0
1
σχόλια
429
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Ο Κάρλε Πουτσδεμόν, υπεύθυνος της απόσχισης της Καταλονίας, ονειρευόταν την ανεξαρτησία της από τα φοιτητικά του χρόνια
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
2 Οκτωβρίου 2017

Υπέρ του «ναι» τάχθηκε το 90% όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας, όπως ανακοίνωσε η καταλανική κυβέρνηση. Το δημοψήφισμα είχε απαγορευτεί από τη Μαδρίτη και η καταστολή των ψηφοφόρων έγινε με βία από τις αστυνομικές δυνάμεις. «Η περιφέρεια της Καταλονίας κέρδισε το δικαίωμα στην ανεξαρτησία μετά το σημερινό δημοψήφισμα, Εμείς οι Καταλανοί, κερδίσαμε το δικαίωμα να ακουστούμε στην Ευρώπη», δηλώνει ο πρόεδρος της περιφέρειας της Καταλονίας, Κάρλε Πουτσδεμόν. 

Ποιος είναι όμως ο ηγέτης της απόσχισης της Καταλονίας; Ο Κάρλε Πουτσδεμόν, θεωρεί τον εαυτό του κληρονόμο της Δημοκρατίας της Ισπανίας -η οποία έχασε στον εμφύλιο από τον Φράνκο. Είναι επικεφαλής της Καταλονίας από το 2016 και ταυτόχρονα η πιο σοβαρή απειλή για τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι. Ο Πουτσδεμόν ονειρεύεται μια ανεξάρτητη Καταλονία από τα φοιτητικά του χρόνια. Κατάγεται από το χωριό Amer, μια μικρή κοινότητα 2.200 κατοίκων κοντά στην Ζιρόνα. Όταν ήταν φοιτητής, υπερασπίστηκε την καταλανική κουλτούρα μέσω του κινήματος La Crida. Στη συνέχεια έγινε δημοσιογράφος και ξεκίνησε μια καμπάνια ώστε να αλλάξει το όνομα της πόλης όπου γεννήθηκε από «Gérone» όπως λεγόταν στα ισπανικά σε «Girona» όπως λέγεται στα καταλανικά.

Ένα ταξίδι στη Σλοβενία το 1991, γίνεται η αιτία να κατανοήσει σε βάθος τη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας. Αργότερα εγκαταλείπει τη δημοσιογραφική του καριέρα και το 2011 γίνεται δήμαρχος της Gérone. Το 2016 κατορθώνει να γίνει πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Generalitat της Καταλονίας, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Junts pel Si (Μαζί για το Ναι).

Η επιμονή του να διεξαχθεί το δημοψήφισμα της απόσχισης, παρά την αντίθεση της Μαδρίτης, τον φέρουν αντιμέτωπο με τον Μαριάνο Ραχόι. «Λυπάμαι, αλλά η Καταλονία θα ψηφίσει για την ανεξαρτησία της είτε σας αρέσει είτε όχι», δήλωνε σε άρθρο του στην Washington Post , μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη. Μετά την επίθεση στην Las Ramblas, Ραχόι και Πουτσδεμόν συνεργάστηκαν, όμως με αφορμή την συνεργασία της αστυνομίας της Καταλονίας και των εθνικών δυνάμεων, η ένταση μεταξύ τους βγήκε στην επιφάνεια. Ο Ραχόι κατηγόρησε τους αποσχιστές και τον Πουτσδεμόν, ότι ήταν «υπεύθυνοι για ό,τι συνέβη».

Ο Πουτσδεμόν δραστηριοποιήθηκε για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία αμέσως μετά την εκλογή του όμως ακόμα και μέσα στο ίδιο του το κόμμα, βρήκε αντίσταση. Τέσσερα μέλη της κυβέρνησής του παραιτήθηκαν το καλοκαίρι του 2017, φοβούμενοι πως η προσπάθεια δεν θα φέρει αποτέλεσμα. Οι οπαδοί της ανεξαρτησίας που βρίσκονται στην άκρα Αριστερά σταμάτησαν να τον στηρίζουν πολύ νωρίτερα. Το πολιτικό του μέλλον προμηνύεται δύσκολο, όμως το 90% που ψήφισαν υπέρ της απόσχισης, δείχνει πως μάλλον ο Πουτσδεμόν ήρθε για να μείνει.

 

εμφάνιση σχολίων