0
1
σχόλια
415
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Σινεμά για όλους. Προβολές στον ιστορικό κινηματογράφο της Αθήνας, με εισιτήρια από 5 ευρώ
 
DOCTV.GR
18 Δεκεμβρίου 2019
Ο ιστορικός κινηματογράφος Άστυ της πλατείας Κοραή, τον οποίο συντηρούν σε άψογη κατάσταση, με όσες δυσκολίες ένα τέτοιο επιχείρημα επιφέρει, οι αδερφοί Στεργιάκη της Ama Films, ξεκίνησε από τις 5 του μήνα την εφαρμογή καινούργιου τιμοκαταλόγου, που έχει σαν σκοπό την ενίσχυση της προσέλευσης των θεατών στην αίθουσα και τις εκλεκτές επιλογές της, τις πιο δύσκολες ημέρες της εβδομάδας.

Από τη Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη το εισιτήριο θα κοστίζει 5 ευρώ για όλους. Παρασκεύη, Σάββατο και Κυριακή το εισιτήριο θα είναι 7 ευρώ, ενώ θα ισχύουν και εισιτήρια για ανέργους και άνω των 65 ετών με την τιμή των 6 ευρώ.  

Ο κινηματογράφος ΑΣΤΥ στεγάζεται σε τμήμα του υπογείου του επί της οδού Κοραή 4 κτηρίου που κατασκευάσθηκε την περίοδο 1934-1938. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής μέρος του υπογείου έγινε τόπος μαρτυρίου και φυλακής για πολλούς αγωνιστές, γι’ αυτό και το Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε το τμήμα αυτό του υπογείου ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το υπόλοιπο τμήμα του υπουργείου λειτούργησε εξαρχής ως κινηματογράφος. Την περίοδο της γερμανικής κατοχής προέβαλε ταινίες και επίκαιρα προς τέρψιν των γερμανικών στρατευμάτων.

Κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου ο κινηματογράφος υπολειτούργησε. Έκτοτε λειτουργεί ο χειμερινός κινηματογράφος ΑΣΤΥ υπό την ίδια διεύθυνση. Τις δεκαετίες του 1950 και 1960 ο κινηματογράφος γνώρισε μεγάλες δόξες, παρουσιάζοντας σπουδαίες ταινίες, γαλλικής κυρίως παραγωγής. Συνήθως τις Δευτέρες, την πρεμιέρα της ταινίας ακολουθούσε δεξίωση, με προσκεκλημένους συχνά Έλληνες και ξένους πρωταγωνιστές. Επίσης, μέχρι το 1975 στον κινηματογράφο ΑΣΤΥ διοργανώνονταν οι κυριακάτικες πρωινές προβολές της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, ενώ συχνά διοργανώνοντας εβδομάδες κινηματογράφου αφιερωμένες σε κάποια ξένη χώρα.

Παρά την ευρεία ανακαίνιση που έγινε το 1994, ο κινηματογράφος διατηρεί πολλά στοιχεία της παλαιάς αίγλης του, όπως η καμπίνα προβολής, οι μαρμάρινες σκάλες με τις προστατευτικές σιδεριές, τα τραπεζάκια του φουαγιέ, οι πόρτες, οι καθρέφτες, τα μωσαϊκά, το εκδοτήριο εισιτηρίων. Ο κινηματογράφος είναι χαρακτηρισμένος ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, επειδή αποτελεί «ιστορικό χώρο πολιτιστικής επικοινωνίας των κατοίκων της πόλης των Αθηνών και είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένος με τις μνήμες των κατοίκων όλου του λεκανοπεδίου.  

Αυτές τις μέρες στο Άστυ μπορεί να δει κανείς την εξαιρετική δραματική ταινία του Αντρέας Χόρβατ, Λίλιαν, στις 19 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει το, Τρεις Αδερφές (A Tale of Three Sisters), του Τούρκου σκηνοθέτη, Εμίν Αλπέρ (Υποψίες), ενώ από τις 9 Ιανουαρίου του 2020 θα προβάλει τη καινούργια δημιουργία του Ρόι Άντερσον (Ένα Περιστέρι Έκατσε σε Ένα Κλαδί Συλλογιζόμενο την Ύπαρξή του), με τίτλο, Η Ομορφιά της Ύπαρξης, η οποία κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο περασμένο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας.