Κύριε Υπουργέ, πόση θάλασσα ανήκει στον καθένα μας;

0
2
σχόλια
851
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Από την Μελίτα Κάραλη
 
DOCTV.GR
6 Αυγούστου 2026
Ο Χρίστος Γεωργούσης είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα της Πάρου. Δεν έχει διακριθεί μόνο ως συγγραφέας και πρώην εκπαιδευτικός, αλλά με τη δράση του, τον ψύχραιμο και διεισδυτικό λόγο του, πρωτοστατεί και δίνει έμπνευση στην τοπική κοινωνία -όπως στην περίπτωση με την διεκδίκηση των παραλιών από τους κατοίκους πριν τρία χρόνια, που ξεκίνησε από την Πάρο και εξαπλώθηκε και σε άλλα ελληνικά νησιά.
 
Όταν πρόσφατα δημοσιεύσαμε την ανοιχτή επιστολή του Κύριε πρωθυπουργέ, με πήραν τα δάκρυα για το φαραωνικό τερατούργημα με τις 47 πισίνες στην παραλία Μαρτσέλο της Παροικίας (για το οποίο οι κάτοικοι διαμαρτύρονται εδώ και τρία χρόνια και όχι χθες όπως πολλοί γράφουν), το άρθρο έγινε viral και δημοσιεύθηκε στον ημερήσιο Τύπο.
 
Αυτή τη φορά ο «δάσκαλος» όπως τον αποκαλούν πολλοί ντόπιοι, επανέρχεται και γράφει μια ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό των Οικονομικών με αφορμή τα νέα στοιχεία για τις 73 παραλίες του νησιού που παραχωρήθηκαν σε χέρια ιδιωτών από το υπουργείο του: «Η Πάρος ομπρελοκρατείται και καρεκλοκρατείται και πολυθρονοκρατείται. Στην Πάρο έχετε δώσει 73 παραλίες. Πόση είναι η έκταση των παραλιών και πόσοι οι πολίτες; Πόση παραλία και πόση θάλασσα ανήκει στον καθένα μας; Θα χάσετε πολλά στις εκλογές με την κακομεταχείριση της αυτοδιοίκησης. Μπορεί να σας έρθει ο ουρανός σφοντύλι... Δεν πρέπει να αντιδράσει μόνο ο δικός μας Δήμος αλλά όλοι οι νησιωτικοί και πρώτα οι Δήμοι των Κυκλάδων.». Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή: 

«Η Πάρος ομπρελοκρατείται και καρεκλοκρατείται και πολυθρονοκρατείται. Στην Πάρο έχετε δώσει 73 παραλίες. Δεν μπορείτε να κυβερνάτε από μακριά τις ακτές και τις αμμουδιές»

 Προς τον κ. Υπουργό των Οικονομικών κ. Κυριάκο Πιερρακάκη
 
Αγαπητέ κ. Υπουργέ.
 
«... Στην Πάρο προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο, γιατί έχει μπει για τα καλά στο περιθώριο η αυτοδιοίκηση. Απόφαση της αυτοδιοίκησης ίσως όλων των Κυκλάδων είναι να αλλάξει ο νόμος που δίνει την ευθύνη των παραλιών στο Υπουργείο σας και να περάσει στα χέρια των Δήμων.
 
Έχετε συγκεντρώσει πολλές εξουσίες στην Αθήνα, έχει παραφουσκώσει η κεντρική διοίκηση, οι Υπουργοί έχουν γίνει Αληπασάδες με υπουργεία τσιφλίκια, όπου ο πολίτης δεν ακούγεται.
 
Διαμαρτυρήθήκαμε για την κατάληψη των παραλιών στην Πάρο, το 2023 και ως απάντηση ήρθε, όχι να ενισχυθεί η αυτοδιοίκηση, αλλά να πάρουμε τις παραλίες στην ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών. Αν υπάρξει κάποια απειλή, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών θα έρθουν ως στρατιώτες να υπερασπίσουν τα εδάφη των νησιών;
 
Στην Πάρο έχετε δώσει 73 παραλίες. Πόση είναι η έκταση των παραλιών και πόσοι οι πολίτες, μπορείτε να το βρείτε από τα στατιστικά στοιχεία. Πόση παραλία και πόση θάλασσα ανήκει στον καθένα μας; Οι 60 παραλίες δόθηκαν στις όμορες επιχειρήσεις (!). Οι άλλες 13 στους αιτούντες.
 
Πού θα χωρέσουμε όλοι; Κάποιος του Γραφείου σας απάντησε: Η παραχώρηση απλής χρήσης σε μια επιχείρηση ΔΕΝ αναιρεί τον κοινόχρηστο χαρακτήρα της παραλίας ούτε της δίνει αποκλειστικό δικαίωμα στον χώρο. Δηλαδή μπορούμε να πάμε να χωθούμε ανάμεσα στις πολυθρόνες τους;
 
Αν δεν διαβάζουν οι εξουσίες τα όσα γράφει ο κόσμος κακό του κεφαλιού τους. Μάλλον έχουμε καθυστερήσει να αντιδράσουμε. Νοικιάζονται 73 παραλίες της Πάρου από τους γραφειοκράτες και όλα είναι καλά και υπάρχει χώρος και για μας; Δεν πρέπει να αντιδράσει μόνο ο δικός μας Δήμος αλλά όλοι οι νησιωτικοί και πρώτα οι Δήμοι των Κυκλάδων.

Θα χάσετε πολλά στις εκλογές με την κακομεταχείριση της αυτοδιοίκησης. Μπορεί να σας έρθει ο ουρανός σφοντύλι.

Θυμίζω ότι διαμαρτυρία για τους κινδύνους της αυτοδιοίκησης (είχαν δίκιο) εξέφρασαν πρώτοι ο Μανώλης Γλέζος και ο Γιώργος Μαγκάκης στην πλατεία Μαντώς. Εκεί θα γίνει μια συνάντηση το Σάββατο με θέμα να δοθούν πίσω οι αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης που εκλάπησαν από την κεντρική κυβέρνηση.
 
Εσείς σαν ξεχωριστός άνθρωπος (το πιστεύω αυτό) αφήστε τις παραλίες των νησιών που είναι χιλιάδες γιατί δεν θα βγάλετε άκρη και θα διογκωθεί κάποιο κίνημα που θα σας βλάψει. Κάνετε μια γενναία πρωτοβουλία και αλλάξτε το νόμο, όχι όπως έκανε ο κ Χατζηδάκης. Δεν μπορείτε να κυβερνάτε από μακριά τις ακτές και τις αμμουδιές, αρκετά είναι τα άλλα προβλήματα της Οικονομίας.
 
Πώς είστε σίγουρος ότι οι υπάλληλοι του Υπουργείου αρκούν και ότι δεν κάνουν τα στραβά μάτια; Αν η αντιπολίτευση τα καταλάβει αυτά μπορεί να ξετρυπώσει αδικίες και σκάνδαλα. Τι γύρευε ο υπάλληλος που νοίκιασε την μακρινή Τρυπητή; Να πάνε στην αυτοδιοίκηση ξανά οι παραλίες, αλλά να μη χαθεί ο κεντρικός έλεγχος με τα πολύ σπουδαία μηχανήματα που έχετε και άλλα της τεχνολογίας. Είμαι σίγουρος ότι αν κάνετε έλεγχο με τα drones οι μισοί ενοικιαστές και περισσότεροι έχουν καταλάβει χώρους που δεν τους ανήκουν.
 
Κάντε ελέγχους και δίνετε τα στοιχεία έξω, να ξέρουμε. Αν στέκει αυτό που έγραψε ή είπε υπάλληλός σας, τότε να πάμε κι εμείς εκεί στις ομπρέλες με τη δική μας ομπρέλα. Αφού οι ενοικιαστές δεν έχουν αποκλειστικό δικαίωμα στον χώρο.
 
Η Πάρος ομπρελοκρατείται και καρεκλοκρατείται και πολυθρονοκρατείται. Βρέστε τρόπο να ξεφύγουμε απ’ αυτόν το λαβύρινθο. Έχω εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας και στην ευφυία σας! Τα της αυτοδιοίκησης στην αυτοδιοίκηση 

Ο Χρίστος Γεωργούσης είναι συγγραφέας. Γεννήθηκε στις Λεύκες Πάρου το 1945, σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο ΕΛΚΕΠΑ. Δίδαξε Φυσική και Χημεία στα σχολεία της Μυκόνου, της Άνδρου και της Πάρου. Ανέλαβε τη διεύθυνση του Γυμνασίου της Πάρου από το 1992 μέχρι το 2008. Αρθρογραφεί στον Κυκλαδικό τύπο ενώ επί 20 χρόνια ήταν απ' τους βασικούς υπεύθυνους της Παριανής Γνώμης, εφημερίδας που έζησε από το 1975 ως το 1995.  
εμφάνιση σχολίων