1
1
σχόλια
266
λέξεις
ΜΟΥΣΙΚΗ

To τελευταίο γράμμα του Κοέν προς τη Μαριάν γράφτηκε λίγους μήνες πριν πεθάνει: «Τα λέμε σύντομα…»

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
21 Σεπτεμβρίου 2022
Ιούλιος 2016: Ο Λέοναρντ Κοέν στέλνει ένα συγκινητικό αποχαιρετιστήριο γράμμα στη μούσα του Μαριάν Ιλέν λίγο πριν αυτή φύγει από τη ζωή στα 81 της χρόνια. «Νομίζω ότι θα σε ακολουθήσω πολύ σύντομα Μαριάν… Θέλω να ξέρεις πως είμαι σε απόσταση αναπνοής πίσω σου - αν απλώσεις το χέρι σου νομίζω ότι μπορείς να αγγίξεις το δικό μου!».

Ο Κοέν είχε συναντήσει την Νορβηγίδα Μάριαν Ιλέν στην Ύδρα τη δεκαετία του '60. Η Μαριάν και ο γιος της ακολούθησαν τον Λέοναρντ Κοέν για τα επόμενα επτά χρόνια μοιράζοντας τη ζωή τους ανάμεσα σε Ελλάδα και Καναδά. Η Μαριάν ήταν επίσης μούσα του Κοέν αφού για εκείνη έγραψε το τραγούδι So Long Marianne ενώ υπήρξε επίσης η έμπνευσή του και για το Bird on the Wire -που ήταν το δικό της αγαπημένο τραγούδι. Στις 11 Νοεμβρίου του 2016 ο Λέοναρντ Κοέν φεύγει από τη ζωή στα 82 του χρόνια, λίγους μόλις μήνες μετά το θάνατο της Μαριάν.

Αυτό είναι το γράμμα του: «Λοιπόν, Marianne, έφτασε αυτή η ώρα που παραμεγαλώσαμε και τα σώματά μας αρχίζουν να καταρρέουν... Νομίζω πως θα σε ακολουθήσω πολύ σύντομα. Θέλω να ξέρεις πως είμαι σε απόσταση αναπνοής πίσω σου - αν απλώσεις το χέρι σου νομίζω ότι μπορείς να αγγίξεις το δικό μου!

Να ξέρεις ότι πάντα σε αγαπούσα, για την ομορφιά σου και τη σοφία σου, αλλά δεν χρειάζεται να πω περισσότερα, γιατί τα γνωρίζεις καλά. Τώρα όμως, θέλω απλά να σου ευχηθώ να έχεις ένα πολύ καλό ταξίδι. Αντίο παλιά μου φίλη. Σου στέλνω απέραντη αγάπη. Τα λέμε σύντομα…». 
εμφάνιση σχολίων