0
1
σχόλια
300
λέξεις
CULTURE

Το DOC TV είναι χορηγός εποικοινωνίας. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, με ελεύθ. είσοδο


DOC TV
28 Ιανουαρίου 2013
«Ο Κόλιας και ο Φώντας δε μπορούν να ξεφύγουν από τον εαυτό τους, αλλά μπορούν να ονειρεύονται διαρκώς την άλλη ζωή, τη “μεγάλη”. Kαι για να τα καταφέρουν, είναι ικανοί για κάθε είδους βρομοδουλειά, τέλεια εναρμονισμένοι με το νεοελληνικό τοπίο της διαφθοράς, του άρπα κόλλα. Όπου το Eγώ είναι τόσο μεγάλο, ώστε να μη χωρεί τίποτα άλλο μέσα μας, γύρω μας. Είδαμε τον Κόλια και τον Φώντα και μας είδαμε στον καθρέφτη».

Έτσι περιγράφουν Το Τάβλι του Δημήτρη Κεχαΐδη οι συντελεστές της παράστασης, που ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου Εμπρός κάθε Δευτερό-Τριτο. Αυτοδιαχειριζόμενος χώρος και ελεύθερη είσοδος: θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτά τα «νέα ήθη» δημιουργούν μια οξύμωρη αντίθεση με το ίδιο το περιεχόμενο της παράστασης. Γιατί το κείμενο του Κεχαΐδη, που στήνει μια σειρά από έξυπνους διαλόγους πάνω από μια παρτίδα τάβλι, σκιαγραφεί το χαρακτήρα των νεοελλήνων, την πονηριά και την εύκολη αναζήτηση διεξόδου από τη μικροαστική ζωή μέσα από τη κομπίνα.

Ο Κόλιας είναι πρώην αντιστασιακός και νυν λαχειοπώλης, ο Φώντας άνθρωπος της πιάτσας. Μαζί προσπαθούν να πιάσουν την «καλή» και να ανέβουν κοινωνικά -για αυτό είναι πρόθυμοι να πουλήσουν ακόμα και τους ανθρώπους που αγαπούν. Και κάπως έτσι όλη η νεοελληνική πραγματικότητα καταγράφεται στις τυχαίες ζαριές και τους ζωντανούς διάλογους της παράστασης. Από το 1972 που πρωτοανέβηκε στο Θέατρο Τέχνης από τον Κάρολο Κουν μέχρι σήμερα, Το Τάβλι εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο -κι ίσως ακόμη παραπάνω, αφού τώρα ζούμε τις συνέπειες αυτής της νεοελληνικής νοοτροπίας, Ο Δημήτρης Πώρος και ο Κωνσταντίνος Δανίκας ενσαρκώνουν τον Φώντα και τον Κόλια αντίστοιχα και στρέφουν τον καθρέφτη τους προς όλους εμάς.


Info: Το Τάβλι, κάθε Δευτέρα & Τρίτη, 21:00, 28-29/1, 11-12-18-19-25-26/2 & 4-5/3. Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Δανίκας. Παιζουν: Δημήτρης Πώρος, Κωνσταντίνος Δανίκας. Θέατρο Εμπρός, Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή. Είσοδος ελεύθερη.

εμφάνιση σχολίων