0
5
σχόλια
361
λέξεις
VISUALISM

Η γιορτή της πνευματικής ανάτασης της αγάπης και της ελεημοσύνης των μουσουλμάνων. Αξίζει να καταλάβεις τι είναι το Ραμαζάνι

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
16 Ιουνίου 2016
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση


Το Ραμαζάνι τυπικά είναι θρησκευτική -μουσουλμανική- εορτή νηστείας, ουσιαστικά όμως είναι γιορτή αγάπης και ένωσης όλων των μουσουλμάνων.

Το Ραμαζάνι αποτελεί ονομασία του ένατου μήνα του μουσουλμανικού έτους, όταν σύμφωνα με την παράδοση δόθηκε το Κοράνι στους ανθρώπους προκειμένου οι κανόνες του να γίνουν άξονας ζωής για τους πιστούς. Η λέξη Ραμαντάν (Ramadan) ή Ραμαζάνι προέρχεται από την αραβική ρίζα αλ-ραμάντ (που σημαίνει καψαλίζω τη ζέστη ή την ξηρασία) και αποτελεί έναν από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ μαζί με την Πίστη, την Προσευχή, την Ελεημοσύνη και το Ιερό Προσκύνημα Χατζ.

Ο μήνας του Ραμαζανιού είναι το διάστημα κατά το οποίο οι Μουσουλμάνοι απέχουν σχεδόν από τα πάντα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από το πρωί έως τη δύση του ηλίου, δεν τρώνε, δεν πίνουν, δεν καπνίζουν και δεν κάνουν σεξ, ώστε να πετύχουν πλήρη σωματική αλλά και πνευματική κάθαρση. Η πνευματική όψη της νηστείας απαγορεύει το ψέμα, τη συκοφαντία, τη ζηλοφθονία, την πλεονεξία και την ψευδομαρτυρία.

Μετά τη δύση του ηλίου επιτρέπονται τα πάντα, αφού οι πιστοί προσευχηθούν και καθίσουν στο τραπέζι για το δείπνο, που ονομάζεται «ιφτάρ». Στη συνέχεια επισκέπτονται φίλους και γνωστούς, ενώ πολλοί μουσουλμάνοι ξαγρυπνούν προσευχόμενοι έως την επόμενη αυγή. Από τα μεσάνυχτα ώς την ανατολή του ηλίου προβλέπεται ένα ακόμα γεύμα, το «σαχούρ», για να μπορέσουν να αντέξουν τη νηστεία της επόμενης ημέρας.


Μέσω της νηστείας οι μουσουλμάνοι επιδιώκουν το υψηλότερο επίπεδο συνειδητοποίησης του Θείου, να μάθουν την αυτοπειθαρχία, την εγκράτεια, τη γενναιοδωρία αλλά και την υπομονή. Τους θυμίζει επίσης το πόσο υποφέρουν οι φτωχοί. Έτσι, όταν το Ραμαντάν τελειώνει, οι μουσουλμάνοι δίνουν ως ελεημοσύνη ένα ποσό ικανό να ταΐσει έναν φτωχό της περιοχής για μία ημέρα. Το Ραμαζάνι τελειώνει με τριήμερη γιορτή που αραβικά ονομάζεται κχιντ-αλ-φιτρ (δηλαδή η γιορτή του τέλους της νηστείας) ή κχιντ-αλ-σαρκχίρ (μικρή εορτή).

Φέτος το Ραμαζάνι, ο μήνας της αγάπης και της ένωσης όλων των μουσουλμάνων, ξεκίνησε στις 6 Ιουνίου και λήγει στις 5 Ιουλίου. Στο μουσουλμανικό Calander, οι διακοπές αρχίζουν στο ηλιοβασίλεμα της προηγούμενης ημέρας, έτσι οι μουσουλμάνοι φέτος γιόρτασαν το Ραμαζάνι στο ηλιοβασίλεμα της 5ης Ιουνίου.

εμφάνιση σχολίων