0
1
σχόλια
222
λέξεις
CULTURE

Το πορτρέτο του νομπελίστα ποιητή

DOC TV
12 Σεπτεμβρίου 2012
«Δε θέλω να γίνω μήτε δικηγόρος, μήτε δημοσιογράφος, μήτε μποέμ. Η μόνη κλίση που έχω είναι να θέλω να φτιάξω ποιήματα. Υπομονετικά, πεισματάρικα, δουλεύοντας μήνες και χρόνους σαν Κινέζος ή μανιακός χειροτέχνης. Η εξωτερική υποτέλεια θα με πληγώνει σε όλη μου τη ζωή. Θα με κρατά εντοιχισμένο. Κι όμως, η παραμικρή σταγόνας ζωής φέρνει μια τέτοια διαστολή στην ψυχή».

Ο Γιώργος Σεφέρης μιλά μέσα από το ημερολόγιό του και μαρτυρά τις σκέψεις του. Αν και ακολούθησε διπλωματική καριέρα σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη Ελλάδα, ουσιαστικά απεχθανόταν την πολιτική και ήταν διχασμένος ανάμεσα στη διπλωματική του ιδιότητα και την ποιητική του φύση. Στο ντοκιμαντέρ η γυναίκα του, Μάρω Σεφέρη, καθισμένη δίπλα σε μια γεμάτη βιβλιοθήκη, αποκαλύπτει κρυφές πτυχές της προσωπικότητάς του και μιλά για τη γνωριμία της μαζί του. Μας πηγαίνει ένα νοερό ταξίδι στην κοινή τους ιστορία, τη ζωή τους στην Κρήτη κατά τη διάρκεια της Κατοχής και τη μετάβασή τους στη Μέση Ανατολή, μέχρι τη βράβευση του Σεφέρη με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963.

Η Μικρασιατική Καταστροφή και η Χούντα των Συνταγματαρχών ξεδιπλώνονται μέσα από οπτικοακουστικό υλικό και σπάνια ντοκουμέντα. Στο ντοκιμαντέρ η φωνή του ποιητή απαγγέλει ποιήματά του, ενώ διαβάζει και το περίφημο κείμενο της «Δήλωσης» κατά της Χούντας. Ο Οδυσσέας Ελύτης και ο Δημήτρης Μαρωνίτης αποτιμούν την τεράστια προσφορά του στην ποίηση.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ εδώ.
 

εμφάνιση σχολίων