0
11
σχόλια
266
λέξεις
VISUALISM

Εικόνες από τη γεμάτη πλημμύρες ιστορία της ιταλικής πόλης

DOCTV.GR
26 Οκτωβρίου 2018
Η Βενετία δικαιώνει τον χαρακτηρισμό της ως «πόλη του νερού» και παραδίδεται σ' αυτό κατά 2 χιλιοστά τον χρόνο. Και καθώς η Αδριατική καταπίνει λίγο λίγο τη Βενετία, οι κάτοικοι της πόλης συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά.

«Ψηλά νερά» είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι Βενετσιάνοι όταν αναφέρονται στις ετήσιες πλημμύρες, που συμβαίνουν κατά τους χειμερινούς μήνες, ως αποτέλεσμα ενός συνδυασμού υψηλής στάθμης των υδάτων και του δυνατού νότιου ανέμου που έρχεται από την Αφρική.

Η πλατεία του Σαν Μάρκο, που μόλις ξεπερνά τη στάθμη της θάλασσας, πλημμυρίζει πολύ εύκολα, ακόμα και εξαιτίας του χιονιού που λιώνει. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα σημειώνονται περισσότερες από 100 πλημμύρες κάθε χρόνο.

Σε πολλές περιπτώσεις, αν και κυρίως παλιότερα, η πολιτεία έστηνε ξύλινους διαδρόμους για τη διέλευση των πεζών, περίπου 1,2 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Από τα τέλη της δεκαετίας του '80, υπήρχε η πρόθεση να χτιστεί ένα φράγμα που θα απέτρεπε τις πλημμύρες, ωστόσο μέχρι το 2013 είχε ολοκληρωθεί το 80% του έργου.


Σήμερα υπάρχει άμεση δυνατότητα ενημέρωσης μέσω διαδικτύου σχετικά με την πλημμυρίδα και κάποια μέσα μαζικής μεταφοράς προσαρμόζουν τα δρομολόγιά τους σε «παντός καιρού διαδρομές».

Οι κατηγορίες της πλημμυρίδας είναι:
- έντονη στα 80-109 εκ.
- πολύ έντονη στα 110-139 εκ.
- ιδιαίτερα υψηλή όταν ξεπερνά τα 140 εκ., δηλαδή σχεδόν ενάμιση μέτρο πάνω από τη σταθερή στάθμη.

Όταν η παλίρροια είναι πολύ έντονη, μια σειρήνα ηχεί για να ειδοποιήσει τους ανθρώπους στην πόλη. Η διάρκεια της παλίρροιας κατά μέσο όρο είναι δυόμισι ώρες. Η μεγαλύτερη παλίρροια που έχει καταγραφεί ήταν τον Νοέμβριο του 1966, όταν η επιφάνεια της θάλασσας ανέβηκε κατά 1,94 μ.
 
εμφάνιση σχολίων