0
1
σχόλια
418
λέξεις
TECH

Επανάσταση. Όπλα, ναρκωτικά και αγγεία που εκτυπώνονται;

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
22 Απριλίου 2013

Πρόσφατα, η βασίλισσα της αναβίωσης του burlesque Dita Vοn Teese φόρεσε ένα φόρεμα αποκλειστικά φτιαγμένο από εκτυπώσεις. 17 βασικά κομμάτια και 3.000 συμπληρωματικά ενώθηκαν, κάνοντας το φόρεμα να ακολουθεί την κίνηση του σώματος. Στη συνέχεια περάστηκαν με λάκα και στολίστηκαν με 13.000 μαύρα κρύσταλλα Swarovski.

Σε κάποια άλλη άκρη της Γης, ένας βιομηχανικός σχεδιαστής έφτιαξε ένα οικολογικό και απίστευτα οικονομικό ποδήλατο από χαρτόνι με 3D printing, δανειζόμενος στοιχεία και από την τεχνική της τέχνης του origami.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει να φτιαχτούν κατασκευές σε όποιο σχήμα και σχέδιο επιθυμούμε και στη συνέχεια, με τη μέθοδο της διαστρωμάτωσης, να αποκτήσουν απίστευτες αντοχές. Όταν τα κομμάτια μονταριστούν μεταξύ τους, μπορούν να κατασκευάσουν ό,τι βάζει ο νους.

Με την 3D εκτύπωση μπορούν να δημιουργηθούν από παπούτσια και κοσμήματα, μέχρι όπλα και εξαρτήματα αεροσκαφών, χρησιμοποιώντας απλώς έναν εκτυπωτή που ελέγχεται από υπολογιστή.

Το MIT -το οποίο έχει την πατέντα ενός από τους πρώτους τρισδιάστατους εκτυπωτές- σπρώχνει τα όρια του χαρτιού, εξερευνώντας το κατά πόσο θα μπορούσε, σε συνδυασμό με άλλα υλικά, να φτιαχτεί με αυτήν τη μέθοδο ακόμα και ολόκληρο σπίτι.

Τον τελευταίο χρόνο η τρισδιάσταση εκτύπωση κερδίζει έδαφος και από χομπίστες που πειραματίζονται στο σπίτι για τις πρακτικές εφαρμογές των νοικοκυριών. Έτσι, έχει κατασκευαστεί το πρώτο 3D ρολόι με όλα του τα εξαρτήματα φτιαγμένα από εκτυπώσεις -μια πλήρης αντιγραφή που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα κανονικό ρολόι- αλλά και άλλα καθημερινά αντικείμενα.

Οι τιμές των μηχανημάτων πέφτουν σταδιακά λόγω της μεγάλης ζήτησης. Οι εταιρείες 3D printing ανά τον κόσμο μεγαλώνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και αναλαμβάνουν ποικίλες αποστολές: από το να φτιάξουν διακοσμητικά αλλά και χρηστικά αντικείμενα -όπως γάντζους για να κρεμάμε παλτό και ξύστρες πλάτης (!)- μέχρι τρισδιάστατα οικογενειακά πορτρέτα.

Μιας και τα μονταρισμένα εξαρτήματα μπορούν να φτιάξουν πλήρως λειτουργικά αντικείμενα, και με την εξάπλωση μηχανών και τεχνικής να μπαίνουν στα σπίτια εύκολα, οι σκέψεις δε στρέφονται μόνο γύρω από ευχάριστες κατασκευές όπως το φόρεμα της Dita και τα ρολόγια τοίχου. Το πρώτο τρισδιάστατο όπλο κατασκευάστηκε πριν από λίγους μήνες από έναν οπλοποιό στις ΗΠΑ. Για την κατασκευή χρειάστηκαν εκτυπωτής, χαρτί και λίγο πλαστικό, ενώ το κόστος δεν ξεπέρασε τα 30 δολάρια. Όμως η χρήση αυτή είναι μέρος του διττού χαρακτήρα της τεχνολογίας.

Τους τελευταίους μήνες, 3D εκτυπωτές έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για την εκτύπωση οργάνων, αιμοφόρων αγγείων αλλά και ναρκωτικών. Σε λίγα χρόνια, όταν 3D εκτυπωτές προχωρήσουν πέρα ​​από τις σημερινές τους δυνατότητες, ποιος ξέρει τι θα είμαστε σε θέση να εκτυπώσουμε. Τον Jon Bon Jovi ίσως (;) που -για την ώρα- είναι μόνο ένας και δε φτάνει για όλες.
 

εμφάνιση σχολίων