Μην ξεχνάτε πως μέρος του Φεστιβάλ μπορείτε να δείτε και online. Από τον Χ. Λακταρίδη
Από την Πέμπτη 5 έως την Κυριακή 15 Μαρτίου θα διαρκέσει το φετινό 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Από τα 252 ντοκιμαντέρ που θα παιχτούν, θα υπάρχουν 80 Παγκόσμιες Πρεμιέρες, 32 Διεθνείς και 11 Ευρωπαϊκές, ενώ 57 θα είναι οι ελληνικές παραγωγές που θα παίξουν σε όλα τα επιμέρους τμήματα (Διεθνές Διαγωνιστικό, Διαγωνιστικό Newcomers, Διαγωνιστικό >>Film Forward, Ανοιχτοί Ορίζοντες και Πλατφόρμα+). DOCTV.GR
27 Φεβρουαρίου 2026
Ανάμεσά τους συναντάμε τίτλους γνωστών δημιουργών, όπως των: Μαριάννας Οικονόμου, Φωκίωνα Μπόγρη, Θωμά Σιδέρη, Αντώνη Κόκκινου, Στέλιου Κούλογλου, Πάνου Δεληγιάννη, Παναγιώτη Ευαγγελίδη, Φοίβου Κοντογιάννη, Λεωνίδα Βαρδαρού, Μαρίας λούκα, Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου, Γιώργου Αυγερόπουλου, Πάνου Χαρίτου, Άρη Λυχναρα και άλλων.
Στο Διεθνές Διαγωνιστικό θα παιχτούν τα: Αλλού ο Δρόμος (Ειρήνη Βουρλούμη), Σωνιέρου 4 (Φωκίων Μπόγρης) & Bugboy (Λουκάς Παλαιοκρασσάς). Το πρώτο είναι ένα πορτρέτο της Αθήνας μέσα από τις ζωές τριών βετεράνων οδηγών ταξί που κινούνται στην πόλη ως σιωπηλοί ονειροπόλοι, το δεύτερο ακολουθεί τη ζωή του καρατερίστα ηθοποιού Κώστα Στεφανάκη, η οποία διανύει 50 χρόνια στα κινηματογραφικά σετ, από την Finos, στον Αγγελόπουλο και στις βιντεοπαραγωγές της δεκαετίας του '80, ενώ το τρίτο αφορά τον Γιώργο, έναν ντροπαλό έφηβο με στραβισμό, που δυσκολεύεται να συνδεθεί με τους άλλους μετά το διαζύγιο των γονιών του. Καταφεύγει στον κόσμο των εντόμων και δένεται με έναν γρύλο, την Ιζαμπέλα.
Στο Διαγωνιστικό Newcomers συμμετέχουν τα: Δεν Κοστίζει Τίποτα (Μαίρη Μπούλη), Μικροσκοπικοί Θεοί (Πάνος Δεληγιάννης), & EXILE(S), Ιστορίες ενός Νησιού (Γιώργος Ηλιόπουλος). Το πρώτο ακολουθεί μια κοπέλα που γίνεται δότρια ωαρίων για οικονομικούς λόγους. Το δεύτερο είναι η ιστορία της εικαστικού Κλειούς Γκιζελή, ενώ το τρίτο είναι ένα πορτρέτο της Ιμβρου και των κατοίκων της.
Στο Διαγωνιστικό >>Film Forward τα: Άλογο και Αναβάτης (Παναγιώτης Ευαγγελίδης), Ιστορίες ενός Ψέματος ('Ολια Βερροιοπούλου) & Dear Future (Χριστιάνα Χειραναγνωστάκη). Στο πρώτο ο Ευαγγελίδης ξανασυναντά την Σύλβια, της προηγούμενής του, ομώνυμης δουλειάς, η οποία συναντά τον Γιάννη, για 3 μέρες σε ένα ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, μέσα στον καύσωνα του Ιουλίου.Το δεύτερο αφορά τα ιατρικά ψέματα με αφορμή την ασθένεια μιας φίλης της σκηνοθέτη, ενώ το τρίτο προσπαθεί να συλλάβει έναν κόσμο σε παύση, που περιμένει να διαμορφωθεί από την μνήμη και τη φύση· ένα κόσμο ανάμεσα σε όσα έχουν χαθεί και σε όσα ακόμα δεν έχουν έρθει.
Στις Ειδικές Προβολές θα δούμε το «Γιατί Είναι Μαύρα τα Βουνά; Τελετές» του φίλου Φοίβου Κοντογιάννη που εξερευνά στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, το πώς η μουσική σημαδεύει όσα συμβαίνουν μεταξύ ζωής και θανάτου. Το «Ζούμε Ανάμεσά Σας» της Μαρίας Κατσικαδάκου (Maria Cyber), για το πως σχετίζονται μια λεσβία ακτιβίστρια, ένας συντηρητικός, ένας gay pornstar, ένας ηθοποιός, ένα τρανς αγόρι, μια νοσηλεύτρια, ένας δάσκαλος, ένας δημοτικός σύμβουλος, μια διαφημίστρια και πολλοί άλλοι, μέσω της νόσησής τους με Διαβήτη τύπου 1. Το «Θραξ Πανκc Kuzin» (Γιώργος Σπυρίδης), την κουζίνα και το fusion του γνωστού μουσικού συγκροτήματος και το «Τρέχοντας τα Κύματα» (Γιάννης Καραπιπερίδης), που αφορά τη ζωή του παραγωγού Γιώργου Παπαλιού, από τη ναυτιλία και την επαναστατική Κούβα έως τη διαμόρφωση του ελληνικού κινηματογράφου και της πολιτιστικής πολιτικής.
Στους Ανοιχτούς Ορίζοντες θα δούμε τα: ...Ένας Δρόμος Θάλασσα (Βούλα Κωστάκη), Αέναα Κύματα (Ιωάννης Παπαλοίζου), Αναπαραστάσεις (Νικολέτα Λεούση, Ειρήνη Στείρου), Αυτοί που Άγγιξαν τον Πόλεμο (Μιχάλης Καστανίδης, Ηώ Χαβιαρά), Αχιλλέας Κυριακίδης-Μέχρι να Ξημερώσει Πέμπτη (Αγγελική Φλωράκη), Βαγόνια στη Βροχή (Θωμάς Σιδέρης), Βίλμα: το Τελευταίο Αντίο (Κώστας Μπακιρτζής, Κωστής Σταμούλης), Γεννημένος Δυο Φορές (Στέλιος Κούλογλου), Γυναίκες Μαχήτριες - Μέρος Γ' 1960-1974 (Λεωνίδας Βαρδαρός), Ζεστό Κρύο Υγρό Ξηρό (Κλέαρχος Εδουάρδο Παπανικολάου, Μάριος Κλεφτάκης), Η Ανοσία της Εύας (Γιάννης Μισουρίδης), Η Δημόσια Ιδιωτική Οικία - 9 Στροφές στην Αθήνα (Τάσος Λάγγης), Η Νύχτα Μυρίζει Γιασεμί (Αντώνης Κόκκινος), Ιερά Οδός 21 χλμ (Νικολέτα Παράσχη), Κάτω από την Επιφάνεια (Βασίλης Μπαραχανός), Μαίρη (Γιάννης Γαϊτανίδης, Περσεφόνη Μήλιου), Πες μου (Νίκος Μεγγρέλης), Στην Αμερική σαν Πήγα (Άγγελος Κοβότσος), Πλατεία Αοράτων (Θεόδωρος Σελέκος), Το Πολλαπλό Είδωλο-Χειμερινοί Κολυμβητές (Γιάννης Αγγελάκης, Ανδρέας Σιαδήμας), Bitter Chocolate (Αλέξανδρος Σκούρας), Survivors - Ξαναγράφοντας τον Μύθο της (Μαρία Λούκα, Νίνα Μαρία Πασχαλίδου), & Where Shadows Rest (Μαριάννα Οικονόμου), ενώ στο τμήμα Πλατφόρμα+ τα: Γιώργος Τζιώκας: Ο Ζωγράφος της Ποίησης (Νίκος Παπακώστας), Είναι Όλοι τους Εδώ (Θάνος Κουτσανδρέας), Η Ζωή Αξίζει Μονάχα Αν τη Μοιράζεσαι (Ιωάννης Ξηρουχάκης), Μαργαριτάρι (Αλέξης Τσάφας, Λίνα Δαμακοπούλου), Ματώ (Νίκος Ζωιόπουλος), Μονά Κλειδιά (Παναγιώτης Παπουτσής), ΝΟΡΜάΛ (Αναστάσης Δαλλής), Ο Χαράκτης (Σίσυ Μόρφη), Πειθαρχική Μεραρχεία 999 (Κώστας Σταματόπουλος), Περνώντας τον Πυρσό (Γιώργος Τσιβρανίδης), Πέρσες - Ταξίδι στο Πεδίο των Ψυχών (Δημήτρης Καμαρωτός), Σμιλεύοντας το Φως (Γιώργος Αιλιανός), Στα Ίχνη των Στιγμών (Πηνελόπη Φατούρου), Στο Χώμα Αναπνέουν (Καλλιρόη Κωστίκογλου, Βαγγέλης Πυρπύλης), Το Τελευταίο Έλατο (Ιων Ευθυμίου, Παναγιώτης Κυριακάκης), Χαλίλ, Παρακαλώ Απάντησε... (Αλεξία Τσούνη, Χάιμ Σβάρτσενμπεργκ), HillTen (Γιώργος Παπασταμούλος), Mankind's Folly (Γιώργος Αυγερόπουλος), The Greek Experiment (Πάνος Δανέζης) & The Mummy Project (Άρης Λυχναρας). Τέλος θα έχουμε και φέτος διαθέσιμα online τα ντοκιμαντέρ που προέκυψαν από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, στο πλαίσιο της δράσης«Με το ντοκιμαντέρ μου ταξιδεύω 2026».
Οι κρατήσεις των online και των φυσικών προβολών ξεκινούν από τις 3/3. Βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τις ταινίες, το πρόγραμμα, τα τμήματα και τις παράλληλες εκδηλώσεις, στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ. Στα τελευταία νέα, Ταινία Έναρξης θα είναι το «Ρώτα την Ι Τζιν», της Άιβι Μίροπολ, για την συγγραφέα, Τζιν Κάρολ που άσκησε μήνυση στον Ντόναλντ Τραμπ για σεξουαλική κακοποίηση και συκοφαντική δυσφήμιση.
Η Ζιλιέτ Μπινός θα παρευρεθεί για να παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ της «In-I In Motion», ένα πορτρέτο του Βρετανού χορευτή και χορογράφου Ακραμ Καν. Θα υπάρξουν Αφιερώματα στον Αμερικανό πολυμεσικό καλλιτέχνη Μπιλ Μόρισον, στην εικαστικό Βουβούλα Σκούρα, αλλά και στον παραγωγό Γιώργο Παπαλιό, στους οποίους το Φεστιβάλ θα απονείμει τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο. Τέλος, ο σκηνοθέτης Στηβ Κρικρής υπογράφει το σποτ του 28ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, το οποίο συνομιλεί με το μεγάλο αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης στα αρχεία, με τίτλο «Όλη η μνήμη του κόσμου».
info: 28 Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. 5 με 15 Μαρτίου. Στις αίθουσες: Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, στον κινηματογράφο Μακεδονικόν, αλλά και μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.
εμφάνιση σχολίων