5
1
σχόλια
1386
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Η Φωτογραφία. Moxie: Κορίτσια με Τσαγανό. Boss Level. Dogwashers. Η Φρουρός
 
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΑΚΗΣ ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ [email protected] | ΦΩΤΟ: Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΡΙΤΕΣ ΜΠΑΤΡΑ
12 Μαρτίου 2021
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ένας φωτογράφος του δρόμου στη Μουμπάι, που νιώθει πιέσεις από τη γιαγιά του να παντρευτεί, πείθει έναν ντροπαλό κορίτσι από ανώτερη από την δική του κάστα, να παρουσιαστεί ως αρραβωνιαστικιά του. Το ζευγάρι αναπτύσσει μια σχέση που θα δυσκολέψει την καθημερινότητά τους, αλλά και που θα τους φέρει πιο κοντά.

Όλα ξεκινούν όταν ο φωτογράφος πείθει την νεαρή Μιλόνι, να ποζάρει για φωτογράφιση. Εκείνη αναγκάζεται να φύγει πριν προλάβει να τον πληρώσει. Εκείνος χρησιμοποιεί την φωτογραφία της για να πείσει την γιαγιά του ότι έχει βρει κοπέλα να παντρευτεί. Όταν η γιαγιά έρχεται από το χωριό για να γνωρίσει την νύφη, ο Ράφι, που έχει εντοπίσει την κοπέλα από ένα διαφημιστικό ταμπλό της σχολής της, την πείθει να υποδυθεί την αγαπημένη του. Την ίδια στιγμή στο σπίτι η Μιλόνι δέχεται πιέσεις από τον πατέρα της να παντρευτεί έναν άλλο γόνο καλής οικογενείας που ζει και σπουδάζει στην Αμερική. Ράφι και Μιλόνι θα έρθουν πιο κοντά, όμως θα έχουν να αντιμετωπίσουν αναρίθμητα εμπόδια.

Ο Ινδός σκηνοθέτης, Ριτές Μπάτρα που γνωρίσαμε στο υπέροχα γλυκόπικρο, The Lunchbox: Παραδόσεις Αγάπης (2013), επιστρέφει με μια ανάλογου ύφους ρομαντική, δραματική κομεντί που ενώ σέβεται τους κανόνες του είδους, τους αποτυπώνει με έναν δικό της, ιδιαίτερο, τοπικό τρόπο, μιλώντας ταυτόχρονα χωρίς να φωνάζει, για την κοινωνική κατάσταση στη συγκεκριμένη περιοχή της Ινδίας, τις δεσμευτικές, έως καταπιεστικές παραδόσεις, τις ταξικές και φυλετικές διαφορές, αλλά και τη θέση των δύο γυναικών, που μπορεί να είναι και διαφορετική από αυτήν που θα φανταζόταν κανείς. Είναι ιδιαίτερα τρυφερή και μας θυμίζει πως ένας οπισθοδρομικός στα δυτικά μάτια μας κόσμος, μπορεί να είναι πολύ πιο ανθρώπινος και αξιοσέβαστος από τον αμφιβόλου ηθικής δικό μας, που διχάζεται τα τελευταία χρόνια, ανάμεσα στον αχαλίνωτο κυνισμό και στην πολιτική ορθότητα. Προβάλλεται από την πλατφόρμα του Cinobo.

Info: Η Φωτογραφία (Photograph). Ρομαντική Δραματική Κομεντί. Γερμανία, Ινδία, ΗΠΑ 2019. Σκηνοθεσία: Ριτές Μπάτρα. Παίζουν: Ναουαζουντίν Σιντίκι, Σάνια Μαλότρα, Φαρούχ Τζαφάρ. Πλατφόρμα: Cinobo.


MOXIE: ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΜΕ ΤΣΑΓΑΝΟ: Η Βίβιαν είναι μια μαθήτρια λυκείου που μαζί με την φίλη της Κλαούντια, προτιμά να μένει στο περιθώριο της σχολικής ζωής και μακριά από τους δημοφιλής συμμαθητές της. Η άφιξη μιας καινούργιας, έγχρωμης και ισπανόφωνης μαθήτριας, που αρνείται να σκύψει το κεφάλι στον σεξισμό των αγοριών και η αποκάλυψη του φεμινιστικού και punk παρελθόντος της μητέρας της, θα την εμπνεύσουν να εκδώσει κρυφά και να διανείμει μέσα στο σχολείο ένα μεταφεμινιστικό και μεταπάνκ φανζίν, το Moxie, που θα της αλλάξει την ζωή και που θα συσπειρώσει όλα τα κορίτσια του σχολείου που έχουν υποστεί οποιαδήποτε είδους κακοποιητική συμπεριφορά. Η συντηρητική διευθύντρια και η ελίτ των προνομιούχων αγοριών, θα περάσουν στην αντεπίθεση.

Στρατευμένη εφηβική, δραματική κομεντί που βασίζεται σε ένα ανάλογου ύφους μυθιστόρημα, το οποίο δράττοντας την ευκαιρία της εξάπλωσης του κινήματος του metoo, το οποίο έφτασε πρόσφατα, λίγο καθυστερημένα και στην χώρα μας, μιλάει για το τέλος της σιωπής, απέναντι στις κακοποιητικές συμπεριφορές των ισχυρών απέναντι στους εν δυνάμει, αδυνάτους, που συνήθως αφορούν τις σχέσεις αγοριών και κοριτσιών. Δεν καταφέρνει να αποφύγει το κήρυγμα και τον διδακτισμό, είναι όμως διασκεδαστική και σαφώς ανώτερη από τον μέσο όρο των άλλων ταινιών του είδους, χωρίς να καταφέρνει να φτάσει στο ύψος ταινιών όπως τα άπαιχτα στη χώρα μας, Eighth Grade (2018) και Election (1999), ή να επιδείξει τον χιουμοριστικό οίστρο ενός Booksmart (2019). Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, ανά στιγμές απολαυστική, με ωραίες ερμηνείες και ένα καταπληκτικό σάουντρακ πανκ φεμινιστικών τραγουδιών, ως επί το πλείστον. Παίζει στην πλατφόρμα του Netflix με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας.

Info: Moxie: Κορίτσια με Τσαγανό (Moxie). Εφηβική Δραματική Κομεντί. ΗΠΑ 2021. Σκηνοθεσία: Έιμι Πέλερ. Παίζουν: Χέντλεϊ Ρόμπινσον, Αλίσια Πασκουάλ-Πένια, Νίκο Χιράγκα, Λόρεν Τσάι, Πάτρικ Σβαρτσενέγκερ, Αντζέλικα Ουάσινγκτον, Έιμι Πέλερ. Πλατφόρμα: Netflix.


BOSS LEVEL: Ένα πρώην μέλος της Ομάδας Δύναμης Δέλτα, βρίσκεται παγιδευμένο μέσα σε μια χρονική λούπα, η οποία τον οδηγεί καθημερινά στον θάνατό του. Με την καθημερινή παρατήρηση κάποιων ιδιαίτερων λεπτομερειών, θα καταφέρει να προχωρήσει σταδιακά παρακάτω, επιτείνοντας την διάρκεια των ωρών που παραμένει ζωντανός, προσπαθώντας να βρει την λύση του μυστηρίου που κρύβεται πίσω από όλους αυτούς που τον καταδιώκουν.

Πρόκειται για μια υπερβολικά βίαιη και χιουμοριστικά διασκεδαστική περιπέτεια φαντασίας για ενήλικους που καταφέρνει να συνδυάσει πολλά και διαφορετικά στοιχεία μεταξύ τους, όπως το εύρημα της Ημέρας της Μαρμότας (Groundhog Day), με τα βιντεοπαιχνίδια, στο ύφος των ταινιών της σειράς του Τζον Γουίκ με τον Κιάνου Ριβς. Η off αφήγηση προσπαθεί να προσδώσει ένα χιουμοριστικό νουάρ ύφος στην όλη απόπειρα την οποία χαντακώνει κάπως, όταν υπερεξηγεί λεπτομέρειες που μοιάζουν κατανοητές, ειδικά για τους φαν του είδους. Για τον ρόλο του πρωταγωνιστή ο σκηνοθέτης Τζο Κάρναχαν (Narc, The Grey), επιλέγει τον καρατερίστα Φρανκ Γκρίλο, γνωστό από τον ρόλο του Μπροκ Ράμλοου, της σειράς των Εκδικητών, ο οποίος καταφέρνει να σηκώσει το βάρος της ταινίας στους γυμνασμένους ώμους του. Η δομή του σεναρίου έχει αρχικά ενδιαφέρον, αλλά στη συνέχεια παραθέτουν κάποιες σκηνές από τις οποίες λείπει ο αφηγητής, ενώ σε άλλες, ο υποτιθέμενα σφιχτός χρόνος επιμηκύνεται, για να του δώσει την ευκαιρία στον ήρωα να ενδυναμώσει τη σχέση του με τον γιο του. Το τελικό αποτέλεσμα, δεν ανακαλύπτει τον τροχό της περιπέτειας φαντασίας μεν, είναι όμως υπερθεαματικό, διασκεδαστικό και εξαιρετικά βίαιο με έναν καρτουνίστικο τρόπο, στην παράδοση των vintage και των νεότερων video games. Παίζει στην πλατφόρμα του Hulu.

Info: Boss Level. Περιπέτεια Φαντασίας. ΗΠΑ 2020. Σκηνοθεσία: Τζο Κάρναχαν. Παίζουν: Φρανκ Γκρίλο, Μελ Γκίμπσον, Ναόμι Γουότς, Μισέλ Γιέο, Ρίο Γκρίλο. Πλατφόρμα: Hulu.


DOGWASHERS: Ο Δον Οσκαρ, ένας μικρομεσαίος βαρόνος της διακίνησης ουσιών στην πόλη της Τουλούα της Κολομβίας, περνάει μια πολύ δύσκολη φάση στη ζωή του. Μαθαίνει πως το σπέρμα του είναι τζούφιο, η τοπική αστυνομία παρακολουθεί το σπίτι του, η αντίπαλη συμμορία σκοτώνει έναν από τους άντρες του, η γυναίκα του μένει έγκυος από το πρωτοπαλήκαρό του, τον Μίλτον και ο γιος του κηπουρού που περιποιείται τον κήπο του, του κλέβει μια τσάντα με δολάρια από μια ιδιαίτερη κρυψώνα. Την ίδια στιγμή, σκοτώνει πάνω στα νεύρα του, τη δική του νεαρή ερωμένη, ενώ ο Μπομπολίτρο, ο παχύσαρκος νεαρός που φροντίζει τα σκυλιά του, σκέφτεται να πάρει τα δολάρια για τον εαυτό του και να το σκάσει με την μεγαλύτερή του σε ηλικία, πόρνη ερωμένη του.

Τον Γιάννη Οικονομίδη και την Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς θυμίζει αυτή η γκανγκστερική μαύρη κωμωδία του Κολομβιανού, Κάρλος Μορένο (Dog Eat Dog, Wild District). Οι αστείοι και ταυτόχρονα τρομακτικοί ήρωες της, τυφλώνονται, είτε από τον έρωτα, είτε από το χρήμα, ενίοτε και από τα δύο μαζί, σκορπίζοντας τον θάνατο, γενόμενοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από θύτες, θύματα. Αστείοι, αλλά καθόλου τρομακτικοί είναι και οι δύο αστυνομικοί της ιστορίας που χρησιμεύουν κυρίως για το χιουμοριστικό κομμάτι του φινάλε, η κατάληξη του οποίου φέρνει ξανά στο νου, το τέλος της ταινίας του Οικονομίδη. Μεταξύ τους ομως, σε όλα τα υπόλοιπα στοιχεία τους, οι δυο ταινίες είναι εντελώς διαφορετικές μια και αφορούν δύο διαφορετικούς μεν, αλλά το ίδιο διεφθαρμένους επαρχιακούς κόσμους. Είναι απολαυστική και αστεία με έναν ιδιαίτερα σκληρό τρόπο. Υπέροχοι και όλοι οι ηθοποιοί με τον 38χρονο πλέον Αντερσον Μπαλεστέρος (ο κάποτε έφηβος Αλέξις στο, Η Μαντόνα των Δολοφόνων, του Μπάρμπετ Σρέντερ), στον ρόλο του ερωτύλου, Μίλτον. Παίζει στο Netflix, χωρίς ελληνικούς υπότιτλους ακόμη.

Info: Dogwashers (Lavaperos). Δραματική Αστυνομική Κωμωδία. Κολομβία, Αργεντινή 2020. Σκηνοθεσία: Κάρλος Μορένο. Παίζουν: Κριστιάν Ταπάν, Αντερσον Μπαλεστέρος, Ούλισες Γκονζάλες. Πλατφόρμα: Netflix.


Η ΦΡΟΥΡΟΣ: Η Κλάρα είναι μια ρωσικής καταγωγής, στρατιώτης, μεταφράστρια των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Μια τραυματική εμπειρία εκεί, την στέλνει πίσω στην Νίκαια, όπου επιστρατεύεται στην αντιτρομοκρατική δύναμη της πόλης, η οποία περιπολεί καθημερινά στους δρόμους της. Για να αντιμετωπίσει την δύσκολη ψυχολογική της κατάσταση, κάνει χρήση διαφόρων νόμιμων και παράνομων ουσιών. Ένα βράδυ σε ένα κλαμπ, η αδερφή της φεύγει με μια παρέα εύπορων Ρώσων νεαρών και την επόμενη μέρα βρίσκεται βαριά τραυματισμένη και βιασμένη, στην παραλία της μεσογειακής πόλης. Η Κλάρα βάζει σκοπό της ζωής της να πάρει εκδίκηση με οποιοδήποτε τρόπο, ακόμη και παραβαίνοντας τον νόμο.

Περιπέτεια δράσης και εκδίκησης γαλλικής παραγωγής που διανέμει το Netflix, με πρωταγωνίστρια την Ολγα Κιριλένκο (Quantum of Solace, Oblivion). Είναι από εκείνες τις ταινίες που τα παλιά χρόνια θα κατέληγαν κατευθείαν στα ράφια των dvd clubs και που σήμερα καλούνται να γεμίσουν το πρόγραμμα αυτών που τα αντικατέστησαν. Είναι θεαματική και καλογυρισμένη μεν, μιλιταριστική και κατακριτέας ηθικής υπόστασης δε. Οι φίλοι του είδους θα περάσουν σίγουρα καλά, αλλά μάλλον θα την ξεχάσουν σχετικά γρήγορα. Παίζει στην πλατφόρμα του Netflix.

Info: Η Φρουρός (Sentinelle). Δραματική Περιπέτεια. Γαλλία 2021. Σκηνοθεσία: Ζουλιέν Λεκλέρκ. Παίζουν: Ολγα Κιριλένκο, Μάικλ Ναμπόκοφ, Μαριλίν Λίμα. Πλατφόρμα: Netflix.
εμφάνιση σχολίων