1
1
σχόλια
270
λέξεις

Aλληλεγγύη δε σημαίνει φιλανθρωπία, σημαίνει αγάπη και σεβασμό

DOC TV
7 Φεβρουαρίου 2013


Συμμετείχαμε για τρίτη φορά στο One Day on Earth (Μια Μέρα στη Γη) που δημιουργεί κάθε χρόνο μια χρονοκάψουλα της ανθρωπότητας, με βίντεο κινηματογραφιστών απ’ όλο τον κόσμο και την αρωγή των μεγαλύτερων οργανισμών που βοηθούν να φτάσουν πλάνα από κάθε γωνιά της Γης.

Φέτος επιλέξαμε να γυρίσουμε μια καρτ-ποστάλ της Αθήνας του 21ου αιώνα. Μια καρτ-ποστάλ που ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα λαμβάναμε ή θα στέλναμε. Mια δυνατή στιγμή της αδύναμης Ελλάδας, που προσπαθεί να αυτοδιαχειριστεί τη ζωή της ενάντια σε όλες τις πιθανότητες και τα προγνωστικά. Ιδού η Αθήνα της αλληλεγγύης, σε συνθήκες Τρίτου Κόσμου. Mια καρτ-ποστάλ επιστημονικής φαντασίας για την Αθήνα των Ολυμπιακών, του Εκσυγχρονισμού, του χρυσοποίκιλτου Babis Bovos, του Χρηματιστηρίου και του Ευρώ.

Η κοινωνική κουζίνα Ο Άλλος Άνθρωπος μαγειρεύει στα χρόνια της κρίσης. Γυρνάει στις γειτονιές και μαγειρεύει με ό,τι έχει. Κάθε μέρα. Ή μερικές φορές την εβδομάδα. Ανάλογα με τους εθελοντές, τις προμήθειες ή τη βενζίνη που υπάρχει στο ντεπόζιτο.

Την ημέρα του γυρίσματος στον Πεδίον του Άρεως ξεπήδησαν από το πάρκο πιτσιρίκια, τα οποία ζουν σε ανείπωτες συνθήκες φτώχειας -το σταματάμε εδώ. Την ίδια στιγμή στην άλλη γωνία, η Ελλάδα του «Όλοι εσείς μισείτε ο ένας τον άλλο» είχε καταδίωξη, αστυνομίες, σειρήνες, όπλα. Όπως μας λέει και ο Άλλος Άνθρωπος - Κωσταντίνος, «Αλληλεγγύη δεν είναι συσίτια και φιλανθρωπίες. Αλληλεγγύη είναι αγάπη και σεβασμός». Και μ' αυτό συνεχίζουμε. – Μελίτα Κάραλη

Παραγωγή DOC TV 12.12.12, για το Οne Day on Earth. Ευχαριστούμε τη Μαρία Μανωλέλη για τη συμμετοχή στο ρεπορτάζ. Και τον Κωσταντίνο Πολυχρονόπουλο με την ομάδα του για το καλό τους έργο. Σας αγαπάμε.


Δείτε επίσης: Στη σκιά της Ακρόπολης

εμφάνιση σχολίων