0
8
σχόλια
390
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

H Wall Street Journal γράφει: «Η κάποτε ζωντανή πλατεία Ομονοίας τώρα είναι το κέντρο της ελληνικής συμφοράς»

DOC TV
11 Ιανουαρίου 2013
«H κάποτε ζωντανή πλατεία Ομονοίας είναι το κέντρο της ελληνικής συμφοράς» γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal σε άρθρο που περιγράφει την άθλια κατάσταση της πλατείας που μόνο σχέση με το όνομά της δεν έχει πλέον. Το άρθρο φωτογραφίζει τη θλιβερή πραγματικότητα της Ομόνοιας ως τόπο ναρκωτικών, πορνείας και θανάτου, αλλά και ως αρένα συγκρούσεων ανάμεσα σε ακροδεξιούς και μετανάστες, κάνοντας μάλιστα και ιδιαίτερη αναφορά σε «καταγγελλόμενες αστυνομικές αυθαιρεσίες εις βάρος μεταναστών».

Οι μετανάστες χαρακτηρίζουν τους αστυνομικούς «αρπακτικά». Ένας 24χρονος μπαγκλαντεσιανός δήλωσε ότι οι αστυνομικοί κλοτσούν συχνά την πόρτα του δωματίου που μοιράζεται με άλλους επτά μετανάστες και αρπάζουν όσα χρήματα βρίσκουν και κινητά τηλέφωνα. Οδομαχίες ξεσπούν και ανάμεσα σε ομάδες υπερεθνικιστών -που πραγματοποιούν επιθέσεις σε καταστήματα και υπαίθριους πάγκους αλλοδαπών- και σε αναρχικούς, οι οποίοι λένε ότι είναι πάλη ενάντια στο φασισμό και θέλουν να προστατεύσουν τους ξένους. «Κάποτε ήταν η δική μας Times Square. Τώρα μοιάζει με τη Βαγδάτη. Όλα τα προβλήματα έχουν πέσει μαζεμένα τα τελευταία τρία χρόνια» λέει ο Γιάννης Πολίτης, ιδιοκτήτης ενός μικρού ξενοδοχείου κοντά στην πλατεία.


Στην περίπτωση της πλατείας Ομονοίας και των γύρω περιοχών, η μαζική εισροή παράνομων μεταναστών που θέλουν απεγνωσμένα να μπουν στην Ευρώπη, συγκρούστηκε με την έλλειψη θέσεων εργασίας στην ετοιμοθάνατη οικονομία της Ελλάδας και τους μειωμένους δημόσιους και φιλανθρωπικούς πόρους. Ο Tanjim από το Μπαγκλαντές, ο οποίος εισήλθε παράνομα στην Ελλάδα αλλά τώρα έχει προσωρινά χαρτιά, είπε πως αστυνομικοί κατάσχεσαν δύο φορές τα καροτσάκια που χρησιμοποιεί για συλλογή χαρτιού, γυαλιών και μετάλλου από κάδους σκουπιδιών και τα πουλά για ανακύκλωση. «Μια μέρα, η αστυνομία έχυσε γάλα στο κεφάλι μου» είπε ο Tanjim, ο οποίος πριν έρθει εδώ εργαζόταν σε ένα ξενοδοχείο στη Ντάκα, πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές. «Δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας, τα προβλήματα με την αστυνομία είναι πολλά. Εάν ήξερα την πραγματική κατάσταση, δε θα είχα έρθει εδώ».

Η αστυνομία δήλωσε ότι δεν ανέχεται παραβιάσεις και διερευνά σε βάθος τους ισχυρισμούς για παραπτώματα. Το άρθρο παραθέτει επίσης δηλώσεις του εκπροσώπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Χρήστου Μανούρα, ο οποίος αναφέρει: «Κύριο μέλημά μας είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων και των πολιτικών δικαιωμάτων των ανθρώπων στην Ελλάδα, ανεξαρτήτου χρώματος. Δεν έχουμε το μαγικό ραβδί να το κουνήσουμε και να γίνουν όλα σωστά. Αλλά έχει σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Η εισροή έχει μειωθεί».

Πηγή: The Wall Street Journal

εμφάνιση σχολίων