0
1
σχόλια
343
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπουργός Οικονομικών και εξέχων μέλος του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας. Ο Rodrigo Rato οδηγήθηκε στις φυλακές
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
1 Νοεμβρίου 2018
Η οργάνωση Xnet ιδρύθηκε στην Ισπανία στα χρόνια της κρίσης και των «Αγανακτισμένων» για να διεκδικήσει διαφάνεια, δικαιοσύνη και συμμετοχική δημοκρατία.

Η τράπεζα Bankia από την άλλη είναι μια τυπική περίπτωση του πως οι τράπεζες μπορούν να φεσώνουν το κράτος και τους μικροεπενδυτές αλλά ταυτόχρονα να απολαμβάνουν το κρατικό χρήμα όταν κινδυνεύουν και να έχουν την δικαιοσύνη με το μέρος τους όταν χρωστάνε. Το Ισπανικό κράτος διέσωσε την Bankia δύο φορές, αλλά τελικά ήταν οι μικροεπενδυτές που έχασαν τα χρήματά τους.

Στόχος του κινήματος Xnet ήταν ένα 5ετές πρόγραμμα στο τέλος του οποίου ο Rato και οι υπεύθυνοι θα βρισκόντουσαν στη φυλακή                     


Όταν η Bankia «χρεοκόπησε» για δεύτερη φορά, συστάθηκε από το Xnet η ειδική κίνηση 15MpaRato –Πολίτες εναντίον της Διαφθοράς– με σκοπό τη διαλεύκανση της υπόθεσης και ένα 5ετές πρόγραμμα στο τέλος του οποίου ο Rato και οι υπεύθυνοι θα βρισκόντουσαν στη φυλακή. Ζητήθηκε η βοήθεια των πολιτών, χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία α λα wikileaks προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία και τελικά χιλιάδες καταθέσεις και αποδεικτικά οδήγησαν στην συνολική εικόνα της κατάστασης.

Τα γκόλντεν μπόι της τράπεζας ξόδεψαν 15 εκατομ. ευρώ για προσωπικά έξοδα «παράστασης»


Πολιτικές χάρες, πολιτικοί σε μισθολόγιο, δάνεια με μέσο, διαφθορά. Ανάμεσα σε άλλα, τα γκόλντεν μπόι της τράπεζας ξόδεψαν 15 εκατομ. ευρώ για προσωπικά έξοδα «παράστασης», μέσω εταιρικών καρτών. Η τράπεζα αναγκάστηκε να επιστρέψει περίπου το 1 από τα 2 δις που χρώσταγε στους καταθέτες. Τελικά 64 στελέχη της τράπεζας Bankia καταδικάστηκαν σε φυλάκιση. Ο Miguel Blesa, προκάτοχος του Rato στην Bankia, αυτοκτόνησε πέρυσι όταν καταδικάστηκε.

Ο Rato την προηγούμενη εβδομάδα απέτυχε να εξαγοράσει την ποινή του και στα 69 του χρόνια οδηγήθηκε στις φυλακές για 4,5 χρόνια. Η φυλάκισή του θεωρήθηκε σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο ένα προοίμιο του τι μπορεί να ακολουθήσει σχετικά με την τιμωρία των «διαχειριστών» της χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ισπανία.

Ένα παρήγορο μάθημα για το πώς οι κοινωνίες των πολιτών μπορούν να πολεμήσουν για την δικαιοσύνη, να οργανωθούν και να κερδίσουν.
εμφάνιση σχολίων