0
1
σχόλια
222
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία καταργεί τα δίδακτρα σε όλα τα πανεπιστήμια, και για τους ξένους φοιτητές

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
3 Οκτωβρίου 2014
Στην πολιτισμένη Δύση οι φοιτητές χρωστάνε από την ώρα που γεννιούνται. Στην Αμερική, το κίνημα Occupy εξοφλά δάνεια φοιτητών ως σημειολογική ακτιβιστική πράξη. Στην Ευρώπη της κρίσης, οι φοιτητές προτιμούν την Ολλανδία για μεταπτυχιακά με χαμηλότερο κόστος, ενώ οι φοιτητές της Αγγλίας σκέφτονται να μετακομίσουν πλέον στη Γερμανία.

Όλα τα πανεπιστήμια είναι πλέον δωρεάν για όλους τους σπουδαστές της Γερμανίας -ακόμα και για τους φοιτητές που έρχονται από το εξωτερικό. Τα γερμανικά πανεπιστήμια είχαν τη δυνατότητα από τον νόμο να χρεώνουν «μέτρια» δίδακτρα τους φοιτητές, όταν το συνταγματικό δικαστήριο αποφάσισε το 2006 ότι οι «μέτριες» αμοιβές δεν παραβιάζουν τη δέσμευση της χώρας για καθολική τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τα περισσότερα σχολεία χρέωναν σχετικά χαμηλά δίδακτρα, περίπου 1.000 ευρώ ετησίως. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τη Γερμανία να αλλάξει γνώμη μετά από οκτώ χρόνια, και εν μέσω κρίσης να κάνει την τριτοβάθμια εκπαίδευση δωρεάν για όλους.

«Τα δίδακτρα αποτελούν κοινωνική αδικία και μπορεί να αποθαρρύνουν τους νέους», δηλώνει στους Times μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας. Σύμφωνα με Γερμανούς πανεπιστημιακούς, η κατάργηση των διδάκτρων είναι μια καταστροφή, δεδομένου ότι τα δίδακτρα επιτρέπουν στα πανεπιστήμια να βελτιώσουν τη διδασκαλία και τις υποδομές τους.

Αλλά η Μέρκελ έχει σίγουρα άλλη γνώμη. Μετά το κάλεσμα όλων των ανέργων της Ευρώπης, τώρα μπορεί να περιμένει νέες ορδές νέων στην αγκαλιά της Οικονομίας της.

εμφάνιση σχολίων