1
1
σχόλια
566
λέξεις
CULTURE
Ένας χώρος για ανήσυχους καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές και designers γεννιέται στην 5η λεωφόρο της Νέας Υόρκης από το Onassis foundation USA
 
DOCTV.GR
29 Ιανουαρίου 2020
Το Ίδρυμα Ωνάση επενδύσει σταθερά στην εξερεύνηση της σύγχρονης τέχνης και της διαλεκτικής σχέσης ανάμεσα στα πολυμέσα, τα ψηφιακά, τη μεικτή πραγματικότητα και τις υβριδικές καλλιτεχνικές πρακτικές. Το νέο του project προσκαλεί να εξερευνήσουμε με εντελώς νέο τρόπο τη σύνδεση των τεχνών με τον ψηφιακό ωκεανό της εποχής μας, δημιουργώντας έναν χώρο που γίνεται σημείο συνάντησης.

Στην πόλη της Νέας Υόρκης, σπανίζουν οι χώροι για καλλιτέχνες που δουλεύουν στο πεδίο της μεικτής πραγματικότητας. Έτσι, το Onassis USA και το NEW INC του New Museum συνεργάζονται και δημιουργούν έναν χώρο για ανήσυχους καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές και designers που εργάζονται σε υβριδικά πεδία μεικτής πραγματικότητας: το Onassis NEW INC eXtended Reality Studio ή, αλλιώς, ONX Studio.
 

Κάθε χρόνο 12 καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές και designers, θα μπορούν να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν τα έργα τους σε μια γκαλερί για επιμελητές, παραγωγούς, συλλέκτες και ατζέντηδες  

Το ONX Studio είναι ένας «επιταχυντής» καριέρας, χώρος εργασίας και γκαλερί για παρουσιάσεις, το οποίο στεγάζεται στην Onassis Gallery του Olympic Tower, την έδρα του Onassis USA στο κέντρο του Μανχάταν. Το eXtended Reality Studio φιλοδοξεί να διευρύνει σφαιρικά το πεδίο των τεχνών. Σκοπός του είναι να γίνει τόπος συνάντησης καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, ενώνοντας τις τάσεις αιχμής, αναδεικνύοντας πρωτόγνωρα και ανεξερεύνητα πεδία δράσης και θέτοντας νέες προκλήσεις στην σύγχρονη τέχνη αλλά και την επιστήμη.

Πρόκειται για έναν χώρο 370 τ.μ. διαμορφωμένο από το νεοϋορκέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο Leong Leong -χαρακτηριστικές συνεργασίες του είναι αυτή με τον οίκο μόδας Philip Lim, η επιμέλεια του αμερικανικού περιπτέρου στη Μπιενάλε της Βενετίας το 2014 και κυρίως το περίφημο κέντρο LGTB Anita May Rosenstein Campus στο Λος Άντζελες που εξυπηρετεί περίπου 42.000 άτομα κάθε μήνα.

Στο ONX Studio, δώδεκα καλλιτέχνες κάθε χρόνο, κινηματογραφιστές και designers, θα μπορούν να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν τα έργα τους σε μια γκαλερί για επιμελητές, παραγωγούς, συλλέκτες και ατζέντηδες. Ο χώρος του Studio θα μετατρέπεται σε μια γκαλερί μεικτής πραγματικότητας, για μια έκθεση μηνιαίας διάρκειας, παρουσιάζοντας μέλη του ONX.

Τα μέλη θα πραγματοποιούν ανοιχτά στούντιο και salons, όπου η κοινότητα θα μπορεί να μοιράζεται νέες πρακτικές και στα οποία θα δημιουργείται και θα ενισχύεται ένα σύστημα δικτύωσης και υποστήριξης. Η πρώτη έκθεση αναμένεται τον χειμώνα του 2020 και το Studio θα ανοίξει τις πόρτες του στα τέλη της άνοιξης. Η λειτουργία θα είναι πιλοτική και θα διαρκέσει δύο χρόνια.

Τέχνες και επιστήμη, μαζί, αποτελούν ένα ακόμα πεδίο γεμάτο ενδιαφέρουσες προκλήσεις. Έτσι το ONX Studio θα βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με το διεπιστημονικό εκκολαπτήριο του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα, Onassis Lab, το οποίο ξεκινάει τη λειτουργία του στο τέλος του 2020 και επιδιώκει να στηρίξει την καινοτομία και τη διάχυση της γνώσης και έργων. Το Onassis Lab θα προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύνολο προγραμμάτων επαγγελματικής εξέλιξης, με στόχο την την ενθάρρυνση συναντήσεων μεταξύ επιστημόνων, καλλιτεχνών και θεωρητικών. Οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στις δύο αυτές πρωτοβουλίες αναμένεται να οδηγήσουν και σε ένα νέο πρόγραμμα ανταλλαγών στο μέλλον.

Το ΝΕW INC είναι το πολιτιστικό εκκολαπτήριο του New Museum. Έχει προσελκύσει κορυφαία ταλέντα που έχουν εξερευνήσει αφηγηματικές τεχνικές μέσω διαφόρων ψηφιακών εργαλείων, όπως είναι το AR (επαυξημένη πραγματικότητα), το VR (εικονική πραγματικότητα), το projection mapping (χαρτογραφημένη προβολή), το spatial audio (χωρικός ήχος) και το motion capture (σύλληψη κίνησης). Από τα βραβεία που απολαμβάνει αυτή η κοινότητα καλλιτεχνών, ξεχωρίζουν ως τώρα ένα Emmy και πολυάριθμες διακρίσεις σε φεστιβάλ, όπως τα Tribeca, Sundance, SXSW Film και Φεστιβάλ των Καννών.
εμφάνιση σχολίων