3
1
σχόλια
519
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ

H απίστευτη ιστορία ενός παραγνωρισμένου μουσικού των '70s μέσ' από ένα πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΑΚΗΣ ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ [email protected]
21 Νοεμβρίου 2013
Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ο Σίστο Ροντρίγκεζ, ένας λατίνος αλλά φολκ τραγουδιστής από το Ντιτρόιτ, ηχογραφεί δύο δίσκους. Αν και γνωρίζουν την καλλιτεχνική αναγνώριση από τους μουσικοκριτικούς της εποχής, δεν έχουν καθόλου εμπορική επιτυχία. Χωρίς αυτός να το γνωρίζει, αυτές οι δύο ηχογραφήσεις γίνονται επιτυχίες και δίνουν φωνή στην, σε αμφισβήτηση του καθεστώτος του Άπαρτχάιντ, νεολαία των λευκών της Νότιας Αφρικής.Πολλά χρόνια αργότερα, κι ενώ το μισητό καθεστώς έχει πέσει, το πρώην μέλος ενός από τα συγκροτήματα εκείνης της εποχής που είχαν επηρεαστεί από τη μουσική του Σίστο, κι ένας συνομήλικός του μουσικός δημοσιογράφος, αποφασίζουν να ερευνήσουν την περίπτωση Ροντρίγκεζ. Σκοπός του δεύτερου είναι να γράψει ένα άρθρο για τον τρόπο με τον οποίο, σύμφωνα με τις φήμες, ο απογοητευμένος από την αποτυχία καλλιτέχνης έδωσε τέλος στη ζωή του πάνω στη σκηνή. Με έκπληξη ανακαλύπτουν ότι ο Ροντρίγκεζ είναι ακόμη ζωντανός, έχει τρεις κόρες και ζει στο Ντιτρόιτ. Έτσι, στα 70 του θα βρεθεί να παίζει ξανά τα τραγούδια της νιότης του σε συναυλίες ανά τη χώρα, σ’ ένα φανατικό, όλων των ηλικιών, κοινό, την ύπαρξη του οποίου μέχρι τότε αγνοούσε.

Το βραβευμένο με 29 βραβεία (ανάμεσά τους το Όσκαρ, το πρώτο βραβείο στο Σάντανς, αλλά και η δική μας Χρυσή Αθηνά καλύτερου ντοκιμαντέρ στις Νύχτες Πρεμιέρας του 2012) φιλμ του σουηδού (αραβικής καταγωγής) Μαλίκ Μπεντζελούλ ξεκινάει στο Ντιτρόιτ του τέλους του ’60. Τότε που δύο σημαντικοί μουσικοί παραγωγοί της εποχής ανακαλύπτουν, μέσα σ’ ένα γεμάτο καπνό μπαρ, τον Ροντρίγκεζ να ερμηνεύει τα τραγούδια του, με την πλάτη του γυρισμένη προς το κοινό. Πιστεύοντας ότι έχουν ανακαλύψει τον μεγαλύτερο καλλιτέχνη της εποχής του, ηχογραφούν μαζί του δύο άλμπουμ για τα οποία, ακόμα και σήμερα, γέροντες και με σπουδαία καριέρα πίσω τους, η μη εμπορική επιτυχία τους αποτελεί και γι’ αυτούς μέγα μυστήριο.Ακούγοντας κι εμείς τις όντως συγκλονιστικές, πλημμυρισμένες από σκοτεινή ποίηση, μπαλάντες του Ροντρίγκες, δεν αργούμε να παραδοθούμε στη ροή της αφήγησης. Ροή στην οποία το αρχικό μυστήριο για την τύχη του καλλιτέχνη μετατρέπεται σε συγκίνηση για την απίστευτη ιστορία που συνοδεύει το έργο του. Συγκίνηση, η οποία κορυφώνεται, γνωρίζοντας τη σεμνότητα και τον ταπεινό χαρακτήρα του πραγματικά ξεχωριστού αυτού ανθρώπου. Συγκίνηση για τον τρόπο, που έστω και σε μεγάλη ηλικία (κυρίως γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο) κατάφερε να αναγνωριστεί για το πρότερο, σπουδαίο και άδικα υποτιμημένο έργο του.Ακόμα και τις στιγμές που συνειδητοποιούμε ότι ο σκηνοθέτης μανιπουλάρει τα συναισθήματά μας, το κάνει τόσο επιδέξια, που πραγματικά του βγάζουμε το καπέλο. Αξίζει όλα τα βραβεία που έχει πάρει, κι ας φωνάζουν οι αυστραλοί πως κι αυτοί άκουγαν Ροντρίγκεζ στα ’70s, κι ας «αποκρύπτει» η ταινία το γεγονός των συναυλιών που έκανε ο Σίστο και ο Downunder. Είναι μία από τις καλύτερες ταινίες της σεζόν κι ένα ντοκιμαντέρ που θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια. Θα θέλαμε να μάθουμε και γιατί η εταιρεία διανομής του το «έκαψε» έτσι, κρατώντας το έναν ολόκληρο χρόνο στο ράφι.


Info: «Ψάχνοντας τον Sugar Man» (“Searching for Sugar Man”) -Μουσικό Ντοκιμαντέρ. Σουηδία-Αγγλία, 2012. Πρεμιέρα: Πέμπτη 21 Νοεμβρίου. Σκηνοθεσία: Μαλίκ Μπεντζελούλ. Μουσική: Μαλίκ Μπεντζελούλ, Σίστο Ροντρίγκεζ. Διανομή: Fimtrade.


Διαβάστε επίσης όλες τις ταινίες της εβδομάδας
 
 
εμφάνιση σχολίων