2
1
σχόλια
243
λέξεις
CULTURE

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Κέρουακ. Ο beat συγγραφέας ξανατυπώνεται μετά μανίας 
 

ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
13 Μαρτίου 2014

Τα γραπτά του Κέρουακ στοιχειώνονται από τη τζαζ, τη φτώχεια, τα ταξίδια, την αναζήτηση. Και ανατυπώνονται τώρα μετά μανίας διότι μια γενιά νεο-μποέμ περιμένει στην ουρά είτε πρόκειται για απολιτίκ νεοχίπι-με-φλάουτο-και-σκύλο (οι Φλαουταπέριος, όπως τους αποκαλούν κοροϊδευτικά οι Ισπανοί), είτε για Αγανακτισμένους ή αντικομφορμιστές νεόπτωχους της Δύσης. Μαζί και οι φανατικοί του Κέρουακ και της Beat Generation -ανάμεσά μας ο Μουρακάμι, ο Μπομπ Ντίλαν, ο Έντι Βέντερ των Pearl Jam...

Μπιτ σημαίνει χτύπημα αλλά και ήττα. H μπήτ γενιά ήταν μια μικρή λογοτεχνική παρεά με μεγάλη επίδραση στην αμερικανική λογοτεχνία. Νικητές ή ηττημένοι, η ποπ κουλτούρα τους θεωρεί ρίζα του “κακού” για το κίνημα των hippies και του punk και τους χαρίζει αντικομφορμιστικά γαλόνια για τον υπέρμετρο μποέμ ηδονισμό τους. Οι βιογραφικές ροκ ιστορίες που ανατυπώνονται ακόμα διατηρούν τους Μπάροουζ, Γκίνσμπεργκ και Κέρουακ στην κατηγορία των λογοτεχνικών ηρώων. “Αν δεν υπήρχε ο Γκίνσμπεργκ, αμφιβάλω αν θα γεννιόταν ποτέ η ψυχεδελική ροκ…”.

Ο Τζακ Κέρουακ έγραψε κάτω από τους ήχους μιας γραφομηχανής Olivetti. Τώρα κυκλοφορεί και σε e-book (σα να βλέπεις συναυλία χωρίς να καπνίζεις, να πίνεις και να κουνιέσαι δεν ακούγεται ή είμαστε παλιομοδίτες και συντηρητικοί;). Πρόσφατα ανακαλύφθηκε και το πρώτο νεανικό του λογοτέχνημα The Sea is My Brother: ήρωας ένας νεαρός που προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα μπερδεμένο και άδικο κόσμο. “Χτυπήματα” που σε ρίχνουν όπου και όποτε κι αν είσαι, ότι κι αν είσαι.

Ο Τζακ Κέρουακ διαβάζει Στο Δρόμο


 

Ο Τζόνι Ντεπ διαβάζει Κέρουακ

εμφάνιση σχολίων