0
1
σχόλια
221
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Ο υποθαλάσσιος κόσμος του όρμου στον οποίο βρίσκεται η Ελαφόνησος απελείται από τη μόλυνση

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
18 Δεκεμβρίου 2015
Μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους και σπάνιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που θεωρητικά τουλάχιστον προστατεύεται ως Natura, απειλείται τα τελευταία χρόνια από την αυξανόμενη μόλυνση.

O όρμος Βοιών βρίσκεται στο λακωνικό «πόδι» της Πελοποννήσου και παρά το γεγονός ότι προστατεύεται λόγω των υποθαλάσσιων λιβαδιών της ποσειδωνίας που βρίσκονται σε αφθονία, τα φορτηγά πλοία που αράζουν στην περιοχή διενεργούν δραστηριότητες επισκευής και συντήρησης.

Πρόσφατα οι ακτές της περιοχής γέμισαν από άσπρο αφρό. Δείγμα που στάλθηκε για ανάλυση απέδειξε ότι πρόκειται για πετρελαιοειδή. Επικίνδυνες θειικές ενώσεις και υψηλές ποσότητες αμμωνιακών αλάτων, που δεν προέρχονται από αστικά λύματα, έχουν επίσης βρεθεί στα ύδατα της περιοχής.

Οι εφοπλιστές δηλώνουν ότι τα τάνκερ βρίσκονται εκεί προκειμένου να γίνει αλλαγή πληρωμάτων, ωστόσο στην πραγματικότητα διενεργούν εργασίες συντήρησης του πυθμένα τους, γεγονός που απαγορεύεται από το νόμο.

Εκτός από την υποθαλάσσια ζωή της περιοχής, απειλείται επίσης η μοναδική στο είδος της παγκοσμίως υποβρύχια πόλη, που από την πρόσφατη ανακάλυψή της έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον επιστημόνων και χιλιάδων επισκεπτών.

Σύλλογοι, κάτοικοι και τοπική αυτοδιοίκηση καταγγέλλουν το συνεχιζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα που Απέναντί τους βρίσκονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα, εφοπλιστικών εταιριών, αλλά και μικροϊδιοκτήτες της περιοχής που τροφοδοτούν τα φορτηγά σκάφη. Αυτό το διάστημα αναμένεται να εκπονηθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας το σχέδιο του νέου Κανονισμού Λιμένα, προκειμένου να προστατευθεί η θαλάσσια ζωή της περιοχής.
 
εμφάνιση σχολίων