0
1
σχόλια
630
λέξεις
CULTURE
Η θρυλική ποιήτρια έρχεται στη Στέγη με τα ηχοτοπία της Soundwalk Collective, σε ένα διήμερο γεμάτο εικόνες και ήχους και σύγχρονη πραγματικότητα
 
ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
15 Φεβρουαρίου 2024
Η θρυλική ποιήτρια της νεοϋορκέζικης punk rock σκηνής Patti Smith έρχεται στη Στέγη για να συμμετάσχει στα ηχοτοπία του Correspondences, ένα διήμερο γεμάτο εικόνες και ήχους. Η Soundwalk Collective έχει καλλιεργήσει δημιουργικές συνεργασίες, μεταξύ άλλων, με τον Jean-Luc Godard, την Nan Goldin, την Charlotte Gainsbourg. 
 
Το εξελισσόμενο πρότζεκτ έχει ήδη διανύσει 10 χρόνια, σε μια πληθώρα γεωγραφιών και του φυσικού τους περιβάλλοντος, με ηχητικά χνάρια που άφησαν εκεί ποιητές, κινηματογραφιστές και επαναστάτες, καθώς και τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.Το "Correspondences" είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο πρότζεκτ που προκύπτει από τη συνεργασία ανάμεσα στη Soundwalk Collective και την «ποιήτρια της νεοϋορκέζικης punk rock σκηνής», Πάτι Σμιθ. Έχοντας συμπληρώσει περισσότερα από 10 χρόνια καλλιτεχνικής διαδρομής, το "Correspondences" διασχίζει μια ποικιλία διαφορετικών γεωγραφιών και τους φυσικούς τους χώρους, αποκαλύπτοντας ηχητικά χνάρια που έχουν αφήσει πίσω τους ποιητές, κινηματογραφιστές και επαναστάτες και αναδεικνύοντας παράλληλα τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Το "Correspondences" είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο πρότζεκτ που προκύπτει από τη συνεργασία ανάμεσα στη Soundwalk Collective και την «ποιήτρια της νεοϋορκέζικης punk rock σκηνής», Πάτι Σμιθ.

Ο ιδρυτής της Soundwalk Collective, Stephan Crasneanscki, έχει εξερευνήσει και καταγράψει τα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου σε ήχο. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί ηχητικές μνήμες, αποκαλύπτει ίχνη του παρελθόντος και ιστορίες που αξίζει να διασωθούν.
 

Ο Κρασνεάντσκι έφερε αυτές τις ηχογραφήσεις, που συντέθηκαν ως μακρινά ταξιδιωτικά πλάνα, σαν ένα σάουντρακ μιας αόρατης ταινίας, στην Πάτι Σμιθ. Ο τίτλος του πρότζεκτ υπονοεί συνεχιζόμενες συζητήσεις με σκοπό τον προβληματισμό για τη ζωή και τη φύση.

Τα μουσικά κομμάτια που θα παρουσιαστούν στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης γίνονται οπτικοακουστικά ταξίδια πρόκλησης για τη σκέψη μας ενώ περιλαμβάνουν από μια συνεργασία με την TBA21–Academy, που εξερευνά από την καταστροφική επίδραση των ανθρώπινων παρεμβάσεων στους ωκεανούς, έως την ανθεκτικότητα της φύσης μετά την καταστροφή στο Τσέρνομπιλ, τις αποκεντρωμένες κοινωνίες που οραματίστηκε ο Πιοτρ Κροπότκιν και τις ερημιές της τελευταίας νύχτας του Παζολίνι. Τα visuals της παράστασης υπογράφει ο Πορτογάλος κινηματογραφιστής Pedro Maia.

Η Soundwalk Collective είναι η πλατφόρμα σύγχρονης ηχητικής τέχνης του καλλιτέχνη Στέφαν Κρασνεάντσκι και του παραγωγού Σιμόνε Μέρλι. Συνεργαζόμενοι με έναν εναλλασσόμενο αστερισμό καλλιτεχνών και μουσικών, αναπτύσσουν ηχητικά έργα μέσω των οποίων διερευνούν εννοιολογικά, λογοτεχνικά ή καλλιτεχνικά θέματα. Εξελισσόμενη μέσα από μια διεπιστημονική προσέγγιση, η Soundwalk Collective έχει καλλιεργήσει μακρόχρονες δημιουργικές συνεργασίες, μεταξύ άλλων, με τη μουσικό Patti Smith, τον αείμνηστο σκηνοθέτη Jean-Luc Godard, τη φωτογράφο Nan Goldin, τη χορογράφο Sasha Waltz και την ηθοποιό και τραγουδίστρια Charlotte Gainsbourg.

Η Soundwalk Collective έχει παρουσιάσει ζωντανά και εκθέσει σε ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών και μουσικών οργανισμών ανά τον κόσμο, όπως είναι το Berghain, το Centre Pompidou, το CTM Festival, η documenta, το KW Institute for Contemporary Art, το Μουσείο του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι, η Manifesta, το Mobile Art Pavilion της Zaha Hadid και το New Museum.

Η Πάτι Σμιθ υπήρξε τέσσερις φορές υποψήφια για βραβείο Grammy, καθώς και μία φορά υποψήφια για βράβευση στις Χρυσές Σφαίρες, με το τραγούδι “Mercy Is”, γραμμένο από κοινού με τον Lenny Kay για την ταινία “Noah”. Το ντοκιμαντέρ του Steven Sebring, “Patti Smith: Dream of Life” (2008), ήταν υποψήφιο για βραβείο Emmy.

Η Πάτι Σμιθ τιμήθηκε το 2020 με το περίβλεπτο Εθνικό Βραβείο Βιβλίο των ΗΠΑ για το μπεστ σέλερ αυτοβιογραφικό βιβλίο της, “Just Kids”, όπου εξιστορεί τη βαθιά φιλία της με τον φωτογράφο Robert Mapplethorpe και τη δημιουργική πορεία τους (κυκλοφορεί στα ελληνικά με τίτλο «Πάτι και Ρόμπερτ», μτφρ. Αλέξης Καλοφωλιάς, εκδ. Κέδρος). 

Patti Smith και Soundwalk Collective:  Πέμπτη 13 - Παρασκευή 14 Μαρτίου 2024, 20:30. Κεντρική Σκηνή, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107.


Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Fb για να βλέπετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν


Διαβάστε επίσης:
Λένα Πλάτωνος: «Παραδοξιακά» και αισθησιακά
Πάτι Σμιθ: Έχουμε ξεχάσει να ακούμε
Η Πάτι Σμιθ είπε
Η Patti Smith δίνει μάθημα ζωής


 
εμφάνιση σχολίων