1
5
σχόλια
588
λέξεις
CULTURE

Οι Όρνιθες του Αριστοφάνη με οδηγό τον Νίκο Καραθάνο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΝΔΕΛΑΣ
8 Ιουλίου 2016
Φωτογραφίες: Νικόλας Μάστορας, Artwork: Beetroot


Η Στέγη επιστρατεύει τους Όρνιθες για να μας δώσει ελπίδα, σε μια εποχή που καθορίζεται από τον Πλούτο, όπου οι Νεφέλες πυκνώνουν, κρύβοντάς μας τον ήλιο της Ειρήνης, παρασύροντας τις Σφήκες της δικαιοσύνης προς εξαφάνιση και αναγκάζοντας τους Βατράχους να κοάξουν το τέλος του κόσμου έτσι όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Τα κωμικά πουλιά του Νίκου Καραθάνου μαζί μ΄ένα επίλεκτο σμήνος ηθοποιών εγκαινιάζουν την πρώτη συνεργασία της Στέγης με το Φεστιβάλ Επιδαύρου. Μάθαμε κάποια από τα πρώτα σχέδια πτήσης της παράστασης και μερικά trivia.

-Ο Νίκος Καραθάνος πρότεινε τους Όρνιθες στη Στέγη περιγράφοντάς τους σαν ένα έργο που στέλνει συλλυπητήρια στο φόβο.

-Σκοπός της παράστασης είναι να δώσει χτύπημα στο φόβο και να μας κάνει να πιστέψουμε στο απίστευτο. Η πτήση του ανθρώπου σε μια ουτοπία, όχι ουτοπική.

-Στην παράσταση συμμετέχουν δύο άνθρωποι που έδωσαν έμπνευση στον σκηνοθέτη και δεν έχουν καμία σχέση με τον χώρο του θεάτρου: ο Γιάννης Σεβδικαλής, αθλητής που έχασε τα δυο του πόδια σε ένα ατύχημα και σήμερα προετοιμάζεται για τους παρα-Ολυμπιακούς Αγώνες και η Βασιλική Δρίβα, δημόσια υπάλληλος στη Λάρισα, η οποία πάσχει από νανισμό. «Δεν ξέρω αν θα έκανα αυτό το έργο, αν δεν έβρισκα τον Γιάννη και την Βασιλική» λέει. Στα δύο αυτά πρόσωπα είδε πως η πίστη για το απίστευτο οδηγεί τελικά στην εξύψωση.


-Όλοι οι ηθοποιοί που συμμετέχουν είπαν αμέσως ναι, όταν τους προτάθηκε το εγχείρημα: ανάμεσά τους οι Άρης Σερβετάλης, Νατάσσα Μποφίλιου, Χρήστος Λούλης.

-Η Νατάσα Μποφίλιου όταν της έγινε η πρόταση είπε στον σκηνοθέτη: «Πάρε με και κάνε με ό,τι θες», δηλώνοντας τον θαυμασμό της για τον ίδιο και την ικανότητά του να ανακαλύπτει παντού την ομορφιά.

-Όταν ο Χρήστος Λούλης ήταν στο πρώτο έτος του Θεάτρου Τέχνης, έγινε η αναβίωση της θρυλικής παράστασης των Ορνίθων, που είχε ανέβει το 1959 από τον Κάρολο Κουν, σε μετάφραση του Βασίλη Ρώτα, σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Τσαρούχη, μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και χορογραφίες της Ραλλούς Μάνου. Τότε δεν είχε επιλεγεί για να συμμετέχει αφού ήταν ακόμα πρωτοετής και έτσι δημιουργήθηκε ένα μικρό απωθημένο που καταφέρνει να καλύψει φέτος.

-Στο πρώτο μισό της παράστασης συντελείται μια επιστροφή στην πρώτη ανθρώπινη φυλή για δώσει μεγαλύτερη φόρα στην ανύψωση και τη μεγάλη άνοδο του δεύτερου μέρους

-Το σκηνικό της παράστασης θα έχει σαν βασική αναφορά ένα δάσος, σε μια σκοπιά αμετάκλητα ανθρώπινη. Το ίδιο θα συμβεί και με τα κοστούμια. Δεν θα δούμε φτερά ούτε μεταμφιέσεις.

-Η μουσική δεν θα είναι Χατζιδακική αλλά θα συνδυάζει πολλά μουσικά ήδη λυρικά και κλασσικά έως electro και ποπ.

-Η θεωρία του Ν. Καραθάνου για τα πουλιά είναι πως, όπως με όλα τα πράγματα, έτσι και σε αυτή τη περίπτωση ονοματίσαμε το κάθε είδος πτηνού ανάλογα με τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά ή ανάποδα χαρακτηρίσαμε ανθρώπινες συμπεριφορές με τα ονόματα πουλιών.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί με αγγλικούς υπέρτιτλους.

Μετάφραση: Γιάννης Αστερής. Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος. Διασκευή: Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Αστερής. Σκηνικά - Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου. Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου. Φωτισμοί:  Σίμος Σαρκετζής. Κίνηση: Amalia Bennett. Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Μπιτούνη. Βοηθός σκηνοθέτης: Μαρίσσα Τριανταφύλλου. Βοηθοί σκηνογράφου: Ευαγγελία Θεριανού, Μυρτώ Κοσμοπούλου, Μυρτώ Λάμπρου. Βοηθός μουσικού: Βασίλης Παναγιωτόπουλος. Βοηθός παραγωγής: Τζέλα Χριστοπούλου. Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Εκτέλεση Παραγωγής: Γιολάντα Μαρκοπούλου, Κωνσταντίνα Γεωργίου / POLYPLANITY Productions

Ο Θίασος: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Αλίκη Αλεξανδράκη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Βασιλική Δρίβα, Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Έκτορας Λιάτσος, Χρήστος Λούλης, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Νατάσσα Μποφίλιου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Φοίβος Ριμένας, Μιχάλης Σαράντης, Γιάννης Σεβδικαλής, Άρης Σερβετάλης, Άγγελος Τριανταφύλλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη

Παίζουν ζωντανά οι μουσικοί: Μάριος Δαπέργολας, Σοφία Ευκλείδου, Δημήτρης Κλωνής, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Τίγκας
Info: «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, Νίκος Καραθάνος, 19-20 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Εισητ: 5-45 ευρώ
 
εμφάνιση σχολίων