4
1
σχόλια
1277
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Ευτυχισμένος Όσκαρ. Μαρλίνα η Δολοφόνος, Σε Τέσσερις Πράξεις. Η Σιωπηλή Επανάσταση. Κριντ ΙΙ
 
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΑΚΗΣ ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ
[email protected]
29 Νοεμβρίου 2018
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΟΣΚΑΡ: Η άγνωστη ιστορία των τελευταίων ημερών του Όσκαρ Ουάιλντ, καθώς και των γεγονότων των τριών τελευταίων του χρόνων, από την αποφυλάκισή του, στην εξορία του στην Νορμανδία, στην παροδική επανένωσή του με τον Λόρδο Άλφρεντ Ντάγκλας (Μπόσι) στη Ρουέν, στο ταξίδι τους στην Ιταλία, μέχρι τον θάνατό του από μηνιγγίτιδα στο Παρίσι.

Έργο και ερμηνεία ζωής, για τον Βρετανό ηθοποιό Ρούπερτ Έβερετ, που γράφει, σκηνοθετεί και ερμηνεύει τον κεντρικό ρόλο, κάτω από προσθετικά, σώματος και προσώπου. Παίρνει τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων τριών χρόνων του Ιρλανδού λογοτέχνη, τα οποία δένει σεναριακά με την ιστορία του Ευτυχισμένου Πρίγκιπα, την οποία ο Ουάιλντ αφηγείται στα παιδιά του (αρχικά), αλλά και στον μικρό αδερφό ενός νεαρού Γάλλου εραστή του, λίγο πριν να αφήσει τη τελευταία του πνοή. Αυτή, καθεαυτή η ιστορία του Ευτυχισμένου Πρίγκιπα, είναι και το πιο συγκινητικό κομμάτι της ταινίας, η οποία, αν και διαθέτει μια εξαιρετικά περίπλοκη (αλλά όχι μπερδεμένη), δομή, παραμένει σχετικά ψυχρή και χωρίς το μπρίο, την οξυδέρκεια και την χιουμοριστική ετυμολογία των γραπτών του Ουάιλντ, αν και υπάρχουν διάσπαρτα στην αφήγηση σχεδόν όλες οι γνωστές του ατάκες των τελευταίων τριών του χρόνων, αλλά μόνο αυτές. Εξαίρεση αποτελεί η σκηνή της τρίτης συνάντησής του με του Μπόσι σε ένα παρισινό καφέ, όπου οι ατάκες (προφανώς κατεγραμμένες από τον Ρόμπυ Ρος, ατυχή ανταγωνιστή του Μπόσι στη καρδιά του Ουάιλντ, ο οποίος όμως έμεινε πιστός στον συγγραφέα μέχρι το τέλος), είναι σπιρτόζες και αυθεντικά πικρόχολες.

Η αναπαράσταση της εποχής και του κλίματος, είναι εξαιρετικές. Το ίδιο και ο ερμηνείες με κορυφαία αυτή του ίδιου του Έβερετ. Η ταινία δίνει πολλές πληροφορίες σε όσους δεν γνωρίζουν τα καθέκαστα περί της καταδίκης και της αποκαθήλωσης του κοσμικού ειδώλου που υπήρξε ο Ουάιλντ, αλλά και την διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος της αντρικής ομοφυλοφιλίας, από χώρα σε χώρα, με αποκορύφωμα τη χιουμοριστική σκηνή του οργίου, στη Νάπολη της Ιταλίας. Εξαιρετική και η απόφαση της παραγωγής να κρατήσει την αυθεντική γλώσσα της κάθε διαφορετικής χώρας. Στην επιτυχία όλων των παραπάνω, επικουρεί και το ατμοσφαιρικό μουσικό σκορ του Γκάμπριελ Γιάρεντ (Μπέτι Μπλου, Ο Άγγλος Ασθενής, Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ).

Info: Ευτυχισμένος Όσκαρ (The Happy Prince). Δραματική, Βιογραφία. Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Βρετανία 2018. Πρεμιέρα: Πέμπτη 29 Νοεμβρίου. Σκηνοθεσία: Ρούπερτ Έβερετ. παίζουν: Ρούπερτ Έβερετ, Κόλιν Φερθ, Έμιλι Γουάτσον, Κόλιν Μόργκαν, Τομ Γουίλκινσον, Έντουϊν Τόμας, Μπεατρίς Νταλ. Διανομή: Filmtrade


ΜΑΡΛΙΝΑ Η ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ, ΣΕ ΤΈΣΣΕΡΙΣ ΠΡΆΞΕΙΣ: Νήσος Σούμπα, Ινδονησία, σήμερα. Μια νεαρή γυναίκα που ζει μόνη της σε μια καλύβα σε ένα γυμνό από βλάστηση λόφο, δέχεται την επίσκεψη μιας συμμορίας που έχει σκοπό να κλέψει τα ζώα και τα υπάρχοντά της και να την βιάσει. Εκείνη ρίχνει δηλητήριο στη σούπα τους και αποκεφαλίζει τον αρχηγό τους όταν τη ρίχνει στο κρεβάτι. Με το κομμένο κεφάλι σαν πειστήριο, ξεκινάει ένα ταξίδι προς τον κοντινότερο αστυνομικό σταθμό για να παραδοθεί. Μαζί της ταξιδεύει και η έγκυος φίλη της Νόβι. Με το φάντασμα του αρχηγού και τα υπόλοιπα ζωντανά μέλη της συμμορίας στο κατόπι τους, οι δύο γυναίκες αφού διαγράψουν ένα κύκλο που περνάει μέσα από τις 4 πράξεις του τίτλου της ταινίας (Ληστεία, Ταξίδι, Ομολογία, Γέννηση), καταλήγουν πίσω στη καλύβα, όπου διαδραματίζεται και η τελική λύση.

Ινδονησιακό, φεμινιστικό, arthouse, σύγχρονο γουέστερν, που μιλάει με συμβολικό τρόπο για τη θέση της γυναίκας στη συγκεκριμένη περιοχή της χώρας, η οποία δεν έχει και πολλή σχέση με την τροπική εικόνα που έχει κάποιος στο νου του. Γυμνά, ξερά τοπία, εικονογραφία και σάουντρακ που παραπέμπει στα γουέστερν, συνδυάζονται με αργούς ρυθμούς, (περι)γραφική βία, σουρεαλιστικά σύμβολα και μικρές δόσεις μαύρου χιούμορ. Μετά τη Ληστεία και τον φόνο, ακολουθεί το Ταξίδι που όπως καταλαβαίνει κανείς, δεν είναι μονάχα γεωγραφικό, αλλά και μεταφορικό, το οποίο χαράσει τον δρόμο προς την χειραφέτηση των δύο ηρωίδων, την εκδίκηση, τη κάθαρση και τη γέννηση της ελπίδας. Ταινία φεστιβαλική σε συμπαραγωγή της Γαλλίας και μιας σειράς ασιατικών χωρών, απευθύνεται στους λάτρεις του ασιατικού arthouse και του μη μέινστριμ κινηματογράφου. Αποτελεί τη πρόταση της Ινδονησίας για το επόμενο Ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Info: Μαρλίνα η Δολοφόνος, Σε Τέσσερις Πράξεις (Marlina the Murderer in Four Acts). Δραματική. Ινδονησία, Γαλλία, Μαλαισία, Ταϊλάνδη 2017. Πρεμιέρα: Πέμπτη 29 Νοεμβρίου. Σκηνοθεσία: Μούλι Σουρία. Παίζουν: Μάρσα Τίμοθι, Ντία Πανίντρα, Έγκι Φέντλι, Γούντι Αρφάνι. Διανομή: Weird Wave


Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ: Έξι μαθητές από την Ανατολική Γερμανία, αποφασίζουν να δείξουν την αλληλεγγύη τους στα θύματα μιας εξέγερσης στην Ουγγαρία που καταπνίγηκε στο αίμα από τους Σοβιετικούς το 1956, τηρώντας δύο λεπτών σιγή κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος. Η πράξη τους αυτή θα τους βάλει σε μπελάδες με το καθεστώς και θα φέρει στην επιφάνεια κρατικά και οικογενειακά μυστικά και ψέματα.

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και τα απομνημονεύματα του Ντίτριχ Γκάρστκα, η ταινία ξεκινά με την επίσκεψη δυο νεαρών φίλων και συμμαθητών στο Δυτικό Βερολίνο, το 1956, εποχή πριν από την ανέγερση του τείχους. Τα επίκαιρα πριν από την ταινία σε ένα κινηματογράφο στον οποίο μπαίνουν κρυφά, τους αποκαλύπτουν το γεγονός της επανάστασης στην Ουγγαρία, το οποίο στην Ανατολική πλευρά, παρουσιάζεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Γυρίζοντας πίσω στη μικρή τους πόλη, πείθουν τους υπόλοιπους συμμαθητές τους, να κρατήσουν 2 λεπτών σιγή, για τα θύματα της εξέγερσης. Αυτό φυσικά θα αναφερθεί από το σχολείο στις Αρχές οι οποίες θα προσπαθήσουν με διάφορους τρόπους να βρουν τον επικεφαλή αυτής της σχολικής ανταρσίας. Θα προσπαθήσουν να στρέψουν τον ένα μαθητή ενάντια στον άλλον και θα ερευνήσουν το πολιτικό ιστορικό της κάθε οικογένειας σε αναζήτηση κινήτρων. Τα μυστικά που θα έρθουν στην επιφάνεια, θα προκαλέσουν αναταραχή απειλώντας τη συνοχή της ομάδας των μαθητών.

Σκηνοθετημένη ακαδημαϊκά, αλλά με ωραία αίσθηση της εποχής και εξαιρετικό καστ νεαρών αλλά και μεγαλύτερων ηθοποιών, δεν αποφεύγει την εξιδανίκευση και το συγκρατημένο μελό, αλλά ούτε και ξεπέφτει στην καρικατούρα. Είναι μια όμορφη ιστορία, νεανικού ιδεαλισμού, αλληλεγγύης, γενναιότητας και φιλίας, από ένα άγνωστο και συγκινητικό κεφάλαιο της μεταπολεμικής ιστορίας της Γερμανίας. Πολύ ωραίο και το σάουντρακ γραμμένο από το δίδυμο των Κριστόφ Κάιζερ & Γιούλιαν Μάας (Υπόθεση Φριτς Μπάουερ, 3 Days in Quiberon).

Info: Η Σιωπηλή Επανάσταση (Das Schweigende Klassenzimmer/The Silent Revolution). Δραματική, Ιστορική. Γερμανία 2018. Πρεμιέρα: Πέμπτη 29 Νοεμβρίου. Σκηνοθεσία: Λαρς Κράουμε. Παίζουν: Τομ Γκράμεντς, Λέοναρντ Σάιχερ, Γιόνας Ντάσλερ, Μαξ Χοπ. Διανομή: Seven Films


ΚΡΙΝΤ ΙΙ: Η ζωή έχει γίνει ένας διαρκής αγώνας ισορροπίας για τον Άδωνις Κριντ. Εν μέσω προσωπικών υποχρεώσεων και προπόνησης για τον επόμενο μεγάλο αγώνα του, βρίσκεται απέναντι στη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του: αυτή τη φορά θα πρέπει να αντιμετωπίσει στο ρινγκ έναν αντίπαλο που προέρχεται από το παρελθόν του Ρόκι Μπαλμπόα. Αν και αρχικά δεν θέλει να τον αναλάβει ξανά, ο Ρόκι θα βρεθεί στο πλευρό του και μαζί θα αντιμετωπίσουν το κοινό τους παρελθόν, θ’ αναρωτηθούν για εκείνα που αξίζει να αγωνίζεται κανείς και θ’ ανακαλύψουν ότι τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την οικογένεια.

Η μεγάλη επιτυχία του Κριντ: Η Γέννηση Ενός Θρύλου δεν άφησε αδιάφορους τους παραγωγούς οι οποίοι (ανάμεσά τους κι ο Κούγκλερ του Μαύρου Πάνθηρα, που είχε σκηνοθετήσει τη πρώτη ταινία), επανέρχονται με αυτή που θα μπορούσε να είναι και η 8η ταινία της σειράς του Ρόκι. Ο Σιλβέστερ Σταλόνε άλλωστε συνυπογράφει το σενάριο που εμπνέεται και πάλι από εκείνην. Έτσι αυτή τη φορά επιστρατεύεται ο νεαρός Βίκτορ Ντράγκο, γιος του περίφημου Ιβάν Ντράγκο της τέταρτης ταινίας του Ρόκι, με τον Ντολφ Λούντγκρεν να επιστρέφει σχεδόν αναλλοίωτος από τον χρόνο, στο ρόλο που τον έκανε διάσημο, μετά από 33 ολόκληρα χρόνια. Το στόρι είναι απλό, αλλά όχι απλοϊκό και αφορά την απώλεια και την ανάκτηση της πίστης, με τον τρόπο μιας καλογυρισμένης και ξεκάθαρης στις προθέσεις της χολιγουντιανής παραγωγής. Εξαιρετικός για άλλη μια φορά ο Μάικλ Μπι Τζόρνταν. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο επίσης Αφροαμερικανός, νεαρός σκηνοθέτης, Στίβεν Κέιπλ Τζούνιορ.

Info: Κριντ ΙΙ (Creed II). Δραματική. ΗΠΑ 2018. Πρεμιέρα: Πέμπτη 29 Νοεμβρίου. Σκηνοθεσία: Στίβεν Κέιπλ Τζ. Παίζουν: Μάικλ Μπ. Τζόρνταν, Σιλβέστερ Σταλόνε, Τέσα Τόμπσον, Ντολφ Λούντγκρεν, Φλόριαν Μουντεάνου. Διανομή: Tanweer.
εμφάνιση σχολίων