4
1
σχόλια
430
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Από τον Χ. Λακταρίδη
 
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΑΚΗΣ ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ [email protected]
7 Μαρτίου 2020
Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΤΡΥΠΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ: Σε μια μικρή πόλη της Ελλάδας, όταν το ερωτικό πάθος διασταυρώνεται με την απληστία για το χρήμα, τα πτώματα αρχίζουν να στοιβάζονται το ένα μετά το άλλο και η “Ωραία Κοιμωμένη” Όλγα δεν θα μάθει ποτέ από τι πραγματικά έχει γλιτώσει. Ενας αταίριαστος έρωτας ανάμεσα σε όμορφη, στιλάτη σύζυγο ντόπιου εργοστασιάρχη και σε ιδιοκτήτη σκυλάδικου φέρνει τα πάνω κάτω. Ο απατημένος σύζυγος ζητά εκδίκηση και ο υπόκοσμος παίρνει θέση μάχης.


6 χρόνια μετά Το Μικρό Ψάρι και αφού θριάμβευσε στο θέατρο με το Στέλλα Κοιμήσου, ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης, χωρίς να απαρνηθεί το προσωπικό, ακραία ρεαλιστικό ύφος το οποίο εκείνος καθιέρωσε, επιστρέφει με μια γκανγκστερική μαύρη κωμωδία, η οποία πέρα από τις αναφορές της στο σινεμά των αδερφών Κοέν και του Τζάρμους, αποτίει φόρο τιμής στον Σταύρο Τσιώλη και στο, Ο Έρωτας στη Χουρμαδιά, τη πιο αγαπημένη του από τις ταινίες του Τσιώλη, την οποία θεωρεί σαν το πιο καίριο κινηματογραφικό σχόλιο που έχει γίνει ποτέ για την Ελλάδα και τους Έλληνες, έναν λαό τόσο υπερβολικά συναισθηματικό, ο οποίος κατά τη γνώμη του ίδιου του Οικονομίδη, δεν γνωρίζει που σταματάει η αλήθεια του και που ξεκινάει το ψέμα του.


Ο ίδιος ο σκηνοθέτης περιγράφει τη ταινία του σαν μια μαύρη κωμωδία της πραγματικής ζωής, όπου οι ήρωες της δεν έχουν συνείδηση της κωμωδίας μέσα στην οποία ζούνε. Ούτε της γελοιότητάς τους. Ζούνε και αναπνέουν τα πάθη τους με πολύ ρεαλιστικό τρόπο. Εν τούτοις, δεν λείπει ούτε ο ερωτισμός, ούτε το συναίσθημα, ακόμη και όταν αυτό που τον ενδιέφερε ήταν να κάνει ένα σχόλιο πάνω στην καψούρα. Αυτήν την ξεφτίλα του συναισθήματος και του ερωτισμού, όπως ο ίδιος την αποκαλεί, η οποία κυκλοφορεί στα σκυλάδικα με συμπεριφορές δραματικά γελοίες, με ναρκισσισμό και ψέμα και λέει: κοιτάχτε με πώς υποφέρω.


Αυτοσαρκαστική, σε σχέση με τις προηγούμενες δουλειές του, και χωρίς υπερβολική αθυροστομία, Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς απογειώνεται στο δεύτερο μέρος της από έναν καταιγισμό φόνων σαν σε μια γουέστερν μονομαχία δυο αντιπάλων, κατά το σκηνοθέτη και τη συνέντευξη που έδωσε στη Βένα Γεωργακοπούλου και στην Εφημερίδα των Συντακτών, οι οποίοι, αντίπαλοι, τυχαίνει να είναι οι μανάδες των δυο ερωτικών αντιζήλων.

Το σενάριο υπογράφουν ο Γιάννης Οικονομίδης, ο Χάρης Λαγκούσης κι ο αγαπημένος μας Δημοσθένης Παπαμάρκος, συγγραφέας του Γκιακ, τη φωτογραφία ο Δημήτρης Κατσαΐτης, το μοντάζ ο Γιάννης Χαλκιαδάκης, τη μουσική ο Ζαν-Μισέλ Μπερνάρ, ενώ η παραγωγή ανήκει στη Faliro House. Αποκλειστικά στο Άστυ της οδού Κοραή.


Info: Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς (Ballad of a Pierced Heart). Αισθηματική Νουάρ Δραματική Κωμωδία. Ελλάδα 2020. Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης. Παίζουν: Βασίλης Μπισμπίκης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιάννης Τσορτέκης, Στάθης Σταμουλακάτος, Βαγγέλης Μουρίκης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Λένα Κιτσοπούλου.
εμφάνιση σχολίων