1
1
σχόλια
494
λέξεις
CULTURE
Tο νέο έργο του Akram Khan, Xenos, κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στη Στέγη
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
12 Φεβρουαρίου 2018
«Ποιοι είναι οι “άλλοι” άνθρωποι; Μήπως τελικά τις ιστορίες για τα ανθρώπινα ταξίδια τις αφηγούμαστε, τις επαναφηγούμαστε και τις αφηγούμαστε ξανά και ξανά, ώστε να μάθουμε επιτέλους από τα λάθη μας; Ποιοι είμαστε “εμείς”, ένα σύνολο ή πολλά επιμέρους άτομα; Τι είναι αυτό που μας καθιστά ανθρώπους; Εξακολουθούμε να είμαστε άνθρωποι;» -Akram Khan

Ο διεθνούς φήμης χορευτής, χορογράφος και σκηνοθέτης, Ακράμ Καν, για την παραγωγή Xenos που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στη Στέγη, αντλεί υλικό από τα γεγονότα του 20ού αιώνα και μαζί με την παγκοσμίου κλάσης ομάδα συνεργατών του και πέντε μουσικούς επί σκηνής, μας ταξιδεύει στην ιστορία του κόσμου, μέσα από μια ακροβασία ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, γεμάτη κλασικό κατάκ και σύγχρονο χορό. Με την ευκαιρία, μαθαίνουμε δέκα πράγματα για αυτόν.
 

Ο Άκραμ Καν γεννήθηκε στο Λονδίνο όμως η καταγωγή του είναι από την Ντάκα του Μπαγκλαντές. Ξεκίνησε να σπουδάζει σε ηλικία επτά ετών την κλασική φόρμα του νοτιοασιατικού χορού κατάκ σε ηλικία επτά ετών, δίπλα στον Sri Pratap Pawar, που αργότερα έγινε ο μέντοράς του.

Ήταν μόλις 13 ετών, όταν έλαβε μέρος στην παραγωγή της Μαχαμπάρατα από τη Shakespeare Company του Peter Brook, με την οποία περιόδευσε σε όλο τον κόσμο από το 1987 μέχρι το 1989. Εμφανίστηκε επίσης και στην τηλεοπτική εκδοχή που προβλήθηκε το 1988.

Το στυλ του Καν ενσωματώνει αλλά και αντιπαραβάλλει το ινδικό κατάκ με το σύγχρονο χορό. Αυτός ο συνδυασμός είναι ανάλογος με τη ζωή του, όπως συμβαίνει με τις ρίζες του που κρατάνε από τον αρχαίο πολιτισμό, αλλά συνδυάζονται με τη Δυτική κουλτούρα μέσα στην οποία μεγάλωσε.

Εδώ και 17 χρόνια χορεύει σε σκηνές όλου του κόσμου. Όμως αυτή είναι και η τελευταία φορά που θα έχουμε την ευκαιρία να τον δούμε να χορεύει σε μεγάλης διάρκειας παραγωγή.

Έχει μοιραστεί τη σκηνή με σημαντικούς καλλιτέχνες από διαφορετικά ιδιώματα του χορού, όπως με τον δεξιοτέχνη του φλαμένκο Israel Galván (τους απολαύσαμε πρόσφατα στη Στέγη, με την διάσημη κλασική χορεύτρια Sylvie Guillem και τον χορευτή και χορογράφο Sidi Larbi Cherkaoui.


Ο Καν έχει συνεργαστεί επίσης με καλλιτέχνες όπως η ηθοποιός Juliette Binoche, η τραγουδίστρια Kylie Minogue, οι εικαστικοί καλλιτέχνες Anish Kapoor, Antony Gormley και Tim Yip, ο συγγραφέας Hanif Kureishi και οι συνθέτες Steve Reich, Nitin Sawhney, Jocelyn Pook και Ben Frost.

Μια σημαντική στιγμή της καριέρας του ήταν η δημιουργία μέρους της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012, για την οποία κέρδισε τον ομόφωνο έπαινο κοινού και κριτικών.

Έχει τιμηθεί με το βραβείο Laurence Olivier. Είναι Associate Artist του θεάτρου Sadler’s Wells στο Λονδίνο και του Curve στο Λέστερ.

Η παγκόσμια πρεμιέρα του νέου έργου του Άκραμ Καν στη Στέγη, είναι το επιστέγασμα μιας μακρόχρονης συνεργασίας καθώς εμφανίζεται για τρίτη φορά στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης. Έχει επίσης εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών και στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Η παραγωγή του έργου έγινε στη διάρκεια καλλιτεχνικής φιλοξενίας (residency) στο The Grange (Χάμσαϊρ, Αγγλία) και στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.


Info: Akram Khan – Xenos, 21-27 Φεβρουαρίου, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Αθήνα. Εισιτ.: 5-36 ευρώ
εμφάνιση σχολίων