0
1
σχόλια
400
λέξεις
CULTURE
Ο διεθνής χορογράφος Τrajal Harrell και η παγκόσμια πρεμιέρα του O Medea στη Στέγη
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
3 Μαΐου 2019
«Ο πόνος μ’ ερεθίζει για τις πιο θαρραλέες πράξεις» - Μήδεια.

Το αριστούργημα του Ευριπίδη συνοψίζει την απελπισία και τον πόνο του έρωτα, μέσα στο πρόσωπο μιας γυναίκας που συνδιαλέγεται τόσο με το απόλυτο φως όσο και με το απόλυτο σκοτάδι. Η διχασμένη μορφή της έχει διαχρονική επιρροή. Γι αυτό η Μήδεια πάντα επιστρέφει με πολλαπλές ενσαρκώσεις στον χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Πως θα μιλούσε, πως θα χόρευε και πως θα έπαιρνε εκδίκηση η Μήδεια το 2019; Ο διακεκριμένος χορογράφος Τράγιαλ Χάρρελ επιστρέφει στη Στέγη με τη δική του ανάγνωση. Το O Medea είναι μέρος μιας τριλογίας που θα διαμορφωθεί στην πορεία. Ένας πενταμελής χορός, στον ρόλο της Μήδειας, ξαναδιαβάζει τα ηθικά και πολιτικά ζητήματα του έργου για να τα τοποθετήσει στο σήμερα.
 

Ο Τράγιαλ Χάρρελ συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους χορογράφους της γενιάς του συγωνεύοντας κινητικά υλικά από το vogueing και τον μεταμοντέρνο χορό

Μέσα από επίκαιρα φιλοσοφικά και πολιτικά ερωτήματα, εστιάζει τόσο στην ιστορική διάσταση του προσώπου όσο και στις αναπαραστάσεις του γυναικείου ψυχισμού, ξεπερνώντας τα στεγανά του χρόνου. Ο μύθος μετασχηματίζεται επί σκηνής σε προσωπικές αφηγήσεις του Χορού που εκθέτει τα δικά του ζητήματα. Ερμηνεύει ο Trajal Harrell ως Μήδεια, συνοδευόμενος από την ομάδα χορευτών Titalayo Adebayo, Frances Chiaverini, Maria Silva, Vania Doutel Vaz.


Ο Τράγιαλ Χάρρελ συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους χορογράφους της γενιάς του. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για τη σειρά έργων “Twenty Looks or Paris is Burning at The Judson Church”, στην οποία διασταυρώνονται και συγχωνεύονται κινητικά υλικά από το vogueing και τον μεταμοντέρνο χορό.

Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ και καλλιτεχνικούς θεσμούς, όπως το Φεστιβάλ της Αβινιόν, το Εθνικό Κέντρο Χορού του Παρισιού αλλά και το MoMA της Νέας Υόρκης. Η πρώτη αναδρομική παρουσίαση του έργου του, με τίτλο “Hoochie Koochie”, έγινε στο Barbican Centre του Λονδίνου, το 2017. Ο Χάρρελ έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το βραβείο Doris Duke Impact, καθώς και με υποτροφίες από τα ιδρύματα Guggenheim, Foundation for Contemporary Arts, Art Matters Foundation και Saison Foundation.

Το O Medea είναι ανάθεση της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, του Manchester International Festival και του Kampnagel (Αμβούργο) σε συνεργασία με το The Arts Center at NYU Abu Dhabi. Παραγωγή: Manchester International Festival. Η Παγκόσμια πρεμιέρα του έργου γίνεται στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

Συντελεστές:
Δραματουργία: Debra Levine
Σχεδιασμός Φωτισμών: Stéfane Perraud
Σχεδιασμός Σκηνικών: Erik Flatmo και Trajal Harrell
Μουσική & Σχεδιασμός Κοστουμιών: Trajal Harrell


Info: O Medea, Trajal Harrell , 30 Μαΐου- 2 Ιουνίου, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.
εμφάνιση σχολίων