0
1
σχόλια
432
λέξεις
ΖΗΝ

Μοίρασμα σπόρων, δανεισμός εργαλείων και κάθετοι κήποι σε φράχτες είναι οι νέες τάσεις

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
29 Απριλίου 2013

Σε όλο τον κόσμο, οι πολίτες αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη λειτουργικότητα του αστικού χώρου. Χτίζουν τις δικές τους υποδομές, δημιουργούν τις δικές τους υπηρεσίες και παίρνουν την πόλη στα χέρια τους. Είτε γεννιούνται μέσα από την οικονομική κρίση είτε από την ενσυναίσθηση, οι ιδέες που προκύπτουν είναι τουλάχιστον εμπνευσμένες.

1. O φράχτης με τα φρούτα: Πρόκειται για Guerilla Κηπουρική, που δεν προϋποθέτει έκταση γης, καθώς γίνεται κάθετα επάνω σε φράχτες. Ο Φράχτης με τα Φρούτα δεν είναι τίποτε άλλο από σακούλες με χώμα και φυτά, όπως μπιζέλια και φράουλες, που κρέμονται πάνω σε φράχτες. Είναι ένα εύκολο DIY σχέδιο, ιδανικό για τις πόλεις όπου οι αγροτικές εκτάσεις απουσιάζουν. Οι σακούλες μέσα στις οποίες αναπτύσσονται τα φυτά είναι κατασκευασμένες από ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ το πότισμα αναλαμβάνεται από τους πολίτες. Σκεφτήκαμε όμως πως είναι ωραία ιδέα και για τα μικρά μπαλκόνια όπου δε χωράει τίποτα.

2. Δανεισμός εργαλείων: Σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθούν από όσους χρειάζονται πραγματικά όλα αυτά τα ηλεκτρικά και μη εργαλεία που σκονίζονται στα γκαράζ και τα υπόγεια της πόλης, ένα ζευγάρι αστικών οραματιστών άνοιξαν την πρώτη Βιβλιοθήκη Εργαλείων στο Τορόντο. Πρόκειται για ένα από τα πολλά παρόμοια έργα που έχουν εμφανιστεί σε όλη τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και την Ευρώπη. Τέτοιες βιβλιοθήκες, όχι μόνο έχουν ανοίξει χώρο στα σπίτια, αλλά έχουν σώσει από οικονομικές σπατάλες και όσους δανείζονται τα εργαλεία. Οι δανειστικές βιβλιοθήκες εργαλείων δεν είναι νέα πρωτοβουλία (η πρώτη ήταν το 1976 στο Κολόμπους του Οχάιο). Όμως το πρόσφατο άνοιγμα πολλών τέτοιων σε όλο τον κόσμο, με πιο κομψή σχεδίαση και πολύ κατατοπιστικούς ιστότοπους, αρχίζουν να προσελκύουν ολοένα και περισσότερο τους ανθρώπους.

3. Pop up μοιρασιά σπόρων και αστική κηπουρική: Είναι αντίστοιχη ιδέα με τις pop up βιβλιοθήκες, με τη διαφορά πως αντί για βιβλία μοιράζονται σπόροι. Η πρωτοβουλία Eating in Public-Seed Sharing Stations προέρχεται από τη Χαβάη και έχει ήδη εξαπλωθεί σε Η.Π.Α. και Καναδά. H λογική είναι απλή: ο καθένας μπορεί να πάρει και να αφήσει ένα φάκελο με σπόρους προς καλλιέργεια και να κατεβάσει οδηγίες και σημαντικές πληροφορίες για το πώς καλλιεργούνται καλύτερα τα φρούτα και τα λαχανικά. Ο καθένας μπορεί να εγκαταστήσει ένα σταθμό σπόρων σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, ενώ η πρωτοβουλία ενθαρρύνει την τοποθέτηση των σταθμών σε σημεία προσβάσιμα, για να είναι πιο εύκολη η συμμετοχή. Κάθε σταθμός είναι εξοπλισμένος με στυλό, φακέλους και μολύβια, ώστε να αναγράφεται το είδος των σπόρων και οι οδηγίες για την καλύτερη ανάπτυξη. Όλοι οι σταθμοί είναι χτισμένοι από επαναχρησιμοποιημένα υλικά. Στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας, παρέχονται επίσης οδηγίες για να στήσουμε πιο εύκολα το δικό μας σταθμό.

εμφάνιση σχολίων