0
1
σχόλια
482
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» στους Λειψούς: Πραγματική προστασία, κόντρα στα κυκλώματα
 
DOCTV,GR
30 Σεπτεμβρίου 2025

Στους Λειψούς ολοκληρώνεται ένα έργο με πραγματικό αντίκτυπο: το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος». Στην καρδιά του βρίσκεται το «νοσοκομείο της θάλασσας», ένας χώρος περίθαλψης θαλάσσιων ειδών σχεδιασμένος με διεθνή πρότυπα και αυστηρούς κανόνες ευζωίας. Το έργο δημιουργήθηκε χωρίς ούτε ένα ευρώ από τα δημόσια κονδύλια που «εξαερώνονται» εδώ και δεκαετίες στο όνομα της περιβαλλοντικής προστασίας.

Οι υπεύθυνοι του Ινστιτούτου καταγγέλλουν ανοιχτά τα κυκλώματα που λυμαίνονται τον χώρο, εμποδίζοντας κάθε τίμια πρωτοβουλία που θα αποκάλυπτε τη δική τους συμβολή στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κέντρο περίθαλψης στην Αλόννησο, που κόστισε εκατομμύρια δημόσιους πόρους και δεν λειτούργησε ποτέ· σήμερα είναι ερείπιο, χωρίς πόρτες και παράθυρα, φιλοξενώντας… κατσίκια.

Το Καταφύγιο στους Λειψούς έρχεται να ανατρέψει αυτή την εικόνα. Ο στόχος είναι διπλός: να δημιουργηθεί ένα πραγματικό δίκτυο φροντίδας για τα θαλάσσια είδη του Αιγαίου και να αποδομηθούν οι μηχανισμοί που μετατρέπουν την οικολογία σε πεδίο κερδοσκοπίας. Μόνο έτσι, τονίζουν οι ερευνητές, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για νέες, αξιόλογες πρωτοβουλίες που θα προστατεύσουν τα σπάνια είδη των θαλασσών μας πριν είναι αργά.

«Δουλεύοντας και σήμερα για την προετοιμασία του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, σε μία από τις ομορφότερες γωνιές της χώρας, στο νησί των Λειψών. Ο πυρήνας του είναι το «νοσοκομείο της θάλασσας», όπως το αποκαλούν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος.Πρόκειται για ένα έργο που έχει κατασκευαστεί και προετοιμάζεται τα τελευταία χρόνια από ειδικούς, ώστε να μπορεί να προσφέρει θαλπωρή και περίθαλψη στα θαλάσσια είδη, με τους αυστηρότερους όρους ευζωίας των ζώων. Πρέπει να τονιστεί ότι για αυτό το δύσκολο εγχείρημα δεν έχουμε λάβει, ούτε διεκδικήσει, ούτε ένα ευρώ από τον πακτωλό χρημάτων που συνηθίζεται να “εξαερώνονται” στη χώρα μας στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η εμπειρία της καθημερινότητας στην Ελλάδα δείχνει ότι, δυστυχώς, κάθε καλή και τίμια προσπάθεια έχει πάντοτε απέναντί της τα κυκλώματα που λυμαίνονται εδώ και δεκαετίες τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Σκοπός τους δεν είναι μόνο να έχουν την αποκλειστικότητα στη διαχείριση των δημόσιων πόρων, αλλά και να εμποδίζουν την υλοποίηση δράσεων και έργων που θα αποκάλυπταν τη δική τους καταστροφική συμβολή. Είναι εμφανές ότι το τελευταίο από τα ενδιαφέροντά τους είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η ευζωία των ζώων.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το κέντρο περίθαλψης που κατασκευάστηκε με δημόσιους πόρους εκατομμυρίων στην Αλόννησο: δεν λειτούργησε ποτέ, και σήμερα παραμένει χωρίς πόρτες και παράθυρα, στεγάζοντας… κατσίκια. Για το γεγονός αυτό, φυσικά, κανείς δεν μιλά. Η δραστηριότητά του κατέληξε σε δύο οικίσκους container μέσα στο Αττικό Πάρκο...

Πέρα λοιπόν από την ολοκλήρωση του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, στόχος μας είναι η αποδόμηση των ομάδων που εκμεταλλεύονται εδώ και χρόνια τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Μόνο έτσι θα μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για νέες, αξιόλογες πρωτοβουλίες, που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην προστασία των σπάνιων ειδών που κατάφεραν να επιβιώσουν ως σήμερα στις θάλασσές μας».

 

Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Facebook για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν
 

εμφάνιση σχολίων