0
1
σχόλια
756
λέξεις
CULTURE

Οκτώ ακόμα βιβλία για το καλοκαίρι

DOC TV
23 Ιουλίου 2013
Συγκεντρώσαμε βιβλία που αγαπάμε ή που θέλουμε να διαβάσουμε και τα φέρνουμε στις οθόνες μας για ανάγνωση τα τεμπέλικα απογεύματα. Τα πολυσέλιδα διαβάζονται ιδανικά σ’ ένα tablet. Τα μικρότερα μπορείτε να τα τυπώσετε.

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν-Το Σπαρματσέτο: Το χαμένο παραμύθι που ανακάλυψε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2012 ο δανός ιστορικός και μελετητής του Άντερσεν, Έσμπεν Μπράγκε, στο Εθνικό Αρχείο της Δανίας, μέσα σε κούτες με κειμήλια οικονομικά εύρωστων οικογενειών της γενέτειρας του Άντερσεν, Οντένσε. Ο Άντερσεν συνήθιζε να πηγαίνει στο σπίτι της χήρας του πάστορα Μπούκενφλοντ που έμενε κοντά του, και να διαβάζει. Έτσι, της το αφιέρωσε. Οι ειδικοί μελετητές υποστηρίζουν πως αυτό είναι το πρώτο του παραμύθι και γράφτηκε στα σχολικά του χρόνια. Μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ.

Κωνσταντίνος Καβάφης-Άπαντα: Ολόκληρη η ποιητική παραγωγή του συγκεντρωμένη. Ποιήματα δημοσιευμένα και αναγνωρισμένα από τον ίδιο, αλλά και αποκηρυγμένα, φυλαγμένα στο αρχείο, ανέκδοτα και ατελή, μεταφράσεις. Η δημιουργική του τροχιά αποτυπώνεται ολόκληρη, μαζί με τα αιώνια συλλογικά υπαρξιακά ερωτήματα του ανθρώπου που τον κάνουν πάντα επίκαιρο. Μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ.

Τσαρλς Μπουκόφσκι-Σημειώσεις ενός πορνόγερου: Η προκλητική γραφή του Μπουκόφσκι αποτυπώνει με το δικό του ωμό τρόπο τις αλήθειες του κόσμου. Το βιβλίο αυτό είναι μια συλλογή από μικρές ιστορίες που δημοσιεύτηκαν διάσπαρτα και τελικά συγκεντρώθηκαν σε ένα ανάγνωσμα. Ο Μπουκόφσκι χρησιμοποιεί την ίδια του τη ζωή σαν σενάριο για τις ιστορίες του και δεν αφήνει τίποτα απέξω. Δεν τον ενδιαφέρει το τι θα σκεφτούν οι άλλοι γι’ αυτόν, όμως αναφέρει πως δε θέλει να τον λυπούνται. Έτσι, το κάθε διήγημα περιλαμβάνει και σκληρό χιούμορ, μαζί με τις σουρεαλιστικές καταστάσεις που ξεδιπλώνει. Μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ.

Τζον Στάινμπεκ-Άνθρωποι και ποντίκια: Αφοσίωση, μοναξιά, ελπίδα, απώλεια. Το δυνατό πορτρέτο δύο ανδρών που αγωνίζονται να κατανοήσουν τη δική τους μοναδική θέση στον κόσμο, έχοντας μόνο ο ένας τον άλλο. Οι δυο τους είναι περιπλανώμενοι και ονειρεύονται ένα δικό τους σπίτι. Βρίσκουν δουλειά σε ένα ράντσο στην Κοιλάδα Σαλίνας. Ωστόσο, οι ελπίδες τους είναι καταδικασμένες, καθώς ο Λένι, αντιμέτωπος με τη σκληρότητα, την παρανόηση και τη ζήλια, γίνεται θύμα της ίδιας του της δύναμης. Μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ.

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι-Το όνειρο ενός γελοίου: «Ως τότε νόμιζα πάντα ότι πολλά πράγματα υπήρξαν πριν από μένα. Τώρα αντιλαμβανόμουν ότι τίποτε δεν υπήρχε πριν ή μάλλον ότι δεν υπήρχε παρά φαινομενικά. Σιγά σιγά κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ποτέ δεν υπήρξε τίποτε. Έπαψα τότε να ερεθίζομαι με τους ανθρώπους και κατέληξα να μην τους προσέχω καθόλου. Αυτή η διάθεση εκδηλωνόταν ακόμη και στις πιο ασήμαντες περιστάσεις της ζωής: μου συνέβαινε, λόγου χάρη, περπατώντας στο δρόμο, να σκοντάφτω πάνω τους. Όχι γιατί με είχαν απορροφήσει οι σκέψεις, γιατί τότε δε θα σκεφτόμουν όσα σκέφτομαι: τα πάντα μού ήταν αδιάφορα. Να μπορούσα τουλάχιστον να βρω τη λύση των προβλημάτων! Ούτε ένα δεν είχα λύσει. Και ο Θεός ξέρει πόσες λύσεις είχα προτείνει! Αλλά, επειδή αδιαφορούσα για όλα, πήγαν και τα προβλήματα στο βρόντο. Να όμως που ξέρω την αλήθεια. Αυτή την αλήθεια την έμαθα τον περασμένο Νοέμβρη, στις τρεις Νοεμβρίου ακριβώς, και από τότε την έχω σταθερά χαραγμένη στη μνήμη μου». Μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ.

Κοσμάς Πολίτης-Λεμονοδάσος: Η ερωτική ιστορία ανάμεσα στον Παύλο, έναν νεαρό αθηναίο με επιτυχημένη σταδιοδρομία, και τη Βίργκω, ένα κορίτσι από τον Πόρο που ενσαρκώνει τον απόλυτο έρωτα. Δύο νέοι που όσο αγαπούν με πάθος, τόσο παιδεύουν ο ένας τον άλλον. Αν και η ιστορία διαδραματίζεται στη δεκαετία του 1920, οι προβληματισμοί παραμένουν επίκαιροι. Μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ.

Άλμπερτ Άινσταϊν-Αυτοβιογραφία: «Μια τέτοια έκπληξη έζησα για πρώτη φορά όταν ήμουν τεσσάρων ή πέντε χρόνων κι ο πατέρας μου μού έδειξε μια πυξίδα. Ότι μια βελόνα θα μπορούσε να κινηθεί κατά έναν τέτοιον καθορισμένο τρόπο ήταν ένα γεγονός που δε χωρούσε με κανέναν τρόπο στον τύπο των φαινομένων που είχαν μέχρι τότε βρει κάποια θέση στους κόλπους του ασυνείδητου κόσμου των ιδεών μου (το αποτέλεσμα εμφανίστηκε μόνο μέσω της άμεσης “επαφής”). Ακόμα και σήμερα μπορώ να θυμάμαι -ή τουλάχιστον μου φαίνεται- ότι αυτή η εμπειρία άσκησε πάνω μου μια βαθιά και διαρκή επίδραση. Σκεπτόμουν διαρκώς πως βαθιά πίσω απ’ αυτά τα φαινόμενα θα έπρεπε να κρύβεται κάτι». Μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ.

Χόρχε Λουίς Μπόρχες-Το βιβλίο των φανταστικών όντων: Μια ανθολογία 120 απίστευτων πλασμάτων που προέρχονται από τη λογοτεχνία και τη μυθολογία, διά χειρός Μπόρχες. Η μυρμηκολέωντας («μπροστά λιοντάρι, πίσω μυρμήγκι, και τα γεννητικά του μόρια ανάποδα»), το Αιθέριο Ελάφι -βγαλμένο από έναν κινεζικό μύθο- τα αλλόκοτα πλάσματα της Αρχαίας Ελλάδας, της Ρώμης, της Σκανδιναβίας, της Άπω Ανατολής μέχρι και του Ε. Α. Πόε και του Φ. Κάφκα, συνυπάρχουν στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ.


Διαβάστε επίσης:  DOWNLOAD: Μια συλλογή βιβλίων
 
εμφάνιση σχολίων