0
1
σχόλια
357
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Την φτωχοποίηση των ελληνικών νοικοκυριών καταγράφει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
25 Ιανουαρίου 2017

Η οικονομική προσαρμογή της Ελλάδας «χτυπά» ολοένα και περισσότερο τη μεσαία τάξη, σύμφωνα με νέα έρευνα έρευνα της Marc για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ  καθώς αποτυπώνει την φτωχοποίηση των ελληνικών νοικοκυριών.

Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
Επτά στα δέκα νοικοκυριά είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται ακόμα περισσότερο το 2016 με το τρίτο μνημόνιο.

Ένα στα τέσσερα νοικοκυριά φοβάται ότι θα χάσει την περιουσία του λόγω χρεών.

Πάνω από 37% των νοικοκυριών δηλώνει ότι διαβιώνει με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που βρίσκεται στην κατώτερη εισοδηματική κλίμακα.

Το 75% των ελληνικών νοικοκυριών διαβιώνει με πολύ χειρότερους όρους σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα της κρίσης.

Το 16,0% των νοικοκυριών δηλώνει ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες.

Σχεδόν τα 2/3 των νοικοκυριών (65,3%) αναγκάζονται να κάνουν περικοπές για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία προς το ζην.

Το 32,6% των νοικοκυριών, δηλαδή 1,1 εκ. νοικοκυριά έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο.

Το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας φτάνει το 73,3% του συνολικού αριθμού των ανέργων όμως από το σύνολο των άνεργων μελών των νοικοκυριών, μόνο το 9,5% λαμβάνει επίδομα ανεργίας.

Το 9,7% των νοικοκυριών δηλώνει ότι είχε ένα τουλάχιστο μέλος που μετανάστευσε στο εξωτερικό για να βρει εργασία (αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από 400,000 οικογένειες).

Πάνω από τα μισά νοικοκυριά δήλωσαν ότι καθυστέρησαν να λάβουν ιατρικές συμβουλές  και θεραπείας λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Το 34% των νοικοκυριών εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις το επόμενο έτος, ενώ ειδικότερα, το 15,1% των νοικοκυριών με ιδιόκτητο ακίνητο δηλώνει ότι αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους για τα ακίνητα που διαθέτει.

Το 27,3% των νοικοκυριών με δανειακές υποχρεώσεις έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες (περίπου 430,000 νοικοκυριά). Εντονότερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα φτωχότερα και μονομελή νοικοκυριά (άνω του 40%).

Μεγάλο τμήμα του πληθυσμού σημείωσε περικοπές στις δαπάνες ένδυσης- υπόδησης (53%), στις εξόδους (48,2%) και στα είδη διατροφής (40,2%), ένδειξη στροφής στην κατανάλωση χαμηλότερης ποιότητας αγαθών.

Και όπως δείχνουν τα στοιχεία, αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά έπεται και ανάλογη συνέχεια,  καθώς η έρευνα αναφέρει ότι ρυθμίσεις η αύξηση των φόρων σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης, όπως η άρση της αναστολής πλειστηριασμών και οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό, αναμένεται να συρρικνώσουν ακόμα περισσότερο την δυνητική κατανάλωση.

 
εμφάνιση σχολίων