0
1
σχόλια
438
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ

«Το κόκκινο μπαλόνι» και «Το άσπρο άλογο» του Αλμπέρ Λαμορίς. Δυο κλασικές ταινίες μικρού μήκους στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΟΥΚΑΣ
27 Δεκεμβρίου 2012
Ο Αλμπέρ Λαμορίς ξεκίνησε την καριέρα του ως φωτογράφος και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ στη Γαλλία, προτού η μεγάλη προσοχή του στην ποιότητα, τους τόνους του φωτός αλλά και στα κάδρα των ταινιών του σε συνδυασμό με την ευαίσθητη και ονειρική ματιά του, τον κάνουν διάσημο σε όλο τον κόσμο. Στη σύντομη ζωή του, κατάφερε να γυρίσει 10 ταινίες, να εφεύρει την πρώτη αντικραδασμική κατασκευή για εναέριες λήψεις στην ιστορία του κινηματογράφου και να δημιουργήσει το γνωστό επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής Risk. Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μαζί τις δυο καλύτερες και πολυβραβευμένες ταινίες του, ύμνους στη ζωή και τις χαρές των παιδικών χρόνων.

ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΑΛΟΓΟ: Στη λιμνοθάλασσα Καμάργκ, στη νότιο Γαλλία, ένα άσπρο άλογο ηγείται μιας άγριας αγέλης που δεν αφήνει κανέναν άνθρωπο να την πλησιάσει, μέχρι τη στιγμή που θα επιτρέψει στον μικρό ψαρά Φολκό να το δαμάσει και να ανέβει στη ράχη του, ξεκινώντας μια φιλία ανάμεσα στο αγόρι και το άγριο άλογο που μαζί θα αναζητήσουν την ελευθερία που οι άλλοι άνθρωποι προσπαθούν να τους στερήσουν. Η ταινία που κέρδισε το Μεγάλο βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες, μεταφέρει με απίστευτη φυσικότητα τη σχέση των ανθρώπων με τα ζώα, μέσα σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον. Όπως έγραψαν και οι New York Times «Ο Λαμορίς είναι από τους κορυφαίους ποιητές του κινηματογράφου. Αισθάνεσαι τους πραγματικούς τρόμους της φύσης, όπως σε ελάχιστες ταινίες».

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΠΑΛΟΝΙ: Τρία χρόνια αργότερα ο Λαμορίς θα επιστρέψει με την κορυφαία ταινία του. Ένα κόκκινο μπαλόνι ακολουθεί ένα αγοράκι στους δρόμους του Παρισιού δημιουργώντας ένα παράξενο ζευγάρι που μπλέκει σε διάφορες περιπέτειες. Το μπαλόνι γίνεται σύμβολο της δύναμης για ανανέωση που μας επιτρέπει μέσα από την αγάπη να ανακαλύπτουμε εκ νέου το νόημα της ζωής. Η ταινία υμνήθηκε από τους κριτικούς ανά τον κόσμο για το μαγικό ρεαλισμό της και το πανανθρώπινο μήνυμα της, τιμήθηκε με αναρίθμητα βραβεία μεταξύ των οποίων με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, με Όσκαρ Σεναρίου και Bafta, έχει μεταφερθεί στο θέατρο, ενώ αποτέλεσε έμπνευση για πάρα πολλές μελλοντικές ταινίες.

«Ποτέ δε θα είμαστε αρκετά ευγνώμονες στον Λαμορίς» έγραψε η Figaro, «Με τα ορθάνοιχτα μάτια ενός δεκάχρονου υγρά από συγκίνηση, θα παρακολουθούμε πάντα το εκθαμβωτικό άλογο να τρέχει στην παραλία και το μαγικό μπαλόνι να πετά στον ουρανό του Παρισιού». Οι δύο ταινίες προβάλλονται σε κοινό πρόγραμμα καθημερινά στις 11 το πρωί, έως τις 6 Ιανουαρίου εκτός από τις 31.12 & 1.1.2013.


Info: «Το κόκκινο μπαλόνι» και «Το άσπρο άλογο». Έως 6 Ιανουαρίου 2013. Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός, (Μετρό Κεραμεικός). Εισιτ.: 4 ευρώ. Διανομή: Filmtrade

εμφάνιση σχολίων