0
1
σχόλια
763
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
DOCTV.GR | PEXELS
 
30 Νοεμβρίου 2021
Ενώ προκαλούν ανησυχία οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Moderna, ότι ενδεχομένως να χρειαστούν νέα αποτελεσματικά εμβόλια λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, ωστόσο τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, όσο και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υιοθετούν μια στάση αναμονής και ουσιαστικά πιο «αισιόδοξη» όσον αφορά την ισχύ των υπαρχόντων εμβολίων.

Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Έμερ Κουκ, μιλώντας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισήμανε ότι τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια έχουν δείξει ότι συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Νωρίτερα σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna δήλωσε ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν είναι πιθανόν να είναι το ίδιο αποτελεσματικά κατά της νέας παραλλαγής Όμικρον, προκαλώντας αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές.

Η Έμερ Κουκ ανέφερε πως «είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι. Γνωρίζουμε ότι οι ιοί μεταλλάσσονται. Γνωρίζουμε ότι σε κάποιο στάδιο θα υπάρξει μία μετάλλαξη που σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε την παρούσα προσέγγιση», ανέφερε για να προσθέσει ότι «τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια έχουν δείξει ότι συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά ενάντια στις παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Ευρώπη».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν είναι γνωστό προς το παρόν εάν αυτό θα συνεχιστεί με την μετάλλαξη Όμικρον κι ότι θα χρειαστεί να γίνει μία διαδικασία, η «διασταυρούμενη εξουδετέρωση εμβολίων», η οποία χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες. «Είναι έλεγχος στο εργαστήριο για να δούμε εάν τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν προστασία εναντίον της νέας μετάλλαξης», επισήμανε η Έμερ Κουκ.

Η επικεφαλής του ΕΜΑ υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως για παράδειγμα ότι στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλος αριθμός εμβολιασμένων ενηλίκων. «Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην μετάδοση της μετάλλαξης «Όμικρον» στην Ευρώπη», σημείωσε. «Την ίδια ώρα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξουμε τα υπάρχοντα εμβόλια κι αυτή είναι δουλειά που θα κάνουν οι εταιρείες», υπογράμμισε η Έμερ Κουκ.

Σημειώνεται ότι η Αντρέα Αμόν, η οποία προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC), δήλωσε σε διάσκεψη, που οργανώθηκε από τη σλοβενική προεδρία της ΕΕ και πραγματοποιήθηκε ονλάιν, πως οι αρχές στις ΕΕ αναλύουν άλλες έξι «πιθανές» περιπτώσεις. Η ίδια δήλωσε πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι ήπια ή χωρίς συμπτώματα, αν και καταγράφονται σε νεότερες ηλικιακές ομάδες. «Για να εκτιμηθεί αν (η Όμικρον) διαφεύγει της ανοσίας, θα πρέπει ακόμη να περιμένουμε μέχρι να πραγματοποιηθούν οι έρευνες στα εργαστήρια με δείγματα από ανθρώπους που ανέρρωσαν. Αυτές αναμένονται μέσα σε δύο εβδομάδες», πρόσθεσε.

Ανακοίνωση Οξφόρδης: Δεν έχουμε ακόμα δεδομένα. Προς επίρρωση των δηλώσεων του ΕΜΑ, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν αποτρέπουν την σοβαρή νόσηση από τη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, σημειώνοντας ωστόσο ότι προτίθεται να αναπτύξει γρήγορα μια επικαιροποιημένη εκδοχή του εμβολίου που δημιούργησε με την AstraZeneca, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε ότι υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για την Όμικρον μέχρι στιγμής και ότι θα αξιολογήσει προσεκτικά τον αντίκτυπο της παραλλαγής αυτής στο εμβόλιο του, απηχώντας ανακοίνωση που εξέδωσε η AstraZeneca την περασμένη εβδομάδα.

«Παρά την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών (του κορονοϊού) κατά τη διάρκεια του έτους που πέρασε, τα εμβόλια συνέχισαν να παρέχουν πολύ υψηλά επίπεδα προστασίας κατά της σοβαρής νόσησης και δεν υπάρχουν στοιχεία μέχρι στιγμής ότι η Όμικρον διαφέρει», υπογραμμίζει το πανεπιστήμιο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ωστόσο έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία και υπάρχουν οι διαδικασίες για την ταχεία ανάπτυξη ενός επικαιροποιημένου εμβολίου COVID-19 αν αυτό κριθεί απαραίτητο», καταλήγει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην ανακοίνωσή του.

Παρέμβαση Κομισιόν. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου  κάλεσε τις κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό μεταλλάξεων του κορονοϊού. «Ορισμένα κράτη μέλη έχουν μείνει σημαντικά πίσω όσον αφορά αυτή την κρίσιμης σημασίας διάσταση», αναφέρει η Στέλλα Κυριακίδου σε επιστολή της προς τους υπουργούς Υγείας των 27 χωρών μελών της ΕΕ.

Η επίτροπος κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να κάνουν περισσότερα. Η γονιδιακή ακολουθία αποκωδικοποιεί τα γονίδια στο γονιδίωμα του SARS-CoV-2 και πληροφορεί τους επιστήμονες για το ποια παραλλαγή είναι παρούσα, επιτρέποντάς τους να παρακολουθούν τις μεταλλάξεις και να μαθαίνουν περισσότερα για τον ιό.

Στην επιστολή της με ημερομηνία 29 Νοεμβρίου, η Στέλλα Κυριακίδου καλεί τους υπουργούς να επιταχύουν τον εμβολιασμό και να προσφέρουν επειγόντως ενισχυτικές δόσεις εμβολίων. «Ενώ αντιμετωπίζαμε ήδη έναν χειμώνα με προκλήσεις λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής Δέλτα (...) μπορεί τώρα να αντιμετωπίσουμε περαιτέρω ή πρόσθετες πιέσεις λόγω της εμφάνισης της παραλλαγής Όμικρον», έγραψε η επίτροπος.

Η Στέλλα Κυριακίδου ενθάρρυνε επίσης τις εθνικές αρχές να κάνουν τόσο μοριακά όσο και ράπιντ διαγνωστικά τεστ σε περισσότερους ανθρώπους. «Η παρακολούθηση των λυμάτων έχει επίσης αποδειχθεί πως είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να πάρουμε σημαντικές πληροφορίες και πρέπει να συνεκτιμάται στη διαγνωστική προσπάθεια», πρόσθεσε.


Via tvxs.gr
 
εμφάνιση σχολίων