0
1
σχόλια
336
λέξεις
ΜΟΥΣΙΚΗ
Ξενάκης και Αισχύλος. Πανκ και μέταλ. Κλασική και νταούλια. Μίξεις πέρα από την σύγχρονη κλασική μουσική, από τους TETTTIΞ
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
9 Οκτωβρίου 2019
Τι σχέση έχουν οι Metallica με την μουσική του Περού και της Αφρικής, το νταούλι και ο ζουρνάς με τον Iάννη Ξενάκη, ή ο Αισχύλος με το ιαπωνικό θέατρο και το πανκ; Όλα συναντιούνται επί σκηνής, μέσα από την μουσική παράσταση των ΤΕΤΤΤΙΞ.

Για το εγχείρημα συνδυάζονται οι δυνάμεις ελλήνων και ξένων δημιουργών, έργα σύγχρονα και διαχρονικά, οι πολιτισμοί και τα ηχοχρώματα της υφηλίου με όργανα αυτοσχέδια, όλα σε ένα υβριδικό, πολύπλευρο project.

Ο ακορντεονίστας και συνθέτης σύγχρονης μουσικής Σταμάτης Πασόπουλος, εκκινώντας από τις εκστατικές ζυγιές της Μακεδονίας, φτιάχνει έναν νέο τύπο «ζεύξης» του διδύμου ζουρνάς/νταούλι.

Ο Ελβετοαυστριακός συνθέτης και μαέστρος Μπέατ Φούρερ, ιδρυτής του συνόλου σύγχρονης μουσικής Klangforum Wien, δένει τον ήχο του φλάουτου και του κοντραμπάσου σε ένα όργανο, εμπνεόμενος από τον αυλό του Πανός της περουβιανής μουσικής. Στο έργο του Ρώσου Ντμίτρι Κουρλιάντσκι, Inside the Movement, η μουσική γεννιέται από δυσδιάκριτους ήχους, χτύπους και τριγμούς.

Ο Ιάννης Ξενάκης μελοποιεί τη σκηνή της Κασσάνδρας από τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου, με τον βαρύτονο πρωταγωνιστή να ερμηνεύει τους ρόλους του Χορού και της Κασσάνδρας συγχρόνως. Η «Κασσάνδρα» γράφτηκε για τους Σπύρο Σακκά και Sylvio Gualda, σταθερούς συνεργάτες του Iάννη Ξενάκη (1922-2001), πάνω στο πρωτότυπο αρχαιοελληνικό κείμενο του Αισχύλου, για να ενταχθεί στην «Ορέστεια» που ο Ξενάκης είχε συνθέσει το 1966, αλλά και για να εκτελείται ως αυτόνομο έργο. Από τους ΤΕΤΤΤΙΞ παρουσιάζεται σύμφωνα με την αρχική της σύλληψη, χωρίς ο περκασιονίστας να χρησιμοποιεί μπαγκέτες και χωρίς ηλεκτρική ενίσχυση της φωνής.

Ο συνθέτης στον χώρο του θεάτρου και του μουσικού θεάτρου, αλλά και ένθερμος θαυμαστής της heavy metal, Νίκος Γαλενιανός, διασκευάζει για τους ΤΕΤΤΤΙΞ το Battery κομμάτι των Metallica.

Ο Ισραηλινός συνθέτης και τραγουδοποιός Οφίρ Κλέμπερερ παρουσιάζει επί σκηνής το A Love Song, «ένα πανκ τραγούδι για κλασικό σύνολο» όπως λέει ο ίδιος, που εμφανίζεται με τους ΤΕΤΤΤΙΞ σε ρόλο τραγουδιστή, κλείνοντας την παράσταση με μια πανκ έκρηξη.

 
Info: ΚΡΡΑΜΑ - ΤΕΤΤΤΙΞ, 18-19 Οκτωβρίου, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Αθήνα. Στάση μετρό: Συγγρού-Φιξ. Εισιτ.: 5-10 ευρώ.
εμφάνιση σχολίων