0
1
σχόλια
287
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Μην ντρέπεστε για τις αντιφάσεις σας ή για αυτό που είστε»
 
EΠΙΛΟΓΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ  | ΦΩΤΟ: ADIL GÖKKAYA, Pexels
19 Δεκεμβρίου 2019
Φτάνοντας σε προχωρημένη ηλικία υποπτευόμαστε ίσως ότι κάτι δεν κάναμε σωστά. Δεν βρήκαμε τα σωστά λόγια για ένα φίλο που μας είχε ανάγκη, για το παιδί που αναλάβαμε, εγκαταλείψαμε ανθρώπους και πληγώσαμε τους αγαπημένους μας. Φερθήκαμε με δειλία και μικροψυχία, αλλά καμιά φορά και με ευγένεια και γενναιοδωρία. Τέτοια είναι η αφθονία της καρδιάς, μέσα στη μικρότητα είναι ικανή να μας βελτιώνει, να μας κάνει να υπερβούμε τον εαυτό μας.
 

Αγαπάμε όπως και όσο μπορούμε ως ατελή όντα που είμαστε  

Σε όλους όσοι φοβούνται την απογοήτευση και το χλευασμό πρέπει να επαναλάβουμε: μην ντρέπεστε για τις αντιφάσεις σας ή για αυτό που είστε – αφελείς, σαχλορομαντικοί, πιστοί ή άστατοι. Μην αφήνετε τους άλλους να σας εκφοβίζουν! Δεν υπάρχει μόνο ένας δρόμος για τη χαρά. Αγαπάμε όπως και όσο μπορούμε ως ατελή όντα που είμαστε.


Απόσπασμα από το βιβλίο του Πασκάλ Μπρυκνέρ, Το Παράδοξο του Έρωτα, εκδ. Πατάκη. Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Γάλλους συγγραφείς. Γράφει εναλλάξ μυθιστορήματα και δοκίμια, αρθρογραφεί στο Νουβέλ Ομπσερβατέρ, είναι διδάκτωρ της φιλοσοφίας στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού και διδάσκει ως καθηγητής επισκέπτης σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Συμμετείχε στον αναβρασμό του Μάη του ’68, τα ψέλνει εμμονικά στις φεμινίστριες και στην Ευρώπη που επαναπαύεται στον λήθαργό της κι έχει γράψει δοκίμια για την αέναη ευφορία της Δύσης και μια σειρά από τα σύγχρονα σύνδρομα που, όπως όλα δείχνουν, μας έφεραν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τους Έλληνες αναγνώστες και ο ίδιος επισκέπτεται συχνά τη χώρα μας. Ανάμεσα στα μυθιστορήματά του, ξεχωρίζουν Τα Μαύρα Φεγγάρια του Έρωτα, Το Θείο Βρέφος, Η Μελαγχολική Δημοκρατία και η Αέναη Ευφορία.


Διαβάστε επίσης:
Μπρυκνέρ: Το παράδοξο του έρωτα
Μπρυκνέρ: Όταν ερωτευόμαστε
Μπρυκνέρ: Η ασυνέπεια του έρωτα
εμφάνιση σχολίων