0
1
σχόλια
242
λέξεις
CULTURE
Για πρώτη φορά όλα τα δημόσια γλυπτά του πολυβραβευμένου καλλιτέχνη σε μια έκθεση
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
1 Φεβρουαρίου 2019
Με ποιόν τρόπο η δημόσια γλυπτική του Γιώργου Ζογγολόπουλου σηματοδοτεί και συνομιλεί με τους χώρους στους οποίους βρίσκεται; Τί ρόλο παίζει και ποιά η αλληλεπίδρασή της με τον κόσμο που περνά από δίπλα του; Τα δημόσια γλυπτά του εμβληματικού καλλιτέχνη, τα οποία βρίσκονται εγκατεστημένα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για πρώτη φορά συναντιούνται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με σκοπό όχι μόνο να τα ανακαλύψουμε αλλά και να εξερευνηθεί η σχέση της τέχνης στον δημόσιο χώρο και του πολίτη.

ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ: 8 γλυπτά εκτίθενται στους υπαίθριους χώρους της Αγοράς και της Πίσω Αγοράς, ενώ στο κέντρο της Αγοράς έχει τοποθετηθεί η 18 μέτρων βάση του γλυπτού του Μνημείου του Ζαλόγγου σε φυσικό μέγεθος. Στο αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος εκτίθενται άλλα 12 γλυπτά και συμπληρωματικό υλικό όπως σχέδια, βίντεο, μακέτες, φωτογραφίες και διαδραστικές εφαρμογές. H έκθεση περιλαμβάνει ακόμα βίντεο για τη ζωή και το έργο του Ζογγολόπουλου, ενώ στο ΚΠΙΣΝ πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα με αφετηρία τα γλυπτά του καλλιτέχνη.

Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία και την Ιταλία. Έλαβε πολλά βραβεία και διακρίσεις, ενώ έργα του βρίσκονται σε ελληνικές και ξένες συλλογές, μουσεία και δημόσιους χώρους. Το 2004 δημιούργησε το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου στο οποίο και κληροδότησε το σύνολο του έργου του.


Ιnfo: Γιώργος Ζογγολόπουλος, Το Όραμα μιας Δημόσιας Γλυπτικής, έως 31 Μαίου, ΚΠΙΣΝ.
εμφάνιση σχολίων