0
1
σχόλια
349
λέξεις
CULTURE

Η Κίνηση Μαβίλη αυτο-οργανώνεται στο θέατρο Εμπρός

ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΟΥΚΑΣ
15 Νοεμβρίου 2011
Νοέμβριος 2011: Η περιοχή του Ψυρρή πέφτει ολοένα. Οικονομική παρακμή και ερήμωση. Η Κίνηση Μαβίλη μία συνάντηση καλλιτεχνών που την αποτελούν θεατρικές ομάδες της πόλης (Nova Melancholia, Vasistas, Προτζέκτορ, Mag, Mkultra, Χάπι Εντ) κάνει κατάληψη του θεάτρου Εμπρός.

Για 12 μέρες το θέατρο με μια σειρά από παραστάσεις, συναυλίες και τέχνη αναπνέει και πάλι. Σκοπός της κίνησης είναι να επαναλειτουργήσουν πολιτιστικοί χώροι που ρημάζουν από αδιαφορία. Την ίδια ώρα που οι ομάδες της πόλης για τις παραστατικές τέχνες είναι άστεγες. Παράλληλα μέσα από την καλλιτεχνική συμβίωση είναι δυνατόν να προταθούν νέα μοντέλα δημιουργίας, έρευνας, συνεργασίας και ανταλλαγής ιδεών.

Σε αυτό το πλαίσιο αποκλείεται και όποια χρηματική συναλλαγή, διεκδικώντας ένα νέο μοντέλο λειτουργίας. Ανάμεσά τους η κολεκτίβα αρχιτεκτόνων Encounter Athens μιλάνε για μοντέλα κατάληψης, «δημιουργικές ομάδες και εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης». Σε καθημερινή βάση καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και η Άντζελα Μπρούσκου παρουσιάζουν αρχειακό υλικό τους, στην ενότητα Αυτογκόλ ηθοποιοί ανεβάζουν μικρές παραστάσεις. (Ακύλας Καραζήσης, Ευριπίδης Λασκαρίδης κ.α.). Και μουσικές σκυταλοδρομίες πραγματοποιούνται με τη βοήθεια αθηναϊκών γκρουπ όπως οι Egg Hell, Pockets Full of Sand, MicroondaS (την Παρασκευή 18.11).

ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ: Ήταν αρχές της δεκαετίας του 90 όταν ο θεατρικός οργανισμός «Μορφές» των Δ. Καταλειφού, Ρ. Οικονομίδου και Τ. Μπαντή στεγάστηκε στο παλιό τυπογραφείο του Εμπρός στην περιοχή του Ψυρρή -υποβαθμισμένη γειτονιά εκείνης της εποχής. Τη δεκαετία των 00s η γειτονιά μετατράπηκε σε ένα χαοτικό διασκεδαστήριο. Το Θέατρο Εμπρός έκλεισε και λόγω της θέσης, του μεγέθους και της ιστορίας το κτίριο του παλιού τυπογραφείου έγινε περιζήτητο. Επιχειρηματίες ήθελαν να το κάνουν κλαμπ, μπουζούκια, σούπερ μάρκετ, πολυχώρο. Ο τότε υπουργός πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης έβλεπε ένα πολιτιστικό mall. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και πλήθος από καλλιτέχνες αντέδρασαν με συλλογή υπογραφών. Τελικά το ΥΠ.ΠΟ που ήταν πλέον ο ιδιοκτήτης του κτιρίου άλλαξε γραμμή. Πολλά ονόματα ακούστηκαν ότι θα μετέφεραν την θεατρική τους έδρα στο Εμπρός με πιο πιθανό ενοικιαστή τη Νέα Σκηνή του Λ. Βογιατζη. Τελικά τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έγινε και το κτίριο έχει αφεθεί σήμερα στη τύχη του.

Το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να δείτε εδώ.


Info: Κατάληψη του «Εμπρός». Εώς 23 Νοεμβρίου 2011. Θέατρο Εμπρός, Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή.


εμφάνιση σχολίων