Ο διεθνώς διακεκριμένος Αργεντινός σκηνοθέτης και συγγραφέας Μαριάνο Πενσότι έρχεται με την ελληνική εκδοχή του νέου έργου του, με τους βραβευμένους ηθοποιούς της νεότερης γενιάς Γιάννη Νιάρρο και Κώστα Νικούλι ως ορειβάτες και γιους που ζουν κάτω από την Αχόρταγη Σκιά ενός βουνού, μιας καριέρας και ενός πατέρα.
Ο Μαριάνο Πενσότι σκηνοθετεί στη Στέγη για τρίτη φορά. Μετά την πρεμιέρα του έργου στην Αβινιόν το 2024 και τις ξεχωριστές εκδοχές του για την Αυστρία και την Αργεντινή, τη σκυτάλη παίρνει η Αθήνα. Στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, από τις 5 Μαρτίου έως τις 24 Απριλίου 2026, θα δούμε μια ιστορία γεμάτη με αγωνία και τρυφερότητα που πλαισιώνεται από μια Συζήτηση και ένα Masterclass.
«Για απόντες πατέρες που τα παιδιά τούς μυθοποιούν και παρόντες πατέρες που τα παιδιά τούς περιφρονούν» μιλάει, μεταξύ άλλων, το έργο όπως λέει και ο σκηνοθέτης. «Όπως η κλιματική αλλαγή λιώνει τους πάγους του κόσμου, έτσι και ο χρόνος φαίνεται να αποδομεί τους μύθους που οι οικογένειες πλάθουν γύρω τους».
Στο σκηνοθετικό του σημείωμα εξηγεί ο Μαριάνο Πενσότι: «Στο Μια αχόρταγη σκιά βλέπουμε μόνο δύο ανθρώπους επί σκηνής: έναν πραγματικό άνθρωπο στον οποίο συνέβη κάτι εξαιρετικό και έναν ηθοποιό που ενσάρκωσε αυτόν τον άνθρωπο και την ιστορία του σε μια ταινία. Και οι δύο αφηγούνται και αναπαριστούν τις εμπειρίες τους, αλληλεπιδρώντας. Σε ποιον βαθμό αλλάζει η ζωή και των δυο τους; Το να σκεφτόμαστε πώς η μυθοπλασία μεταμορφώνει την πραγματικότητα είναι επίσης ένας τρόπος να αναλογιστούμε πώς αφηγούμαστε μια ζωή, πώς αφηγούμαστε τον εαυτό μας».
Πατέρες και γιοι. Ορειβασίες και πτώσεις. Παγόβουνα, φαντάσματα, η αλήθεια και η κινηματογραφημένη εκδοχή της, συγκλονιστικές αποκαλύψεις και κωμικές ανατροπές. Με επιρροές από τον Σταντάλ, τον Μπαλζάκ και τον Τολστόι, ο Πενσότι θέλησε να γράψει ένα έργο που να θυμίζει ένα ανέφικτο μυθιστόρημα. Γιατί η ανάβαση σε ένα βουνό και τα γυρίσματα μιας ταινίας μετατρέπονται τελικά σε μια υπαρξιακή πρόκληση.
Την παράσταση πλαισιώνουν μια Συζήτηση και ένα Masterclass. Μετά την πρεμιέρα της παράστασης, την Πέμπτη 5 Μαρτίου, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Μαριάνο Πενσότι, τη συνεργάτρια σκηνοθέτρια Γιολάντα Μαρκοπούλου και τους πρωταγωνιστές.
Το Masterclass με τον Mariano Pensotti περιλαμβάνει ομιλία του καλλιτέχνη και συζήτηση (Q&A) στα Αγγλικά. Απευθύνεται σε σκηνοθέτες, θεατρικούς συγγραφείς, καλλιτέχνες από διάφορα πεδία, αλλά είναι ανοιχτό σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν για την δημιουργική διαδικασία. Μπορείτε να κάνετε κράτηση εκεί εδώ
Συντελεστές
Μετάφραση στα ελληνικά: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Κείμενο & Σκηνοθεσία: Mariano Pensotti
Σχεδιασμός Σκηνικών & Κοστουμιών: Mariana Tirantte
Μουσική & Ήχος: Diego Vainer
Καλλιτεχνική Σύμβουλος & Παραγωγός: Florencia Wasser
Φωτισμοί: David Seldes
Δραματουργία: Aljoscha Begrich
Συνεργάτρια Σκηνοθέτρια: Γιολάντα Μαρκοπούλου
Εκτέλεση Παραγωγής: POLYPLANITY Productions
Ερμηνεύουν: Γιάννης Νιάρρος, Κώστας Νικούλι
Ανάθεση & Παραγωγή για την Ελλάδα: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Υποστηρίζεται από το Onassis Stegi Touring Program
Μια αχόρταγη σκιά: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Μικρή Σκηνή, από 5 Μαρτίου έως 24 Απριλίου 2026, Πέμπτη έως Σάββατο στις 21:00, Κυριακή ματινέ στις 17:00, διάρκεια: 90 λεπτά. Παραστάσεις με αγγλικούς υπέρτιτλους: Τις Κυριακές, 15 & 29 Μαρτίου και 19 Απριλίου 2026, Κανονικό εισιτήριο: 28 €