0
1
σχόλια
901
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Ο Ερίκ Μπεν Αρτζί, που αποκάλυψε τα «παιχνίδια» της Deutsche Bank, αρνείται να λάβει το βραβείο πληροφοριοδοτών και γράφει ανοιχτή επιστολή

PRESS
4 Οκτωβρίου 2016
Μόλις έλαβα ενημέρωση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι πρόκειται να λάβω το μισό από το βραβείο πληροφοριοδοτών (whistleblower) ύψους $ 16,5 εκατ. Αλλά αρνούμαι να λάβω το μερίδιο μου. Το βραβείο μου, που προέρχεται από ένα ταμείο που διατίθεται από το Κογκρέσο, ανέρχεται στο 15% των 55 εκατ δολαρίων πρόστιμο που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Deutsche Bank τον Μάιο του 2015. Το πρόστιμο επιβλήθηκε αφού ενημέρωσα τις ρυθμιστικές αρχές ότι οι συνάδελφοί μου στην τράπεζα είχαν διογκώσει την αξία του μαζικού χαρτοφυλακίου πιστωτικών παραγώγων.

Ήμουν αρμόδιος για τη διαχείριση κινδύνου στην τράπεζα, και ένας από τους τρεις πληροφοριοδότες, οι οποίοι το 2010 - 11 είχαν αναφερθεί στην ακατάλληλη λογιστική στο εσωτερικό της τράπεζας και προς τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο.

Ο δικηγόρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο οποίος επέβλεψε την έρευνα είπε στους New York Times: «είναι η ποινή όταν ένα σημαντικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν εκτιμά σωστά ένα σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου των σύνθετων τίτλων». Αλλά η Deutsche Bank δε διέπραξε αυτό το αδίκημα. Η Deutsche Bank ήταν το θύμα. Για την ακρίβεια, οι μέτοχοι της τράπεζας και οι υπάλληλοι της, οι οποίοι τώρα χάνουν τις δουλειές τους μαζικά είναι τα κύρια θύματα.

Εν τω μεταξύ, κορυφαία στελέχη της τράπεζας συνταξιοδοτήθηκαν με μπόνους πολλών εκατομμυρίων, με βάση ακριβώς τη διαστρέβλωση του ισολογισμού της τράπεζας. Ως εκ τούτου, είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό το γεγονός ότι το 2015, μετά από μια μακρά έρευνα στην οποία βοήθησαν πολλοί πληροφοριοδότες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε πρόστιμο στους μετόχους της Deutsche Bank αντί για τους υπευθύνους.

Συγκρίνετε αυτό το αποτέλεσμα με τις ποινές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εις βάρος των λιγότερο εμπλεκόμενων στελεχών μιας μικρότερης επιχείρησης, της Trinity Capital και της θυγατρικής της Los Alamos National Bank. Οι παραβιάσεις στο Trinity μοιάζουν με της Deutsche Bank, αλλά είναι μικρότερες σε μέγεθος. Πέντε στελέχη στο Trinity χρεώθηκαν, ο διευθύνων σύμβουλος πλήρωσε πρόστιμο, και η δικαστική διερεύνηση συνεχίστηκε κατά δύο ανωτέρων αξιωματούχων.

«Θεωρούμε τα ανώτερα στελέχη υπεύθυνα όταν δεν δηλώνουν σωστά τις επιδόσεις της εταιρείας και αδυνατούν να είναι ειλικρινείς με τους μετόχους», εξήγησε ο Andrew Ceresney, διευθυντής του τμήματος επιβολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Γιατί, λοιπόν, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν κυνήγησε τα στελέχη της Deutsche Bank; Η πιο προφανής ανησυχία είναι ότι κορυφαίοι δικηγόροι της Deutsche Bank “περιστράφηκαν”, με την μέθοδο της κυλιόμενης πόρτας) μέσα και έξω από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την παράνομη αυτή δραστηριότητα στην τράπεζα. Ο Robert Rice, ο επικεφαλής δικηγόρος αρμόδιος για την εσωτερική έρευνα της Deutsche το 2011, έγινε ο επικεφαλής σύμβουλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το 2013.

Ο Robert Khuzami, κορυφαίος δικηγόρος της Deutsche Bank στη Βόρεια Αμερική, έγινε επικεφαλής του τμήματος επιβολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μετά την οικονομική κρίση. Το αφεντικό τους, ο Richard Walker, μακροπρόθεσμος γενικός σύμβουλος της τράπεζας (έφυγε από την τράπεζα το τρέχον έτος) ήταν κάποτε επικεφαλής του τμήματος ποινών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Αυτό πηγαίνει πέρα από την τυπική περίπτωση κυλιόμενης πόρτας. Στην περίπτωση αυτή, κορυφαίοι δικηγόροι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατείχαν ανώτερες θέσεις στην τράπεζα, κινούνταν μέσα και έξω από τις κορυφαίες ρυθμιστικές θέσεις, ακόμη και όταν οι έρευνες για κακοδιαχείριση στην Deutsche Bank ήταν σε εξέλιξη.

Αυτό έλαβε χώρα υπό την παρακολούθηση της Mary Jo White, της νυν προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της οποίου η σχέση με τον κ. Khuzami και τον κ. Rice χρονολογείται εδώ και 20 χρόνια. Αυτή φέρει την τελική ευθύνη για το πρόστιμο στη Deutsche Bank.

Το 2010 μπήκα στη Deutsche Bank από την Goldman Sachs ως vice president στο τμήμα διαχείρισης του κινδύνου αγοράς. Είμαι μαθηματικός και είχα εργαστεί στην κατάρτιση προτύπων κινδύνου σε άλλες τράπεζες.

Όταν μπήκα στη Deutsche Bank δε γνώριζα ότι μια εσωτερική «έρευνα» ήταν ήδη σε εξέλιξη για την φουσκωμένη αποτίμηση $ 120 δισεκατομμυρίων του χαρτοφυλακίου της τράπεζας των εξωτικών πιστωτικών παραγώγων.

Μέσα σε λίγους μήνες, όμως, συνειδητοποίησα κάτι πήγαινε πολύ λάθος, και κάλεσα την εσωτερική τηλεφωνική γραμμή. Τότε γνώρισα τον κ. Rice. Ήταν τότε κορυφαίος δικηγόρος της Deutsche Bank για την τήρηση και ρύθμιση υποθέσεων, και υποστήριξε ότι οι συνομιλίες μας ήταν υπόκεινται στη σχέση δικηγόρου – πελάτη και δε μπορούν να αποκαλυφθούν. Εγώ δεν συμφώνησα και απολύθηκα. Η καριέρα μου στη Wall Street καταστράφηκε.

Όταν βοήθησα για πρώτη φορά την έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το βραβείο πληροφοριοδότη ήταν ένα ισχυρό κίνητρο. Οι δικηγόροι και η πρώην γυναίκα μου έχουν αξίωση σε ένα μερίδιο του βραβείου μου, κάτι που δεν μπορώ να αποτρέψω.

Αν και έχω ανάγκη τα χρήματα τώρα, περισσότερο από ποτέ, δεν θα συμμετέχω στην λεηλασία των ίδιων ανθρώπων που είχα προσληφθεί για να προστατεύσω. Ποτέ δεν είχα την πρόθεση να μετατρέψω μια δουλειά για τη διαχείριση των κινδύνων σε σταυροφορία, αλλά έχοντας υποφέρει στα χέρια των στελεχών της Deutsche Bank δε θα ενωθώ μαζί τους απλώς και μόνο επειδή δεν μπορώ να τους νικήσω.

Ζητώ το μερίδιό μου από το βραβείο να δοθεί στην Deutsche Bank και τα ενδιαφερόμενα μέρη της, και τα χρήματα του βραβείου που ανακτήθηκαν από τα μπόνους που δόθηκαν στα μεγαλοστελέχη της Deutsche Bank και ιδιαίτερα στους πρώην κορυφαίους δικηγόρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Τότε θα ήμουν ευτυχής να συλλέξω οποιοδήποτε βραβείο μου δοθεί.

* Ο πρώην υπάλληλος της Deutsche Bank Eric Ben-Artzi προκάλεσε σάλο στη Γερμανία, όταν τον Αύγουστο του 2013 απέρριψε το βραβείο πληροφοριοδότη(whistleblower) ύψους 8,7 εκατ ευρώ. Ο Ben-Artzi θα παρευρεθεί σε ημερίδα για τη προστασία των whistleblowers στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε ένα μίνι Φεστιβάλ με ταινίες και ντοκιμαντέρ για τους whistleblowers που θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες τον Νοέμβριο.


Πηγή: TVXS 

 
εμφάνιση σχολίων