0
2
σχόλια
373
λέξεις
ΖΗΝ
Σε ποια μέρη της γης οι άνθρωποι έχουν ασυνήθιστα υψηλό προσδόκιμο ζωής;
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
11 Απριλίου 2019
Από μικρά χωριά με ελάχιστους κατοίκους, μέχρι μεγαλουπόλεις γεμάτες ουρανοξύστες. Σε ποια μέρη της γης οι άνθρωποι ζουν περισσότερο; Η βρετανική Telegraph συγκεντρώνει τα μέρη που η μακροζωία φτάνει σχεδόν έναν ολόκληρο αιώνα.

PIOPPI ΙΤΑΛΙΑ: Στη νότια Ιταλία το μικρό χωριό Pioppi μετρά μόλις 197 κατοίκους και ο μέσος ενήλικας φτάνει τα 89 χρόνια.

KYOTANGO – ΙΑΠΩΝΙΑ: Ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός κατοίκων από τους 56,000 που φιλοξενεί το Kιοτάνγκο της Ιαπωνίας έχουν ηλικία άνω των 100 ετών.


ΟΚΙΝΑWA – ΙΑΠΩΝΙΑ: Οι κάτοικοι της Οκινάουα ζουν περισσότερο από κάθε άλλο μέρος της γης. Από τους 100,000 κατοίκους οι 35 έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 100 ετών, ενώ σύμφωνα με τα στατιστικά του WHO, στην Ιαπωνία οι άνθρωποι έχουν μέσο όρο ζωής τα 83,7 χρόνια.

CAMPODIMEL – ΙΤΑΛΙΑ:
Στο χωριό Καμποντιμέλ της Ιταλίας, οι κάτοικοι έχουν μέσο όρο ζωής τα 95 χρόνια, με τον καθαρό αέρα, τη χαλαρή ζωή και τη μεσογειακή διατροφή να παίζουν σημαντικό ρόλο στη μακροζωία τους.

ΣΥΜΗ ΚΑΙ ΙΚΑΡΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ: Οι περισσότεροι κάτοικοι της Σύμης και της Ικαρίας φτάνουν τουλάχιστον τα 90 χρόνια ζωής, με τη διατροφή (ελαιόλαδο, ψάρια ντομάτες και λίγο κρέας) να αποτελεί έναν παράγοντα-κλειδί.

ΜΟΝΑΚΟ: Σύμφωνα με έρευνα της CIA, οι κάτοικοι του Μονακό ζουν κατά μέσο όρο περίπου 89 χρόνια. Αυτό μάλλον συμβαίνει χάρη στο καλό σύστημα υγείας και την ευημερία, παρά χάρη στη διατροφή.

ΜΑΚΑΟΥ: Ο μέσος χρόνος ζωής στο Μακάου είναι τα 84,5 έτη. Το μέρος είναι διάσημο για τα καζίνο του και πολλά από τα χρήματα που παίρνει από αυτά η κυβέρνηση, τα ρίχνει πίσω στους ανθρώπους υποστηρίζοντας τον τομέα της υγείας και υποστήριξης των ευπαθών ομάδων.

ΛΟΜΑ ΛΙΝΤΑ – ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ: Η πόλη Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια είναι άλλη μία περιοχή του κόσμου όπου οι κάτοικοι έχουν ένα υψηλό προσδόκιμο ζωής. Οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής αποφεύγουν το αλκοόλ και την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

ΝΙΚΟΓΙΑ ΠΕΝΙΝΣΟΥΛΑ – ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ: Οι κάτοικοί της φτάνουν συχνά τα 100 έτη. Ο απλός τρόπος ζωής τους, με την καλλιέργεια και την φροντίδα των ζώων –και άρα το ελάχιστο στρες– πιθανότατα βοηθά.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ: Η διατροφή που βασίζεται κυρίως στο ψάρι, τα λαχανικά και το τσάι που συνοδεύει κάθε γεύμα, είναι ο παράγοντας που κάνει τους κατοίκους του να ζουν κατά μέσο όρο 82,9 χρόνια.
 
εμφάνιση σχολίων