρυθμοί της ζωής δεν ακολουθούν πάντα τον ίδιο κανόνα, το ίδιο (θα πρέπει να) ισχύει και για τον ύπνο. Και μιας και όσοι προσαρμόζονται πιο εύκολα είναι συνήθως πιο ευφυείς, η προσαρμοστικότητα του ωραρίου λέει κάτι θετικό για τη νοημοσύνη μας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν μάθουμε να ακούμε τις ανάγκες του σώματός μας και όχι στους  κανόνες των ρολογιών μας, είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουμε τις επιθυμίες μας. Αυτό μας κάνει και πιο δημιουργικούς αλλά και πιο ανεξάρτητους. Δέκα λεπτάκια ύπνο ακόμα παρακαλούμε. Λευτεριά στο snooze.


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Ξύπνημα μετά τις 10!

ΕΡΕΥΝΑ: Οι γυναίκες χρειάζονται τον ύπνο
 
εμφάνιση σχολίων