2
1
σχόλια
591
λέξεις
CULTURE

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου σκηνοθετεί τη Στεφανία Γουλιώτη σ’ ένα διπλό ρόλο. Το σημαντικό έργο του Μπρεχτ στη Στέγη

DOC TV
12 Ιανουαρίου 2013

«Μπορεί να υπάρξει καλός άνθρωπος μέσα σε έναν κακό κόσμο;». Το ερώτημα διατύπωσε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, ο οποίος ασχολήθηκε εμμονικά με το πώς ο άνθρωπος αλλοτριώνεται μέσα στην καπιταλιστική κοινωνία (και πως γι’ αυτό είναι υπεύθυνος και ο ίδιος).

Στον Καλό Άνθρωπο του Σετσουάν, ένα από τα σημαντικότερα έργα του που γράφτηκε στα χρόνια της αυτοεξορίας του από τη ναζιστική Γερμανία, φτιάχνει άλλη μια διεισδυτική ακτινογραφία της κοινωνίας και του πώς ο άνθρωπος προσαρμόζεται και λειτουργεί μέσα σε αυτή. Πώς ελίσσεται για να επιβιώσει. Μας μεταφέρει στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας, για να μας φαίνονται όλα καινούργια και μη οικεία. Εκεί ζει ο μοναδικός καλός άνθρωπος στη Γη, η Σεν Τε, που είναι μία νεαρή πόρνη. Οι θεοί την εντοπίζουν και την ανταμείβουν με ένα χρηματικό ποσό με το οποίο ανοίγει ένα καπνοπωλείο. Επειδή όμως η Σεν Τε είναι πραγματικά μια καλή, ευγενική φύση, δέχεται την εκμετάλλευση των συμπολιτών της. Και τότε σκέφτεται ένα τέχνασμα: δημιουργεί μια άλλη περσόνα, ένα alter ego της στο πιο αυστηρό και μοχθηρό, τον εξάδελφο Σουί Τα, ο οποίος αναλαμβάνει δράση όποτε το απαιτούν οι καταστάσεις. Όμως αυτή η δεύτερη περσόνα της αρχίζει να την αλλοιώνει, να την αλλάζει.

Την παραβολή του Μπρεχτ ανέλαβε να σκηνοθετήσει η ταλαντούχα Κατερίνα Ευαγγελάτου και στο διπλό ρόλο της Σεν Τε και του Σουί Τα εμφανίζεται η Στεφανία Γουλιώτη, που έχει τιμηθεί με το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη». Εξάλλου οι οδηγίες του Μπρεχτ ήταν σαφείς: «Η Σεν Τε πρέπει να παιχτεί από μιαν ηθοποιό πρώτης τάξεως. Μόνο μια ευφάνταστη καλλιτέχνης μπορεί να παίξει έναν καλό άνθρωπο».

Το ενδιαφέρον του Μπρεχτ απέναντι στον ιστορικό υλισμό είναι εμφανές στον ορισμό της παράστασης. Η σύγχρονη ηθική και ο αλτρουισμός της Σεν Τε συγκρούονται με το καπιταλιστικό ήθος του Σουί Τα. Το έργο υπονοεί με σαφήνεια ότι τα οικονομικά συστήματα καθορίζουν την ηθική μιας κοινωνίας. Αρχικά, o Μπρεχτ ήθελε να ονομάσει το έργο Die Liebe Ware, που σημαίνει «αγάπη ως εμπόρευμα». Αυτός ο τίτλος ήταν ένα παιχνίδι λέξεων και εννοιών, από το γερμανικό όρο για την «αληθινή αγάπη» (Die Liebe wahre), που ναι μεν γράφεται διαφορετικά αλλά προφέρεται το ίδιο.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ: Η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών προσφέρει 4 (τέσσερις) διπλές προσκλήσεις για την παράσταση Ο Καλός Άνθρωπος του Σετσουάν την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου. Μπορείτε να στείλετε e-mail στο [email protected] με το ονοματεπώνυμό σας έως τις 12:00 το πρωί της Δευτέρας 21.01. Θα ειδοποιηθείτε με e-mail τη Δευτέρα.

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ: Λόγω ασθένειας της πρωταγωνίστριας της παράστασης, Στεφανίας Γουλιώτη, οι προγραμματισμένες παραστάσεις για τον Καλό Άνθρωπο του Σετσουάν δε θα πραγματοποιηθούν από την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου μέχρι και την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου. Σε αντικατάσταση αυτών αλλά και της χθεσινής (07.02) παράστασης που διεκόπη, θα γίνουν οι ακόλουθες 4 επιπλέον παραστάσεις: Κυριακή 17.02 στις 16:00, Τετάρτη 20.02, Πέμπτη 21.02 & Παρασκευή 22.02 στις 20:30.

Όσοι έχουν κάνει αγορά/κράτηση εισιτηρίου με χρέωση πιστωτικής κάρτας για τις παραστάσεις που ακυρώθηκαν, το αντίτιμο του εισιτηρίου θα επιστραφεί μέχρι το Σάββατο 09.02 στο λογαριασμό τους. Μπορούν να κάνουν εκ νέου αγορά εισιτηρίου κατά προτεραιότητα έως την Τετάρτη 13.02, μόνο από τα εκδοτήρια της Στέγης (Συγγρού 107, καθημερινά 12:00-20:30) και από το τηλεφωνικό κέντρο 210.90.05.800. Όσοι έχουν κάνει αγορά/κράτηση εισιτηρίου με μετρητά, θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικώς από τα εκδοτήρια της Στέγης για την επιστροφή του αντιτίμου ή την αλλαγή ημερομηνίας του εισιτηρίου τους.


Info: O Καλός Άνθρωπος του Σετσουάν από την Κατερίνα Ευαγγελάτου. Από Τετάρτη 23 Ιανουαρίου έως Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, 20:30. Κεντρική Σκηνή, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Λεωφ. Συγγρού 107-109, Αθήνα. Mετρό στάση Συγγρού-Φιξ. Facebook. Εισιτ.: 15-18-28 ευρώ. Μειωμένο: 10-12-15 ευρώ.εμφάνιση σχολίων