0
1
σχόλια
782
λέξεις
ΜΟΥΣΙΚΗ

Με αφορμή την επικείμενη συναυλία του στο Gagarin 205, μουσικόφιλοι, φανατικοί και κρητικοί εξηγούν γιατί αξίζει να τον ακούσουμε ζωντανά

DOC TV
3 Δεκεμβρίου 2012
ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ: Φέτος μετά τα μυσταγωγικά Υακίνθεια 2012 στα Ανώγεια, ο Ψαραντώνης και ο Αγγελάκας κάθονται σ’ ένα καφενέ στην πλατεία και παίζουν με τις ώρες. Κι εμείς «κρυφακούμε». Την επόμενη μέρα ακούγονται τύμπανα στον Ψηλορείτη έπειτα από 5.000 χρόνια κι ο Ψαραντώνης παίζει τη λύρα του. Η Κρήτη ακούει. Τ’ αστέρια το ίδιο.

ΝΑΤΑΛΙ ΡΑΣΟΥΛΗ, μουσικός, τραγουδίστρια: Στην ερώτηση «γιατί να δεις μια συναυλία του Ψαραντώνη» θα απαντούσα ότι ο Ψαραντώνης είναι από τους λίγους καλλιτέχνες που έβγαλε αυτή η χώρα και αντανακλούν την Ελλάδα. Τη γη της, τον ουρανό της, την ορμή της. Μας υπενθυμίζει ποια είναι η πραγματική Ελλάδα και όταν παίρνει τη λύρα του να τραγουδήσει, αντηχεί η φωνή της μέσα από τον Ψαραντώνη και διαπερνά κάθε χρονικό και γεωγραφικό όριο. Ο Ψαραντώνης μιλάει μια παγκόσμια αρχέγονη αλλά ταυτόχρονα ακραία μελλοντική γλώσσα, με έναν τρόπο καθοριστικό και ασταμάτητο. Και να θέλεις να αντισταθείς σε αυτήν την αλήθεια, είναι αδύνατον. Γνωρίζει σε βάθος τη γλώσσα αυτή με έναν τόσο ποιητικό τρόπο, που το μόνο που έχεις θέληση αλλά και ευθύνη να κάνεις, είναι να ακούσεις προσεχτικά αυτά που θα σου πει. Και θα έχεις κερδίσει κάτι από αυτήν.

ΜΑΚΗΣ ΜΗΛΑΤΟΣ, μουσικός συντάκτης-ραδιοφωνικός παραγωγός-συγγραφέας-δημοσιογράφος, Αthens Voice, 105,5 στο Κόκκινο: Βρυχηθμοί, άναρθρες κραυγές, λέξεις με ντοπιολαλιά, διονυσιακός ρυθμός, η λύρα του που παίζει με οίστρο, ένας ήρωας της ελληνικής μυθολογίας, ένα ανήμερο θεριό που ζει στο δικό του κόσμο, στο σύμπαν που ζούνε οι τρελοί, οι αλλοπαρμένοι, οι φευγάτοι, οι άνθρωποι που δεν είναι του κόσμου τούτου. Άγιος και σατανάς, πραγματικό πρόσωπο και μυθολογικός ήρωας, ροκ περσόνα και λυράρης της παράδοσης, ασκητής και εγκόσμιος, ο άνθρωπος που μπορεί να υπάρξει στο All Tomorrow’s Parties, στο Ηρώδειο και στο Gagarin. Αν υπάρχει «ελληνικότητα», ο Ψαραντώνης (με όσα παραπάνω ανέφερα) την εκφράζει καλύτερα απ’ τον καθένα με αυτήν την αναχωρητική δημιουργική παραφροσύνη που του δίνει διεθνή υπόσταση. Δικαίως ο Nick Cave υποκλίθηκε μπροστά του. Τόσα χρόνια προσπαθεί να αγγίξει αυτό που ο Ψαραντώνης είναι κάθε μέρα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΚΑΝΗΣ, κρητικός, docer, Afterhours zone-Best Radio 92,6: Πρέπει να δεις -τουλάχιστον- μια φορά στη ζωή σου τον Ψαραντώνη, για να ταξιδέψεις στα μυστικά μονοπάτια των κρητικών βουνών, στους μύθους και στους θρύλους της ιστορίας, που θα σου διηγηθεί με έναν τρόπο αρχέγονο, μοναδικό! Ο Ψαραντώνης αναδύεται από τα έγκατα της κρητικής γης, για να υμνήσει τον τόπο του, τους ανθρώπους του, τις αξίες τους, τους αετούς και τις πέρδικες, τις χαρές και τις πίκρες, τον έρωτα τη ζωή και το θάνατο με μια λύρα και ένα λαούτο! Η Κρήτη που θα τραγουδάς, θα νοσταλγείς και θα ονειρεύεσαι.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ, ραδιοφωνικός παραγωγός Laternative, Εν Λευκώ 87.7: Η μουσική του Ψαραντώνη είναι η επιρροή του τόπου του, την οποία όμως ο ίδιος διαμορφώνει, σαν ένα ξωτικό πουλί που δεν αποσπάται από αυτό που θέλει να δώσει. Δεν είναι κρητική μουσική, είναι κάτι αυτοτελές που αγγίζει το ροκ, γι' αυτό και είναι διαπεραστικός και στον υπόλοιπο κόσμο εκτός Ελλάδας. Στη συνέντευξη που μας είχε δώσει, μας τόνισε ότι τον έχει σημαδέψει η αγάπη του κόσμου στα ξένα φεστιβάλ. Δεν είναι τυχαίο πως όταν έπαιξε με τον Νικ Κέιβ στην Αγγλία, ο κόσμος από κάτω χόρευε rave. Γι' αυτό και είναι μια προσωπικότητα αποδεκτή απ’ όλους.

ΣΙΣΣΥ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ, κρητικιοπούλα, docer, Cretazine.gr: Συναυλία 1η: Ο Ψαραντώνης θα κλείσει τη βραδιά. Είμαι δύσπιστη. Λέω ότι η φήμη του είναι μια υπερβολή κι ότι απλά έχει βρει μια νόρμα που «πιάνει» στο κοινό από κάτω. Ότι τέλος πάντων, ειδικά στην Αθήνα, το να ακούς Ψαραντώνη είναι λίγο μόδα. Γύρω του συγκεντρώνεται ένα πλήθος «γκρούπις». Κορίτσια και αγόρια που τον κοιτάνε με λατρεία. Λέει τις μαντινάδες που έχουν συνυφανθεί με τη φωνή και το παίξιμό του. Που αν δεν ξέρεις τους στίχους, δε θα καταλάβεις τίποτα εκτός κι αν υπάρχουν υπέρτιτλοι. Το ορεινό θεατράκι διονυσιάζεται. Φεύγω εντυπωσιασμένη. Συναυλία 2η: Πάλι εδώ. Ο Ψαραντώνης στο «φυσικό» του περιβάλλον. Έχει κέφια, θέλει να παίξει μουσική. Είναι δύστροπη προσωπικότητα βλέπεις -άμα του τη βιδώσει, δε θα βγάλει μουσική με το στανιό. Απόψε το δοξάρι χοροπηδά πάνω στις τρεις χορδές της λύρας και παράγει ήχους απόκοσμους, απευθείας από τα έγκατα της γης. Συναυλία 3η: Είναι στη σκηνή με τα ασουλούπωτα παλιά του ρούχα. Τινάζει πίσω τα σγουρά μαλλιά, κάνει χωρατά από το μικρόφωνο (σε άπταιστα «ανωγειανά») και βγάζει την «τίγρη» από μέσα του. Το κοινό καθυποτάσσεται υπνωτισμένο. Έτσι είναι ο Ψαραντώνης. Στο πρώτο άκουσμα ακούγεται λίγο σαν heavy metal. Σε δεύτερη ανάγνωση καταλαβαίνεις γιατί πολλοί τον αποκαλούν Jimi Hendrix τση Κρήτης. Και μετά, καταλήγεις κι εσύ γκρούπι.


Info: Ψαραντώνης. Σάββατο 8 Δεκεμβρίου. Gagarin 205, Λιοσίων 205 (Σταθμός μετρό Αττική). Εισιτήριο: 10 ευρώ. Το DOC TV είναι χορηγός επικοινωνίας και προσφέρει 2 διπλές προσκλήσεις εδώ
 
εμφάνιση σχολίων