0
7
σχόλια
179
λέξεις
VISUALISM

Οι «νέες φυλές ανθρώπων». Το φαινόμενο απαθανατίζεται για το National Geographic

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
26 Ιουνίου 2017
Πατήστε στις φωτό για να τις δείτε σε μεγάλη διάσταση

Με τι φυλή μοιάζει ο μέσος Αμερικανός; Όσο περνά ο καιρός, η απάντηση στο ερώτημα αυτό γίνεται όλο και πιο περίπλοκη. Στην πιο πολυπολιτισμική χώρα της Γης, τα πρόσωπα γίνονται λιγότερο ομοιογενή, όλο και περισσότερο ποικιλόμορφα, ένα φαινόμενο το οποίο ο φωτογράφος και ζωγράφος πορτρέτων Martin Schoeller απαθανάτισε για το περιοδικό National Geographic σε μια συλλογή με τίτλο Changing Faces.

«Από το 2000, το ληξιαρχείο των ΗΠΑ επιτρέπει στους κατοίκους να αναφέρουν πάνω από μία «ράτσα». Αυτή η πολυφυλετική επιλογή ώθησε το 32% των κατοίκων των ΗΠΑ να δηλώσουν τα νέα τους στοιχεία. Έτσι, προκύπτουν νέοι όροι όπως Blackanese (μισός μαύρος, μισός Κινέζος), Korgentinian (μισός Αργεντίνος, μισός Κορεάτης), Blaxican (μισός μαύρος, μισός Μεξικανός) κ.ά. που περιγράφουν διαφορετικές φυλετικές προσμίξεις στο ίδιο πρόσωπο», αναφέρει το περιοδικό.


Οι εικόνες αμφισβητούν τις παραδοσιακές ιδέες της ταυτότητας, δείχνοντας τη φυλετική ρευστότητα αλλά και την ουσία: πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί αλλά στην ουσία ίδιοι.


Δείτε επίσης τη συλλογή του Martin Schoeller: ΓΚΑΛΕΡΙ: Πορτρέτα χωρίς photoshop
 
εμφάνιση σχολίων