Ο κινηματογραφικός μας συντάκτης επιλέγει τις πολυαναμενόμενες διεθνείς παραγωγές της χρονιάς
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΑΚΗΣ ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ [email protected]
12 Ιανουαρίου 2016
ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ (Les Anarchistes), του Ελί Ουασμάν. Στο Παρίσι του 1899, ένας αστυνομικός (Ταχάρ Ραχίμ) σε εντεταλμένη αποστολή εισέρχεται κρυφά στους αναρχικούς κύκλους της εποχής και ερωτεύεται παράφορα τη Ζουντίτ (Αντέλ Εξαρχόπουλος), ένα από τα ηγετικά στελέχη τους.
ANOMALISA, των Τσάρλι Κάουφμαν & Ντιουκ Τζόνσον. Ο σεναριογράφος των μεγάλων επιτυχιών Στο Μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς, Η Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού και σκηνοθέτης του Συνεκδοχή: Νέα Υόρκη, επιστρέφει με μια ονειρική, τρυφερή και ανθρώπινη stop-motion ταινία, η οποία κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο περασμένο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας.
A BIGER SPLASH, του Λούκα Γκουαντανίνο. Από το Φεστιβάλ Βενετίας και η καινούργια ταινία του σκηνοθέτη του Είμαι ο Έρωτας, που αποτελεί κατά την άποψή του, την κινηματογραφική εκδοχή του ομώνυμου πίνακα του Ντέιβιντ Χόκνεϊ, με τη μορφή ενός ακόμα στυλιζαρισμένου και κωμικού μελοδράματος, remake της Πισίνας (1969) του Ζακ Ντερέ.
CAPTAIN AMERICA: ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, των Άντονι & Τζο Ρούσο. Ο πιο ενδιαφέρων και πάντα πολιτικά ανήσυχος ήρωας της Marvel (καθώς αντιπροσωπεύει τα αμερικανικά ιδεώδη αλλά όχι την αμερικανική πολιτική, η οποία συγκρούεται μαζί τους) επιστρέφει και έρχεται αντιμέτωπος με τον, κατά τα άλλα, σύμμαχο, μεγαλοεπιχειρηματία και εκπρόσωπο της πολεμικής βιομηχανίας Iron Man.
CHRONIC, του Μικχέλ Φράνκο. Ο σκηνοθέτης του Μετά τη Λουτσία (2012) επιστρέφει με ένα δράμα που αυτή τη φορά εξελίσσεται στην Καλιφόρνια, θυμίζει τις Ξεχασμένες Ζωές (2013) του Ουμπέρτο Παζολίνι και στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Τιμ Ροθ, ως νοσοκόμος ο οποίος φροντίζει ηλικιωμένους ανίατους ασθενείς.
COMING HOME (Gui Lai), του Ζανγκ Γιμού. Ο Κινέζος σκηνοθέτης του Σηκώστε τα Κόκκινα Φανάρια, του The Road Home, του Ήρωα και των Ιπτάμενων Στιλέτων, ξανασμίγει με τη μούσα του, Κονγκ Λι (2046, Αναμνήσεις Μιας Γκέισας), σε ένα αισθηματικό, πολιτικοκοινωνικό δράμα εποχής, για ένα ζευγάρι το οποίο χωρίζει η Πολιτιστική Επανάσταση του Μάο.
ΕΝΑΝ ΟΡΟΦΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ (Un Etaj mai Jos), του Ράντου Μουντεάν. Από το Ένα Κάποιο Βλέμμα των Καννών, ένα αλληγορικό δράμα για την ατομική ευθύνη, μέσα στην κοινωνικοπολιτική κατάσταση της σύγχρονης Ρουμανίας.
ΘΗΣΑΥΡΟΣ (Comoara), του Κορνέλιου Παρουμπόιου. Πικρή κωμωδία με θέμα το κυνήγι ενός θησαυρού, για τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, από έναν από τους στυλοβάτες του Νέου Ρουμάνικου Κύματος. Του σκηνοθέτη του Αστυνομία-Ταυτότητα (2010).
INTERRUPTION, του Γιώργου Ζώη. Από τους Ορίζοντες της Βενετίας, ο σκηνοθέτης του Casus Belli, στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του που αναφέρεται στη διακοπή μιας θεατρικής παράστασης της Ορέστειας του Αισχύλου, από μια ομάδα οπλισμένων νεαρών, οι οποίοι ανεβάζουν τους θεατές που νομίζουν πως όλα αυτά είναι μέρος του έργου να παίξουν στη σκηνή, με τη ζωή, αυτή τη φορά, να αντιγράφει την τέχνη.
ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΑΝΙΑ (The Danish Girl), του Τομ Χούπερ. Ο σκηνοθέτης του Ο Λόγος του Βασιλιά και των Αθλίων (2012) σκηνοθετεί την πραγματική ιστορία ενός από τα πρώτα καταγεγραμμένα διεμφυλικά (Transgender) άτομα στην ιστορία, στέλνοντας τον Έντι Ρέντμεϊν (Η Θεωρία των Πάντων) στην πρώτη γραμμή, για τη δεύτερη στη σειρά βράβευσή του, με το Όσκαρ ανδρικής ερμηνείας (ή μήπως γυναικείας;).
MIDNIGHT SPECIAL, του Τζεφ Νίκολς. Ο σκηνοθέτης του Ένα Καλοκαίρι (Mud) και του Καταφυγίου (2011), μπαίνει στα επικίνδυνα χωράφια της φαντασίας με ένα σενάριο που θυμίζει πρώιμο Στίβεν Κινγκ. Ένας πατέρας και ο προικισμένος με υπερφυσικές δυνάμεις γιος του βρίσκονται στον δρόμο, κυνηγημένοι από μυστικές και άλλες υπηρεσίες.
Η ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ (Le Tout Nouveau Testament), του Ζακό Βαν Ντορμέλ. Η δυναμική επιστροφή του σκηνοθέτη του θρυλικού Τότο ο Ήρωας (1991), με μια σουρεαλιστική κωμωδία που τα βάζει με τον Θεό, ο οποίος όχι μόνο υπάρχει αλλά είναι και αντιπαθής, δειλός, μικρόψυχος και ζει στο Βέλγιο.
ΟΡΚΙΣΜΕΝΗ ΠΑΡΘΕΝΑ (Vergine Giurata), της Λάουρα Μπισπούρι. Στα βουνά της βόρειας Αλβανίας, η Χάνα ζει σαν άντρας, για να αποφύγει τη μοίρα των γυναικών μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας. Κάποια στιγμή όμως θα αποφασίσει να κάνει την επανάστασή της.
ΣΟΥΦΡΑΖΕΤΕΣ (Suffragette), της Σάρα Γκάβρον. Οι πρώιμοι φεμινιστικοί αγώνες στη Βρετανία των αρχών του 20ού αιώνα, όπου γυναίκες από όλες τις κοινωνικές τάξεις ενώνονται και με πράξεις διαμαρτυρίας που θα τους κοστίσουν φήμη, δουλειά, οικογένεια, διεκδικούν τα αυτονόητα, ισότητα και δικαίωμα ψήφου. Τίποτε όμως δεν κατακτάται αναίμακτα.
SPOTLIGHT, του Τομ ΜακΚάρθι. Μετά την κουτσουκέλα του Σε Ξένα Παπούτσια, ο αγαπημένος σκηνοθέτης του The Visitor (2007) επιστρέφει δυναμικά με μια σπουδαία ταινία για την αποκάλυψη των σκανδάλων παιδεραστίας στην Καθολική Εκκλησία.
STEVE JOBS, του Ντάνι Μπόιλ. Ο σκηνοθέτης του Slamdog Millionaire & του Trainspotting παρουσιάζει τη ζωή του γκουρού της τεχνολογίας, με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Φασμπέντερ (Macbeth, 12 Χρόνια Σκλάβος, Shame).
ΣΤΟΝ ΛΥΚΟ (To the Wolf), των Aran Hughes & Χριστίνας Κουτσοσπύρου. Γυρισμένο το 2013, δραματικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή δυο βοσκών και τη μάχη τους για επιβίωση κατά τη διάρκεια τεσσάρων ημερών αδιάκοπης βροχής και αέρα, σε ένα χωριό ξεχασμένο και σχεδόν εγκαταλειμμένο, όπου οι πρότερες μέρες ευφορίας αποτελούν πλέον παρελθόν. Μελαγχολική, ποιητική αλληγορία για την Ελλάδα του σήμερα.
TAXI, του Τζαφάρ Παναχί. Ο σπουδαίος Ιρανός σκηνοθέτης οδηγεί το ταξί του στους δρόμους της Τεχεράνης (μια και το καθεστώς τού έχει απαγορεύσει να γυρίζει ταινίες), συναντά πραγματικούς ανθρώπους και φτιάχνει ένα γλυκόπικρο πορτρέτο της πόλης και της ιρανικής κοινωνίας, το οποίο κέρδισε για την απροσποίητη ανθρωπιά του τον Χρυσό Λέοντα της Berlinale.
TΡΑΜΠΟ (Trumbo), του Τζέι Ρόουτς. Ο Ρόουτς των Austin Pοwers και των Γαμπρο-Πεθερικών της Συμφοράς δοκιμάζει τις ικανότητές του στο δράμα, με αυτή τη βιογραφία του Ντάλτον Τράμπο, ενός σπουδαίου σεναριογράφου που μπήκε στη Μαύρη Λίστα των κομμουνιστών του Χόλιγουντ, την εποχή του Μακαρθισμού.
ΧΑΙΡΕ, ΚΑΙΣΑΡΑ (Hail, Caesar!), των Τζόελ & Ίθαν Κοέν. Ιδιότυπη μαύρη κωμωδία των αδερφών Κοέν, για το Χόλιγουντ των Σταρ και των μεγάλων στούντιο της δεκαετίας του '50. Μετά το αριστουργηματικό Inside Llewyn Davis και με ένα καστ (Κλούνι, Μπρόλιν, Τζόχανσον, Τέιτουμ, Φάινς, Σουίντον, ΜακΝτόρμαντ) και ένα τρέιλερ που τα σπάνε, η ανυπομονησία κορυφώνεται.
X-MEN: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ, του Μπράιαν Σίνγκερ. Ο σκηνοθέτης των δύο πρώτων αλλά και της προηγούμενης ταινίας των X-Men, Μπράιαν Σίνγκερ (Συνήθεις Ύποπτοι), ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα τις ταινίες με κόμικς υπερήρωες, κατευθύνοντάς τες προς ένα πιο ενήλικο κοινό, το οποίο είχε μεγαλώσει με αυτούς, υπογράφει και ετούτο το κεφάλαιο που θα μονομαχήσει τον επόμενο Μάιο στα ταμεία και στις καρδιές του κοινού, ενάντια στον Captain America.
SUNTAN, του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου. Γυρισμένη πριν δύο καλοκαίρια στην Αντίπαρο, η τρίτη ταινία του, εξ ημισείας, σκηνοθέτη του Wasted Youth, με πρωταγωνιστή τον Μάκη Παπαδημητρίου στον ρόλο ενός γιατρού που μετατίθεται στο νησί, δεν διαθέτει ακόμη τρέιλερ. Να υποθέσουμε ότι δεν θα βγει ούτε φέτος;
Καλές προβολές και να πηγαίνετε σινεμά, γιατί τίποτα δεν αντικαθιστά την αίσθηση της μεγάλης οθόνης και του μοιράσματος της εμπειρίας, μαζί με άλλους, άγνωστους ανθρώπους.
εμφάνιση σχολίων