0
4
σχόλια
253
λέξεις
CULTURE
129 αριστουργήματα ταξιδεύουν από το Ωνάσειο της Νέας Υόρκης και μας υποδέχονται στο Μουσείο της Ακρόπολης
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
26 Ιουνίου 2017

Η έκθεση «Ένας Κόσμος Συναισθημάτων: Αρχαία Ελλάδα, 700 π.Χ. – 200 μ.Χ.» που οργάνωσε τον Μάρτιο το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, έρχεται στο Μουσείο της Ακρόπολης για να φωτίσει τον κόσμο των συναισθημάτων.

Αγάπη, μίσος και άλλα δυνατά συναισθήματα του ανθρώπου, ξεδιπλώνονται μέσα από 129 συναρπαστικά αντικείμενα, με σκοπό τη διερεύνηση των ιδεών και των συμπεριφορών των ανθρώπων της κλασικής αρχαιότητας σχετικά με τα συναισθήματα, αλλά και τους τρόπους αποτύπωσης αυτών. Οι αρχαιότητες προέρχονται από τα σπουδαιότερα μουσεία της Ελλάδας αλλά και του κόσμου, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λούβρο, το Βρετανικό Μουσείο και τα Μουσεία του Βατικανού. Αγγεία, γλυπτά, φυλακτά, θεατρικές μάσκες, και άλλα έργα τέχνης, από τις αρχές του 7ου αιώνα π.Χ. μέχρι και τον 2ο αιώνα μ.Χ., μας βοηθούν να κατανοήσουμε  τον ρόλο των συναισθημάτων στην προσωπική, κοινωνική και πολιτική ζωή.


Οι κύριες εκθεσιακές ενότητες είναι πέντε και ξεδιπλώνονται κυκλικά, ενώ ο έρωτας πρωταγωνιστεί, αφού στο κέντρο της έκθεσης θα εκτεθούν τα γλυπτά του Έρωτα και του Πόθου. Η πρώτη θεματική έχει τίτλο «Η τέχνη των συναισθημάτων». Η δεύτερη λέγεται «Οι χώροι των συναισθημάτων», και αναλύεται σε πέντε υποενότητες: «Τα συναισθήματα στον ιδιωτικό χώρο», «Στο πεδίο της μάχης», «Τα συναισθήματα στον δημόσιο χώρο», «Τα συναισθήματα στους ιερούς χώρους», «Νεκροταφείο: χώρος πένθους και ελπίδας». Ακολουθούν οι ενότητες «Συναισθηματικές συγκρούσεις», «Σκλάβοι των συναισθημάτων» και «Μήδεια». Την έκθεση πλαισιώνει κατάλογος στα ελληνικά, που εκδίδεται με δαπάνες του Ιδρύματος Ωνάση.


Info: Μουσείο Ακρόπολης, 18 Ιουλίου - 19 Νοεμβρίου. Τιμή εισιτηρίου: 3€
εμφάνιση σχολίων